Film zdecydowanie warto zobaczyć. Owszem jest to ciężki kawałek chleba jednak opowiedziana historia jest bardzo spójna a do nominacji do Oscara przyczyniła się chyba doskonała reżyseria. Może nam się podobać lub nie ale reżyserka miała własną wizję filmu i konsekwentnie jej przestrzegała. Żadnego ukłonu pod publikę, żadnego lizania tyłka producentom. Pani Granik zabiera nas w świat rządzący się swoimi prawami (dosłownie), w którym darmo by szukać Ameryki znanej z folderów biur podróży. Wszechobecny brud, chłód i bieda są tłem dla poruszającej histori dziewczyny szukającej swojego zaginionego ojca. Chwilami filmowi bliżej do dreszczowca niż do kina obyczajowego, niemniej reżyserka nie przestaje być nawet na chwilę przekonująca i dlatego wierzymy, że to wszystko mogło się wydarzyć naprawdę.
Ja polecam.
Dokładnie,obraz bardzo ciekawy bo i bliski rzeczywistości.Mimo wszystko historia optymistyczna,o skradzionej młodości i walce z przeciwnościami losu,a co do Oskarów już dawno przestały być dla mnie wyznacznikiem jakości.
8/10
Dodam jeszcze wspaniale oddające klimat zdjęcia i świetnie zagraną główną rolę. Jennifer Lawrence cały czas jest na ekranie i udaje się jej przykuć uwagę widza do tego obrazu.
Ale tak jak napisał Borys_17 nie jest to film robiony tylko pod publikę - ktoś, kto spodziewa się wodotrysków, niech lepiej sobie odpuści.
Dawno żaden z filmów tak mnie nie porwał. Coś wspaniałego. Dla mnie to istny majstersztyk. Przecudne zdjęcia, rewelacyjna praca kamery, klimat, a gra główej bohaterki nad wyraz ujmująca. Może jeszcze do oscara jej braknie ale cholera niewiele.
Wspaniały film jak dla mnie. Nie wiem co miał takiego w sobie intrygującego ale obejrze go zapewne nie raz.
Dla niektórych może być jednak ciężki, niestrawny, Warto jednak zaryzykować a może się spodoba?
Ja zaryzykowałam. Dostałam po prostu w zamian kawał dobrego,spokojnego,klimatycznego kina. ode mnie 8/10.
Znakomity, kameralny dramat z elementami thrillera. Ameryka pokazana od tej nieco gorszej strony- bieda, brak perspektyw itp.
Bohaterka rewelacyjnie grana przez Jennifer Lawrence ( to chyba moja nowa muza) jest tak hipnotyczna że nie można wzroku oderwać- inteligentna, zaradna, przedkładająca dobro rodziny nad własne. Rola zdecydowanie oskarowa.