PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125512}

Dobry rok

A Good Year
2006
7,2 60 tys. ocen
7,2 10 1 59860
6,6 20 krytyków
Dobry rok
powrót do forum filmu Dobry rok

Tak. Nowy film Scotta może zaskoczyć niejednego widza. Jest dość mały i skromny. Uwodzi prostotą opowieści i równie prostym przesłaniem. Oto pracoholik we Francji przypomni sobie co to znaczy żyć i nagle zda sobie sprawę, że pieniądze to nie wszystko. Banalne, ale ładnie opowiedziane. Wielki plus dla aktorów, którzy wyrastają poza przeciętność pozycji. Film w trakcie oglądania zachwyca, bawi, pociesza. Jest to idealny wybór jako antidotum na zimową depresję. Jednak fascynacja nim szybko wyparowuje. Już teraz, kilka godzin później, jedynie Albert Finney pozostaje w mej pamięci. A i to pewnie szybko zasnuje się mgłą zapomnienia.
To dobry film. Ogląda się go przyjemnie. Lecz jego piękno trwa tak długo jak długo kręci się taśma...

ocenił(a) film na 9
torne

Ech, to niezupełnie tak... Tak sobie myślę, że to, co sprawia, że ten film jest troszkę inny, to cała otoczka związana ze wspomnieniami z dzieciństwa Maxa. Wydaję mi się, że to w jakimś stopniu trafia do każdego (może podświadomie), wszak kraina dzieciństwa to zupełnie inny świat i nie wszystkim, tak jak Maxowi w "Dobrym roku", dane jest do niego wrócić...

ocenił(a) film na 7
devlin

Zgoda. I właśnie dlatego dałem temi filmowi całkiem wysoką notę.

torne

Sam bym tego lepiej nie ujął :) Pierwsze co mi się nasunęło po wyjściu z kina to "ładny film", nie fajny, nie zajebisty, nie śmieszny, nie genialny.. po prostu ŁADNY..

Daje 8kę bo mimo wszystko idąc do kina nie spodziewałem się tak "ładnego" filmu :)

Mam jeszcze pytanie: kto umieścił w opisie filmu DRAMAT na pierwszym miejscu ? :/