PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1423}

Dogma

1999
7,0 44 tys. ocen
7,0 10 1 43554
6,8 19 krytyków
Dogma
powrót do forum filmu Dogma

Ten film < moim zdaniem> to jedna wielka pomyłka.. Najpierw był śmieszny, głupi ale śmieszny a dokładniej rozmowa Metatron z Bethany no i jeszcze jak go ugasiła gaśnicą ale im dalej ten film się posuwał tym było tylko gorzej. Dwaj prorocy z których jeden nic nie mówi a drugi mówi tylko o seksie, nie wiem czy to miało być śmieszne bo może ja nie mam takiego poczucia humoru ale dla mnie było to żenujące( może jakby miał inne teksty bardziej pomyślane). Potem te diabełki które zabijały kijami do hokeja, no i 2 aniołowie którzy na początku filmu byli fajnymi postaciami a potem robili się straszni... jeden anioł który zrzuca ludzi na ziemię( mówię o końcu filmu) i drugi który zabija wszystkich ( scena w autobusie i w tej firmie to zniszczyła ten film do końca). No i scen końcowa co to w ogóle miało być..? Bardzo rozczarowałam się tym filmem bo myślałam, że będzie to śmieszny film bo początek był fajny..

ocenił(a) film na 10
kwiat

Oczywiście możesz tak myśleć. Przynajmniej wyrażasz się w kulturalny sposób, a nie jak większość "jadących po filmach" :)
Ale nie popieram! Film zrobił na mnie wrażenie.
Pozdrawiam

Khannah

Ja miałam mieszane uczucia po obejrzeniu tego filmu..częściowo tak jak Ty Kwiat. i też niektóre sceny, czy kwestie wzbudziły mój niesmak, ale stwierdziłam, że do pewnych spraw podeszłam chyba zbyt na serio. Po drugim obejrzeniu było już jednak inaczej i teraz nie nazwałabym tego filmu pomyłką, choc daleko mi do stwierdzenia, że Dogma to mój ulubiony film.

ocenił(a) film na 10
The_Carnival_Is_Over

Do ulubionego to także mu daleko, ale zawsze chętnie go obejrzę! :)

Khannah

może ja też powinnam go zobaczyć go jeszcze raz..?:)

Jak oglądałam "to właśnie miłość" to za pierwszym razem mi się średnio podobał za drugim razem tak mi się spodobał że dałam do ulubionych;)

kwiat

:Dwaj prorocy z których jeden nic nie mówi a drugi mówi tylko o seksie"

i tacy mieli byc bo tak zostali wykreowani w Clerks, Szczurach z supermarketu itd.

ocenił(a) film na 9
kwiat

nie moge sie zgodzic z Toba Kwiat :) mnie sie film bardzo podobal od poczatku do konca . co prawda motyw z diablami-hockeyistami byl przesadzony i mi rowniez nie przypadl do gustu ale za to 13 apostol Rufus doslownie z rzucil mnie z fotela :D chyba wuasnie jak ktos wczesniej wspominal nie widziales sagi z Jay'em i SB ;) na pozor prosty humor ale jakby sie zaglebic mozna smiac sie z naprawde na pierwszy rzut oka prostych czynnosci . ten film ogolnie rzecz biorac parodiuje wiare chrzescijanska wiec zostaly uzyte wlasnie tak groteskowe elementy jak np ten w biurze gdy pewna pani nie powiedziala "na zdrowie" i za to miala spotkac ja kara . osobiscie uwazam Kevin'a Smith'a za genialnego scenarzyste i rezysera. ma bardzo swoiste poczucie humoru ktore naprawde trafia do mnei pod kazdym wzgledem. naprawde polecam filmy "clerks" "clerks 2" "malrats" "Jay and Sailent Bob strike back " rowniez jego autorstwa. jednakze jak slusznie zaznaczyles Twoim to jest zdaniem ;) wszystko przeciez to kwestia gustu i upodoban ale jak la mnie 8/10 :)