PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1423}

Dogma

1999
7,0 44 tys. ocen
7,0 10 1 43554
6,8 19 krytyków
Dogma
powrót do forum filmu Dogma

Jakie debilne zakończenie (a podobał mi się film aż twórcy zaprzeczyli sami sobie). Skoro anioł nie przeszedł przez bramę to dlaczego apostoł i muza bronili anioła przed zabiciem go? Przecież dopiero po przejściu przez tę bramę i śmierci mógł trafić do nieba. A zwłaszcza jak Jay obciął mu skrzydła i anioł stał się człowiekiem, to łatwiej go zabić było, a pretensje dalej mieli (nie chcieli by został zabity, a przecież ten drugi anioł został zabity i nic się nie stało - żadnego końca świata). Wszystko układało się w miarę logicznie (nie że w to wierzę, ale do tej pory logika była spójna:) tylko koniec nie miał sensu.

ocenił(a) film na 9
vbazyl

Też się nad tym zastanawiałam. Film oglądałam 2 razy (ze względu na zakończenie właśnie). Anioł, żeby wejść do kościoła musiałbyć właśnie zamieniony w człowieka. To jest jeszcze logiczne. A oni go chyba nie chcieli zabić, bo chyba myśleli, że on już był w tym kościele i dlatego taki "nieład" powstał, bo to w filmie nie jest do końca wyjaśnione. Potem się okazało,ze jednak w kościele nie był. Tutaj chyba było miejsce dla Boga, żeby to On/Ona powstrzymał/a anioła. To film i to na dodatek o "boskiej" tematyce, więc jakakolwiek logika nie jest możliwa tak na dobrą sprawę. Ale i tak uważam, że film jest dobry, może trochę zbyt wulgarny( Jay) no ale nie ma filmów idealnych ;) Jest tyle nieścisłości w samej Biblii więc w filmach jest tym bardziej dozwolona :)