PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=125487}

Duma i uprzedzenie

Pride & Prejudice
2005
7,7 176 tys. ocen
7,7 10 1 175770
7,1 36 krytyków
Duma i uprzedzenie
powrót do forum filmu Duma i uprzedzenie

..

ocenił(a) film na 6

nie lubię filmów kostiumowych, ale ten zdecydowałam się obejrzeć - wysoka ocena na filmwebie skłoniła mnie do tego.. no i na dodatek dużo razy gdzieś tam o tym filmie słyszałam. Jakoś historia mnie nie urzekła. Podobała mi się charakterystyka postaci, ich przedstawienie, aktorom także nie mam nic do zarzucenia. Ostatnie 30 minut filmu było całkiem ok, ale bez większego zachwytu z mojej strony. Ale trzeba przyznać, że w filmie zostały ukazane piękne widoki.. :)

ocenił(a) film na 10
pounds

jak można nie lubić filmów kostiumowych ? :O

ocenił(a) film na 6
Diablicaaa

a można, ale nie skreślam od razu filmu, stwierdzając, że mi się nie spodoba, bo jest kostiumowy. Są wyjątki np Dracula. :)

ocenił(a) film na 10
pounds

jestem tylko bardzo ciekawa co ci w filmach kostiumowych się nie podoba?

ocenił(a) film na 6
Diablicaaa

biorąc pod uwagę ten film, to nie podoba mi się epoka,stroje, i fabuła. Uważam , że kostiumy powinny być dodatkiem do filmu a nie na odwrót, akurat tutaj dobrze ukazali realia tamtych czasów, ale co z tego skoro treść filmu mnie niezbyt poruszyła. Tak jak pisałam w filmach kostiumowych mam swoje wyjątki.. ale to zależy w sumie też jaka jest ukazana epoka, bo np romantyzm mnie nie powala. Nie każdy lubi to samo, może gdyby film ukazywał wartości bardziej mi bliskie, moja ocena byłaby wyższa.

ocenił(a) film na 10
pounds

ja właśnie na odwrót bardzo lubię kostiumowe filmy romantyczne, bo np. nie lubię za bardzo wspolczesnych filmow romantycznych, są takie slodkie i... ale też mam wyjatki .
hmm .. filmy kostiumowe to raczej zazwyczaj są robione z XXI w. lub XVII.

ocenił(a) film na 6
Diablicaaa

dlatego ja rzadko oglądam filmy romantyczne, jeżeli chodzi o wątki miłosne to wolę dramaty, ewentualnie melodramaty. Ale to też wszystko zależy od obsady,reżysera itd.. Racja filmy współczesne romantyczne, są zbyt słodkie, i nie ukazują żadnych wartości. Ale czasami też można trafić na tzw 'perełkę':)

ocenił(a) film na 10
pounds

hmm też oglądam wiele dramatów np Ostatnia Piosenka.