PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31413}
7,8 633 tys. ocen
7,8 10 1 633123
8,3 75 krytyków
Dzień świra
powrót do forum filmu Dzień świra

O tym filmie nie mozna powiedziec nic zlego. TAk głeboko wnika w problemy zwykłego polaka ze to jest aż piękne.

tomasz_user

masz racje ,to jedyny film który na to zasługuje :)

ocenił(a) film na 1
tomasz_user

Tomaszu! Prawdopodobnie jesteś młodym widzem i nie znasz jeszcze wszystkich wielkich dzieł polskiego kina, stąd pewnie taka śmiała Twoja teza. Widzę jednak że jesteś entuzjastą piękna i porusza się dogłębna analiza człowieka. Dlatego chciałbym Ci nieśmiało polecić twórczość Krzysztofa Kieślowskiego, znajdziesz tam to, o czym piszesz, tyle że dokonane ręką mistrza, którego zna i ceni cały świat.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
tymonb

jeśli mogę się wtrącić...oglądałam "Dzień Świra" i kilka filmów Kieślowskiego (np. "Trzy kolory:Biały") i mogę rzec, że wszystkie te filmy podobają mi się niemal tak samo ;) Lecz w "Dniu Świra" czegoś mi brakuje...nie umiem tego określić.ale pośmiałam się i uznałam pewne dosłowności zawarte w tym filmie jako celowe.tak samo, jak celowy może być kicz ;)

ocenił(a) film na 10
tomasz_user

zobacz "Salto" konwickiego.

ocenił(a) film na 9
tomasz_user

Rzeczywiście film może zasługiwać na 10. Może jeszcze Seksmisja... Dla mnie 9, ale przyznam, że po obejrzeniu tego filmu można troche inaczej spojrzeć na świat. Dramat? Komedia? Film ma dla mnie bardzo mocny oddźwięk psychogiczny, tak mocny że staje się surrealistyczny i w zasadzie stał się komedią. Dla mnie Dzień Świra nigdy komedią nie był i nie będzie.