PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=212915}

Dziewczyna z fabryki

Factory Girl
2006
7,3 12 tys. ocen
7,3 10 1 12151
6,8 6 krytyków
Dziewczyna z fabryki
powrót do forum filmu Dziewczyna z fabryki

Film bardzo dobrze sie ogląda, jest ciekawy. Razi mnie jednak to jak pozmieniane zostaly rozne fakty z zycia edie, postacie wydaja sie byc bardzo przerysowane. Interesuje sie warholem od dawna. Przeczytalam mase literatury na ten temat - rowniez dwie ksiazki o edie (m. in. edie - americam girl). Po ich przeczytaniu stwierdzilam, ze film niestety - KLAMIE i wprowadza ogladajacego w blad. Pominieto w filmie b. wazna kwestie dziecinstwa edie...ktore odcisnelo swoje pietno ja jej pozniejszym zyciu. Prawda jest taka, ze film przedstawil edie jako ofiare ,andyego (a nawet w pewnym stopniu dylana) jako potwora. Nic bardziej mylnego. Mimo, iz zywie do ksiezniczki undergroundu NYC lat 60 sympatie, musze przyznac, ze byla rozkapryszona i rozpuszczona panna..i nie oszukujmy sie: cpunka! Na wlasne zyczenie. Warhol, Dylan...nie maja tu nic do rzeczy. A film niestety ukazuje tych dwoch panow jako bezposrednich 'winowajcow' stoczenia sie sedgwick.
Oprocz literatury na ten temat, polecam 'ciao manhattan tapes'...

ocenił(a) film na 7
poorlittlerichgirl

Dokładnie. Też przeczytałam sporo książek na ten temat i miałam podobne odczucia...

athaiya_matsumoto

''rozpuszczona panna'' .. nie znałaś nie rzucaj kamieniem ;] .. każdy ma prawo zachowywać się jak chce bo jest wolny.. a jak miała do tego powody to była jej sprawa.. i jej wewnętrzne emocje okazywała.. przynajmniej nikogo nie udawała.. a Andy Warhol? taki wielki przyjaciel a na końcu filmu co było? ''Nie znałem jej za dobrze, więc..'' // ... //

ocenił(a) film na 8
malgorzatka19

Oglądałam The Ciao... i powiem jedno ; ten film jest smutny. Po jego obejrzeniu można się przekonać co narkotyki robią z człowiekiem. A w sumie jeśli ktoś był molestowany , przeszedł aborcję i miał okropne dzieciństwo to ja się nie dziwię że zaczął brać. I nie wiem czy Edie była taka rozpuszczona skoro uciekła z domu i na pewno nie było jej łatwo. Zgadzam się z malgorzatką19 , że jakby nie było Andy przecież był przyjacielem Edie , i chcę zauważyć że gdy zaczęła się staczać to ją zostawił.

ocenił(a) film na 7
poorlittlerichgirl

Mysle, ze film nie pokazywal, ze Edie stoczyla sie przez Warhola ale raczej przez molestujacego ja ojca. Warhol byl pokazany jako bezduszny egocentryk, pozbawiony uczuc i wykorzystujacy ludzi wokol siebie, ktorzy go podziwiali a nawet wielbili. Any Warhol byl ukazany jako przyjaciel, ktory nawet nie mrugnal okiem jak jego przyjaciolka staczala sie na dno. Czy nie robienie nic jest czyni go winnym???? Nie chce byc patetyczna ale byly czasy kiedy ta teza zostala sprawdzona i hostoria mowi, ze tak.

ocenił(a) film na 7
monika-jurek

A jezeli chodzi o Edie, to czy byla rozpuszczona? To piekny eufemizm na nazwanie dziewczyny molestowanej w dziecinstwie, ktorej system wartosci i rozumienia tego co jest dobre a co zle NIE ISTNIAL. Byla skazana na zaglade.