Stanowczo odradzam, byłem na przedpremierze. Film jest do tego stopnia surrealistyczny i abstrakcyjny, że ludzie wychodzili z kina. Prawdopodobnie sam reżyser nie wie do końca co chciał poprzez ten film powiedzieć.
Szkoda, że nie można edytować, gdy się założy nowy wątek...Może nie do końca odradzam. Film może się spodobać zwolennikom abstrakcjonizmu.. Myślę, że uczciwie jest o tym poinformować, bo opis: dramat , fantasy nie do końca przygotowuje widza na to co zobaczy.
1) O gustach nie będziemy dyskutować.
2) Modny ostatnio termin "fantasy" nie tłumaczy wszystkiego, co wyskakuje z ram narracji realistycznej. To błąd w opisie, celowy zresztą.
3) Jednak warto czytać książki (warto, nie - trzeba). Założę się, że reżyser czytał.
4) Rzeczywiście - opis "surrealistyczny dramat abstrakcyjny" byłby z punktu widzenia dystrybutora niezwykle zachęcający.
Poza tym - naprawdę ktoś jeszcze przejmuje się opisami i metkami dystrybutorów? Przecież w dobie internetu wystarczy minimalny wysiłek --> wygooglać sobie następujące terminy: Gondry, Vian, "Piana złudzeń". I wszystko stanie się prostsze, zaś kinematograficzne rozczarowania prysną niczym piana w kąpieli.
Akurat to, że ludzie wychodzą z kina, to raczej zachęta. Zresztą, jakby zostali do końca, to by wiedzieli, co reżyser "chciał poprzez ten film powiedzieć", bo koncept jest tu rozpisany na pełne dwie godziny i jeśli się nie obejrzy do końca to nie da się go złapać.
No właśnie chyba nie do końca tak jest, że jak ludzie wychodzą, to zachęta. Ja np. dwa razy wyszedłem z kina przed zakończeniem filmu (Sala Samobójców i Wojna Polsko-Ruska). Gondry'ego widziałem dwa filmy i były rewelacyjne.
"Guma, guma do żucia nie do przełknięcia i nie do wyplucia"-parafrazując słowa piosenki powiedziałabym -guma, guma do żucia nie do przełknięcia a po 20 minutach do wyplucia. Jest kilka dobrych scen (szczególnie w pierwszych 20 minutach) i ostatnich- sceny pogrzebu.
Lubię abstrakcjonizm ale w ciekawy sposób podany, w tym filmie się tego nie doszukałam. Moim zdaniem szkoda czasu (długiego czasu).