PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=636424}

Dziewczyna z lilią

L'écume des jours
2013
6,3 7,9 tys. ocen
6,3 10 1 7858
6,0 8 krytyków
Dziewczyna z lilią
powrót do forum filmu Dziewczyna z lilią

Historia kobiety cierpiącej na niespotykaną chorobę, którą powoduje rozwijający się w jej płucach kwiat. Aha...O_o

ocenił(a) film na 7
Sztuczny_rarytas

Straszne, nie? Nierealistyczne i w ogóle.

Sztuczny_rarytas

Bardzo ciekawi mnie ten film, z chęcią zobaczę :)

Sztuczny_rarytas

po prostu- francuski film...

ewitaaa13

na tym polega surrealism :)
a więc what the.......f... ?????

nathalie.de

Ale francuskie mają to do siebie, że są francuskie. To powinno wystarczyć, żeby odstraszyć potencjalnego widza ;] A tak serio to po prostu zbrzydły mi już francuskie filmy, bo nawet oparte na wciągającej i niewymagającej myślenia fabule, są moim zdaniem głupio zrealizowane. Tzn tak, że nie wytrzymuję kilku minut i zapadam w sen lub skupiam się na czymś innym. Podejrzewam, że jeśli ten film byłby wykonany przez niefrancuską ekipę byłby do przełknięcia (przynajmniej przez niewrażliwych ludzi bez serca jak ja)

ewitaaa13

Dokładnie, mi nawet na de Funesie zdarza się zasnąć... Ech czego to te Francuzy nie wymyślą

Sztuczny_rarytas

Pomysł z kwiatem nie jest tak bezsensowny jak mogłoby się wydawać. W historii medycyny doszło już do przypadku, w którym gdy ziarno dostało się do płuc człowieka zaczęło kiełkować. Wspomniana przeze mnie dziewczyna przeżyła, wycięto jej z płuc guza, który potem okazał się otorbionym ziarnem, Może kwiat wyrosnąć nie może, ale... to francuskie kino ;). Pamiętajmy o tym i podejdźmy z dystansem :D!

ocenił(a) film na 8
Sztuczny_rarytas

Człowieku, widać najzwyczajniej w świecie że film był dla Ciebie za ciężki. Nie wiem czy zauważyłeś/-aś (nie wiem czy w ogóle dotrwałaeś/-aś) do zakończenia), ale cały ten film jest jednym wielkim zlepkiem symboli, alegorii, i wyolbrzymień przedstawiających banalnie prostą historię. Nie przyszło Ci do głowy, że lilia może być po prostu.. rakiem? Cały film jest przejaskrawiony, pogorszenie jakości życia = dosłownie zmniejszanie się domu, szara rzeczywistość = utrata kolorów w filmie.. można byłoby wypisywać tutaj dziesiątki przykładów wskazujących na to, że Twoje jedno ignorancie zdanie podsumowujące ten film pokazuje, że jest on dla Ciebie zwyczajnie zbyt ciężki w swojej "zawiłej prostocie" przekazu.

komrav_parka

Popieram Komrav'a !!! SYMBOLIKA ! każdy ruch, dialog, kolor, cień......taniec, muzyka, głos.....zawiera głębię. Dla każdego z osobna coś innego.

ocenił(a) film na 9
komrav_parka

otóż to