PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=636424}

Dziewczyna z lilią

L'écume des jours
2013
6,3 7,9 tys. ocen
6,3 10 1 7858
6,0 8 krytyków
Dziewczyna z lilią
powrót do forum filmu Dziewczyna z lilią

Obejrzenie trailera nie daje poglądu na to co zobaczy się w kinie. Film zaskoczył mnie od pierwszej chwili - nie tego oczekiwałam udając się do kina z nastawieniem swobodnie rozrywkowym. Jestem jednak otwarta na nowe doświadczenia i z racjonalną ciekawością oglądałam dalej. Zobaczyłam film do końca - zaciskając zęby. Przyznam szczerze, że żaden film mnie jeszcze tak nie zmęczył. Z pewnością jest zaskakujący, intrygujący, barwny i wyjątkowy... tyle tylko, że okrutnie męczący ze względu na ilość surrealizmu. Dla mnie "Dziewczyna z lilią" jest połączeniem "Amelii" (fantazja), "Pana Kleksa w kosmosie" (efekty) i "Monty Pytona" (absurd). Można obejrzeć jako ciekawostkę kinową, ale jako lekką rozrywkę - nie polecam.

ida_b

Mam podobne odczucia po tym filmie, niestety. Moze tez dlatego, ze nie przepadam za fantasy i surrealizmem w kinie.

deco10

ja również za tym nie przepadam. Wyszłam z kina po 15 minutach...

rosaria

Jeśli nie przepadacie, to po co poszliście?

gonia fw

Ja poszedlem dlatego, ze "Zakochany bez pamieci" to jeden z moich ulubionych filmow.

deco10

Jak widać, nie miało to najmniejszego znaczenia. To dwa totalnie różne filmy. Niestety, obawiam się, że "Dziewczyna z lilią" nie zrobi takiej furory jak "Zakochany bez pamięci". To zbyt wymagające kino.

gonia fw

Jakoe to zalosne wyjsc po 15min z kina, bo jestescie tacy fjni. Ten film sie chlonie, oglada czuje. Koncowka zmienia barwy. Wrecz doslownie, jest przygnebiajaca
Bo taka ma by. To film w gruncie rzeczy beardzo sumtny. Ale piekny i inny. Swietny

ocenił(a) film na 1
luza

Heh, nie wyszedłem z tego kina po 15 minutach lecz po całym filmie i totalnie wk...wiony. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje (to do Ciebie luza) i nie powinnaś pisać, że ktoś jest żałosny bo mu się film nie spodobał i wyszedł z kina. Ja mam zwyczaj, że oceniam jak obejrzę cały film/przeczytam całą książkę mimo że się męczę i w tym przypadku żałowałem że nie wyszedłem. Dla mnie film z tak banalną fabułą (on ją poznaje, zakochują się, ona choruje, on próbuje ją leczyć ratować, ona umiera on jest smutna bla bla bla...) a nastawiony chyba tylko na totalnie surrealistyczne efekty i połączenie świata normalnego z wywalonym w kosmos.... kompletna pomyłka jak dla mnie i zgadzam się że to wymagające kino - po prostu film na siłę zrobiony na surrealizm i efekciarstwo. Pierwszy raz chyba na filmwebie przyznałem 1 gwiazdkę.

gonia fw

Och, dobrze ze sa jeszcze tacy wymagajacy i zarazem szanujacy odmienny punkt widzenia widzowie jak kolezanka powyzej. Chapeau bas! Niestety nie mam ochoty na jalowa dyskusje.

EOT.

ocenił(a) film na 3
deco10

amen

ocenił(a) film na 3
deco10

czemu tu nie ma przycisku "lubię to"?

deco10

Po "zbyt wymagające kino" powinien być jeszcze wielokropek :-)

ida_b

chyba tak się kończy chodzenie do kina przez popularny tytuł na plakacie. absolutnie nikogo nie krytykuję, ale gondry'ego (tak mi się wydaje) poznaje się nie po "zakochanym bez pamięci", a po np. "jak we śnie" i jego niektórych teledyskach. a już zwłaszcza na teledyskach można się zorientować, że to element surrealistyczny i absurdalny (czy może efekciarstwo dla innego odbiorcy) jest elementem dominującym, a nie np. fabuła. wszystko to jednak ma u niego jakąś metodę, uzasadnienie w ramach surrealistycznej koncepcji.
jednakowoż rozczarowania tak w kinie, jak w życiu - najgorsze.

ocenił(a) film na 5
seepy

Nie poszłam do kina z powodu popularności filmu - nie widziałam jego reklamy, nie czytałam recenzji (nigdy nie czytam recenzji przed zobaczeniem filmu), nie czytałam powieści, nie wiedziałam kto jest twórcą filmu - po prostu poszłam "w ciemno", bo miałam ochotę pójść do kina na "lekki" film. Wyszło jak wyszło. Nie twierdzę, że film jest zły w jakikolwiek sposób, napisałam tylko, jakie były moje odczucia po jego obejrzeniu, nic więcej. Nie było rozczarowania, tylko zaskoczenie i zmęczenie, a to jednak różnica. Nie przesadzajmy z tym życiem, to był jednak tylko film i tylko jedno zepsute (dla mnie) popołudnie ;-)

ida_b

Podsumowując: nie przeczytałam o filmie ANI SŁOWA - poza tytułem - i poszłam spodziewając się "lekkiego" filmu i teraz winię go, że taki nie był. Nieźle. Choć jak rozumiem w innych okolicznościach ocena by się nie zmieniła?

ocenił(a) film na 5
mannie

No w sumie kiepskie podsumowanie... ani nie powiedziałam, że nie przeczytałam "ani słowa", ani nie powiedziałam, że kogokolwiek o cokolwiek winię.
Piszę jedynie, z resztą po raz kolejny w tym samym miejscu, że - tu zacytuję samą siebie - "Nie twierdzę, że film jest zły w jakikolwiek sposób, napisałam tylko, jakie były moje odczucia po jego obejrzeniu, nic więcej".
Wydawało mi się, że niezależnie od tego kto ma jaką opinię i z jakiego powodu, może tutaj ją wyrazić... ale mogę się też mylić :-)
W innych okolicznościach - wiedząc co to za film, np oglądając wcześniej gdzieś jego fragment (trailer tego nie oddaje), po prostu bym na niego nie poszła i już.

seepy

Co robi moja byla dziewczyna, ktora mnie nienawidzi i nie chce znac, na forum "Dziewczyny z lilia"? Najwiekszym Twoim rozczarowaniem to chyba ja bylem ;)

ocenił(a) film na 10
ida_b

Mnie również zaskoczył film i to bardzo. Na początku film przypominał zwykłe romansidło co sprawiło że po pół godzinie myślałam tylko kiedy się skończy ale później sytuacja zmieniła się bardzo. Nie wiem nawet ile razy popłakałam się w końcówce filmu. Mało który film wywołuje u mnie tak silne emocje. Nawet po wyjściu z kina wszystkie emocje nie chciały tak szybko zniknąć. Strasznie przeżywałam całość filmu i zakończenie. W filmie pojawia się bardzo wiele symbolicznych scen które nie wszyscy jak widzę potrafią rozgryźć. Osobiście uważam , że to rewelacyjny film który w bajkowym i nie realistycznym świecie ukazuje problemy naszego świata. Niczego nie idealizuje .

użytkownik usunięty
ida_b

To ekranizacja książki Borisa Viana. Czytałem ją jak miałem 18 lat, i wtedy bardzo mi się podobała i zaskoczyła. Chętnie obejrzę film.

ocenił(a) film na 7
ida_b

Może i pomysł oryginalny ale jakoś nie przypadł mi do gustu....