PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558960}

Elizjum

Elysium
2013
6,4 143 tys. ocen
6,4 10 1 142757
6,0 35 krytyków
Elizjum
powrót do forum filmu Elizjum

I tutaj moi drodzy wychodzi pewien brak w waszym obyciu kulturowym. Nie jest to żadna ofensywa, ani obraźliwy tekst. Nie jest to także dyskusja, tylko post, który powinniście przeczytać i przemyśleć, a nie obrzucać się nawzajem błotem w komentarzach - to możecie zrobić gdzie indziej.

Co drugi post mówi, że film jest pełen niedorzecznych rozwiązań i pomysłów. Otóż nie! Nic bardziej mylnego. To jest właśnie science-fiction. Nikt nie powiedział, że sci-fi MUSI być takie jak prawdopodobnie będzie wyglądała przyszłość. Nie. Ta definicja się rzeczywiście ostatnio rozpowszechniła, ale jest nieprawdziwa.
Uważam, że wszystkie te osoby popukałyby się w czoło gdyby kiedykolwiek w swoim życiu miały styczność z prawdziwym sci-fi, czyli z KSIĄŻKAMI!!!! Czytając książki Lema, czy fantastyczną Diunę zaczyna się dopiero rozumieć o co w tym gatunku chodzi.

Nie wiem jak to się dzieje, ale po raz kolejny staje przeciwko całemu światu. Po obejrzeniu filmu Oblivion wyszedłem z wypiekami na twarzy, z uśmiechem i płomieniem nadziej w sercu, że jednak ktoś jeszcze stara się zrobić coś nowego. Tymczasem wszedłem na Filmweb, a wszyscy obrzucali tam owy film łajnem.
Potem obejrzałem Iron Mana 3, który mi się nie spodobał, a gdy wszedłem na Filmweb to ludzie wprost płakali z zachwytu.
Potem Man of steel, który moim zdaniem był jednym z najbardziej widowiskowych, ale zarazem najgorszych filmów jakie widziałem. Ludzie znów płakali z zachwytu.
Dzisiaj wracam z seansu Elizjum, który podobał mi się bardzo. Byłem zachwycony tym filmem. A tu? Ludzie piszą, że nudaa, słaba masówkaa.
Byłem też dla czystej rozrywki na Dary Anioła: Miasto kości. Niby fajnyy, ale to na tej samej zasadzie co Narnia. Miła bajeczka, którą zawsze chętnie się ogląda, bo poprawia humor i pobudza wyobraźnie. Tymczasem na filmwebie okazuje się, że 7,2! ARCYDZIEŁO!
Co się dzieje? Bo nie potrafię tego zrozumieć.

ocenił(a) film na 4
jos_fw

choćby tu http://www.tolkien.com.pl/hobbickanorka/artykuly/wpgw.html, ale jest tego znacznie więcej

ocenił(a) film na 4
jos_fw

nie wiem, czemu link nie działa, ale jest to tekst Tomasza Pytela "WŁADCA PIERŚCIENI" J.R.R. TOLKIENA A "GWIEZDNE WOJNY" GEORGE'A LUKASA; można znaleźć w sieci

jos_fw

Użytkownik "jos_fw"to facet który twierdzi że, ma około 60 lat a w rzeczywistości ma dwadzieścia parę lat i 40 lat temu widział po raz pierwszy w kinie "Obcy- 8 pasażer Nostromo" czyli 20 lat przed swoimi narodzinami. Uważa się za pisarza i krytyka literatury science-fiction w jednej osobie. Jedno wyklucza drugie. Po pierwsze jesteś samozwańczym krytykiem filmowym. A jedno kłóci się z drugim bo po pierwsze nikt o tobie nigdy nie słyszał, bo nigdy nie czytał tych bzdet które wypisujesz o ile je w ogóle wypisujesz, a po drugie głupio jest krytykować innych sam wypisując jakieś pogłópawe pierdoły. Czyli co sam siebie krytykujesz krytyku filmowy albo może kretynie. W dodatku twierdzisz że napisałeś doktorat z zakresu literatury science-fiction i jesteś profesorem na wyższej uczelni. Nieźle jak na dwódziestoparę latka. I jeszcze jedno. Ciekawe jaki kierunek studiów można wykładać w Olsztynie z zakresu literatury science-fiction. Idź do psychiatry zawczasu.

ocenił(a) film na 7
Nidril

Ja chciałbym tylko zauważyć, że ogólnie gadanie o czymkolwiek z przyszłości ( a to że inaczej by wyglądało, a to że jeszcze do tego nie dojdziemy i wszelkie inne) jest komiczne, Ci sami eksperci zapewne 40lat temu świetnie wyobrażali sobie dzisiejszy świat i wiedzieli co jak i kiedy. 40 lat!!! Nie wspominając 500lat. Za 100lat ludzie będą myśleć o naszych czasach jak o okresie średniowiecza my myślimy teraz...

S-F to S-F film miał wszystko co powinien mieć!