PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=558960}

Elizjum

Elysium
2013
6,4 143 tys. ocen
6,4 10 1 142585
6,1 46 krytyków
Elizjum
powrót do forum filmu Elizjum

Gdy elita za bardzo się rozpasa i zacznie zjadać swój własny ogon jak widzimy na filmie.
Lewica zawsze pokona prawicę.

ocenił(a) film na 6
jukatos

Tak, tak bla bla bla. Właśnie tylko na filmach takie rzeczy widać :). A życie życiem :)

ocenił(a) film na 7
lkz

Chyba nie słyszałeś o rewolucji francuskiej i październikowej. Reszta krajów na szczęście bez krwawych zajść poszła na ustępstwa. Obecnie znowu przepaść między bogatymi a biednymi się pogłębia i w najbliższym czasie znowu będzie hardcore.

ocenił(a) film na 6
jukatos

A ty chyba nie słyszałeś o 39 :D. I bardzo dobrze, niech się powiększa, bo to jest naturalne.

ocenił(a) film na 7
lkz

Tak samo naturalne jak znowu będą wisieć na latarniach wyzyskiwacze.
W 39 zaczął swoje batalie prawicowy katolik Adolf hitler.

ocenił(a) film na 6
jukatos

"prawicowy katolik" hehe, dobry trolling

ocenił(a) film na 7
lkz

Fakty na ten temat są każdemu znane.

ocenił(a) film na 8
lkz

Przecież Adolf Hitler był prawicowym chrześcijaninem

Jabolak

Nazista, a więc narodowy-SOCJALISTA i jest 'prawicowcem'?
No tak zapomniałem, historia w podstawówce nie obejmuje jak zwykle 2wś :(

ocenił(a) film na 8
wojtek3578

Nazista, NARODOWY-socjalista, czyli prawicowiec, nie myl z skrajnie lewicowym realnym socjalizmem z ZSSR. Adolf Hitler był prawicowym, tradycjonalistycznym katolikiem zafascynowanym okultyzmem, z urazą do żydów wyniesioną z dzieciństwa/młodości

Jabolak

Socjalizmu nie może być na prawicy. Nie wiem według jakiej nomenklatury się uczyłeś ale bzdury wychodzą. Pierwsza komuna była oparta o socjalizm między-NARODOWY i nikt chyba nie powie, że jest to prawica. Klasyfikacje systemów polit. najlepiej wyobrazić sobie w układzie 3- wymiarowym x,y,z. Te zmienne to x- stopień wolności gospodarczej, y- stopień wolności w przestrzeni publicznej, z- stosunek do tradycji. W ten sposób można dojść do zgoła odmiennych wniosków. Saloth-Sar, Mao, Che to też byli w pewnym sensie narodowcy, tym niemniej uwzględniając TYLKO ten drobny wycinek przekonań w/w panów powstaje niepełny oraz fałszywy obraz ich przynależności ideowej (w skali prawica-lewica).

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

Socjalizm to równość, wolność i sprawiedliwość dla mieszkańców danego kraju. Teraz napisz jaki socjalizm mieli żydzi, słowianie itd. O systemie politycznym danego kraju świadczą jego czyny więc mamy typowe prawicowe posunięcia jak konkordat, szacunek dla religii, szowinizm rasowy, seksualny i narodowy, nacjonalizm, szacunek dla tradycji i autorytetów, ekspansjonizm i wrodzoną nienawiść do lewicy.

jukatos

Zdaje się, że rzeczywistość przeczy przytoczonym argumentom co skłania do uznania ich za wytwór abstrakcyjnej wyobraźni. ad1 konkordat- (wynegocjowany przez ultra lewicowe sld przyp.) nie jest 'prawicowym posunięciem', ponieważ faworyzowanie jakiejkolwiek grupy społecznej wykrojonej z ogółu obywateli jest domeną lewicy ad2 szacunek dla religii- obecny (nie)rząd jest go oczywiście pozbawiony (chyba, że mowa o judaizmie- tutaj widać ewidentny serwilizm) ad3 szowinizm rasowy- wykluczam z uwagi na nie tak dawną obecność chociażby J Godson'a w 'partii przewodniczce' ad3a seksualny- uosabiany w osobie legitymującej się dokumentami wystawionymi na nazwisko 'Anna Grodzka'- nie sądzę, raczej w/w osobnik robi niesamowitą konkietę (choć niektórzy przedstawiciele środowisk LGBT faktycznie uważają się za lepszych, więc ten szowinizm faktycznie występuje, lecz nie z przytoczonej przez Pana/Panią/inne strony. ad4 nacjonalizm- czyli stawianie interesu własnego kraju przed interesem innych krajów- przykro mi lecz ku mojemu ubolewaniu jest dokładnie odwrotnie od czasów pamiętnej zdrady, podpisania Traktatu Lizbońskiego ad5,6 ekspansjonizm- nie rozumiem pojęcia w tym kontekście nienawiść do lewicy- premier w zeszłym roku oświadczył, że jest socjaldemokratą, więc musiałby nienawidzić sam siebie co mogłoby prowadzić do autodestrukcji- czego nam wszystkim życzę! "Teraz napisz jaki socjalizm mieli żydzi, słowianie itd. " - tutaj zapraszam na dyskusję prywatną (pm), gdyż jest to nazbyt szeroki temat.

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

ad1 konkordat został wynegocjowany i podpisany przez hanne suchocką, za co została nagrodzona przez sektę watykańska wysokim stanowiskiem
ad2 Oczywiście, że szacunek dla religii w obecnym nierządzie. Religie dalej uczy się w szkole, krzyże wiszą w urzędach państwowych, kościoły są dotowane z budżetu państwa, konkordat dalej obowiązuje, brak podatków dla kleru, jest również cały czas bezkarność kleru, wszystkie postulaty lobowane przez sektę katolicką jak zakazanie in-vitro, aborcji, związków partnerskich są forsowane.
ad3+a, chodziło mi o 3 rzeszę nie o polske.
ad4 Oczywiście, że jest odwrotnie. Polityce realizuje wskazówki i politykę obcych interesów, czego najlepszym przykładem jest pasożyt watykański.
ad5 obecność w afganistanie mówi co innego.
Forum jest do dyskusji na różne tematy i lepiej pisać na publicznym, zawsze ktoś może się przyłączyć lub czego się dowiedzieć.

jukatos

ad ad1 Czy jest to przedstawicielka prawicy? (stali za tym ludzie przyszłego sld)
ad ad2 In-vitro, aborcja, a nawet eutanazja są dozwolone, nie mylmy tradycji z religią jeśli chodzi o występowanie godła/krzyża/flagi/szczerbca etc. w miejscach publicznych.
Kler płaci podatki tak jak wszyscy, np. VAT lub dochodowy w przypadku prowadzenia działalności, akcyzy, składki etc. Bezkarność kleru nie większa niż jakiejkolwiek innej grupy nacisku w systemie etatystycznym, kościół ma udziały w budżecie- niestety- nie jest to bynajmniej 'prawicowe posunięcie'- wręcz przeciwnie charakteryzuje kolektywistyczną i redystrybucyjną politykę systemu i świadczy o głębokiej demoralizacji kleru, który na to ochoczo przystaje, uzależniając się od państwa. Konkordat również niestety obowiązuje z w/w przyczyn jednak nie tylko z kościołem katolickim, osobne przywileje mają również inne związki wyznaniowe, podkreślam, że z prawicowego punktu widzenia jest to bezprawie (na tle których wyróżniają się gminy wyznaniowe żydowskie) ad ad3 Co mnie obchodzi rzesza niemiecka... ad ad4 zgadzam się jednak nie jest to jedyny pasożyt* (*w sensie finansowym!) ad ad5 Potwierdza tylko służalczość.

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

ad1 Suchocka była w takich partiach jak Partia Chrześcijańskich Demokratów i Zjednoczenie Chrześcijańsko-Narodowe czyli prawica.
ad2 Są zakazane dla przeciętnego obywatela. Krzyż jest symbolem religijnym, skoro owy symbol jest dla ciebie tradycją, to też należy postawić posąg świętowity czy innego bożka. Nie każdy również wierzy w żyda z krzyża.
Kler nie płaci najważniejszego podatku czyli dochodowego. Nikt nie ma względu na ich dochody, co służy czarnej mafii do prania brudnych pieniędzy.
ad3 dyskusja trwała o katolicyzmie i prawicowci adolfa hitlera. Ty zszedłeś z niej na obecną polske.
ad4 jest to pasożytem finansowy i moralny.
ad5 potwierdza słuszność interwencjonizmu/ekspansjonizmu.

jukatos

ad ad1 Odsyłam do źródeł historycznych (Pani Hanna była wówczas w UD potem UW- partiach silnie lewackich)
ad ad2 Nie interesują mnie kwestie wiary innych osób. Krzyż w przestrzeni publicznej jest znakiem przeszło 1000 letniej tradycji kraju, jeśli ktoś odbiera to jako symbol religijny to ma takie prawo jednak nic mnie to nie obchodzi.
Kler może płacić dochodowy (przykład Rydzyka, który ten podatek płaci). Jeśli dysponuje Pan/Pani/inne dowodami na pranie brudnych pieniędzy przez tę instytucję zachęcam do denuncjacji w prokuraturze.
ad ad3 Napisałem tak dlatego, że wcześniej ustaliłem o skrajną lewicowość Rzeszy. Nie widzę sensu ponownie tłumaczyć takiej oczywistości.
ad ad4 Poniekąd, pewna część hierarchów sieję zgorszenie i hipokryzję.
ad ad5 Interwencjonizmu w sprawy zagraniczne innych państw, cz o to chodzi? Jeśli tak to co dał nam wypad do Iraku oraz Afganistanu? Trochę trupów i ogromne straty finansowe...

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

ad1 No i źródła historyczne to potwierdzają.
"10 lipca 1992 uzyskała poparcie Sejmu, obejmując urząd Prezesa Rady Ministrów, następnego dnia Sejm powołał jej koalicyjny rząd, który tworzyło siedem partii o charakterze centrowym i prawicowym (Unia Demokratyczna, KLD, ZChN, PPG, SLCh, PChD i PSL-PL). "
ad2 hahaha mnie też nie obchodzi, że ciebie to nie obchodzi. Faktem jest, że krzyż to symbol religijny i sekty katolickiej, a nie państwowy.
Co jest przykład rydzyka, on postawiony przed sądem stwierdził, że żadnym majątkiem nie dysponuje, a wszystko jest własnością zakony redemptorystów.
Obecna skorumpowana prokuratora nawet mając oczywiste dowody uniewinniała już setki szamanów katolickich z pedofilii, zabójstw dzieci lub sprawców wypadku itd.
ad3 Ja przytoczyłem fakty o prawicowości rzeszy.
ad4 Większa część.
ad5 Kulczykowi dał parę kontraktów.

jukatos

ad ad1 Przeczą poprzedniej wypowiedzi jakoby była w ZChN i była przedstawicielką prawicy.
ad ad2 Każdy ma prawo to tak odbierać. Może to być nawet znak dodawania. Nie sposób przeczyć temu, że dwie skrzyżowane pod kątem prostym belki odegrały w Naszej historii rolę znamienną tak jak godło/flaga.
ad ad3 Fakty o elementach prawicowych nie przesądzających o prawicowości.
ad ad4 Nie mam takich danych.
ad ad5 To dobrze dla podatnika czy źle?

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

ad1 Nic nie przeczą, bo o rządzie suchockiej jako lewicy nikt nie wspomina, a że się dogadała z prawicą to czyni ją również sympatyczke owego nurtu. Podobnie jak a hitlera.
ad2 Pogrążyły nasz kraj.
ad3 Coś dużo tych elementów prawicowych u rzekomych lewaków.
ad4 Wystarczy spojrzeć na historie owej sekty,dogmaty, afery itd.
ad5 Kulczyk nie płaci podatków w polsce jak każdy oszust/kapitalista.

jukatos

Tę część dyskusji ze swojej strony zamykam, gdyż przeistoczyła się w ciąg osobistych opinii poza-merytorycznych. Jedynie:
ad ad1 Cytuję: "Suchocka była w takich partiach jak Partia Chrześcijańskich Demokratów i Zjednoczenie Chrześcijańsko-Narodowe czyli prawica." - jest to wierutna bzdura i tylko o to mi chodziło, a kto z kim opróżniał w owym czasie koryto nie ma tu znaczenia.
ad ad5 Miałem na myśli zupełnie co innego jednak nie wracam już do poprzednich postów.

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

ad1Była w sojuszu z takimi partiami.
Dodam również.
"Od 1988 do 1992 była również wykładowcą Wydziału Prawa Świeckiego i Kanonicznego Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, następnie w Instytucie Duszpasterstwa Emigracyjnego im. Kardynała Augusta Hlonda w Poznaniu."
"reprezentowała frakcję konserwatywną, przeciwną współpracy z SLD i Unią Pracy, opowiadającą się za uwzględnieniem chrześcijańskiej wrażliwości w programie ugrupowania."
Widać jaka lewaczka.

jukatos

Cieszę się, że przy wypowiedzi skorzystano z wikipedii, jest tendencja w dobrym kierunku. Ciężko przyznać się do pomyłki, rozumiem. Dodam również:
Na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim wykładano niedawno 'gender'. Decyduje o tym państwo (o rodzaju indoktrynacji), gdyż jest de facto 'właścicielem' uczelni, ma monopol na dobór kadry i programy nauczania.

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

A jak ma się to do suchockiej 20 lat temu?

jukatos

Nie jest to postać ani fascynująca, ani charyzmatyczna, raczej potulny pionek do zakulisowej gry.

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

Była bardzo dobrym pionkiem sekty katolickiej i prawicowych nurtów.

jukatos

Poproszę o dokumenty. E-mail jest na profilu.

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

Przez 12 lat pełniła funkcje ambasadora watykańskiego i maltańskiego w nagrodę za podpisanie konkordatu łamiącego konstytucje jak i prawa antyaborcyjnego.

jukatos

Co świadczy o sile agentury komuszej w Watykanie i prawdopodobnie przekupności ludzi powiązanych z papiestwem.

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

Czyli JPII był komuchem?

jukatos

Błędny wniosek i chociaż nie pisałem "czytania ze zrozumieniem" widzę, że umieszczenie go w dzisiejszych maturach jest chyba słusznym posunięciem. (pomijając zasadność państwowej matury)

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

Skoro ambasadorem watykanu zostaje komuch, to jp ii musiał również na to się zgodzić.

jukatos

Nie wiem, choć to wynikałoby z autorytarnego i hierarchicznego charakteru rządów w Watykanie. Papież nie jest Bogiem, nie jest politykiem ani ekonomistą tylko głową Kościoła, tym bardziej narażony jest na działanie służb na obcych usługach.

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

Dokładnie, dlatego polska powinna zerwać konkordat. Papież to guru sekciarski.

jukatos

Państwo Polskie powinno zerwać konkordat i nie tylko, także każdy układ pomiędzy władzą świecką, a religijną. Dalsza część wypowiedzi to już osobista opinia.

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

To prawda.

jukatos

Cieszy mnie to. Czyli jednak można rozmawiać, do tej pory zadeklarowani lewicowcy kojarzyli mi się wyłącznie z wulgarnością oraz chamstwem. Tu brakuje trochę oczytania ale droga jest otwarta! Jednak poraża mnie nazwanie 'bajkologią' spuścizny cywilizacji łacińskiej w tym względzie niema zgody.

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

Mi również prawiczki kojarzą się z chamstwem i wulgarnością jak również oczytaniem, ale tylko w prawicowych czytankach nie podpartych dowodami i faktami.
Bajkologia- nauczanie sekty katolickiej.

jukatos

"Bajkologia- nauczanie sekty katolickiej." A np. buddyjskiej czy islamskiej już nie? Nie spotkałem jeszcze tak 'multi-religijnego' człowieka!

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

To też. Co to znaczy multireligijny?

jukatos

Dobre pytanie, ponieważ jest to definicja sytuacyjna. Skoro ''Bajkologia- nauczanie sekty katolickiej.'' to nauczanie pozostałych sekt bajkologią nie jest. Skoro nie jest to należałoby przyjąć, że jest prawdziwe dla kogoś. Stąd moje zdziwieni jak można wierzyć w buddę i allaha, może jeszcze w potwora spaghetti na raz.

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

Tylko temat dotyczy prawicy i powiązanej z nią sekty katolickiej.

jukatos

Wydawało mi się, że główny wątek dotyczy czego innego. Jednak mimo to zdziwiła mnie właśnie ta opisana powyżej 'multireligijność'- co w przypadku konfliktu miedzy tymi wierzeniami?

wojtek3578

Dlatego też szkoda czasu na zagłębianie się w Jej perypetie losu.

Jabolak

Ponadto hitleryzm nie był w żadnym wypadku 'tradycjonalistyczny'. Burzył zastany porządek, na rzez nowego ładu, nowej klasy panów. Był rewolucyjny.

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

Jaki ład istniał w niemczech po przegranej I wojnie światowej?

jukatos

Bezład.

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

Więc osadzenie hiltera jak głównego fuhrera jest powrotem do tradycji kajserów i innych cesarzy, do tego budowana III rzesza opiera się na tradycji wojskowej poprzedniego cesarstwa, a hitler miał za ambicje odbudowe cesarstwa niemieckiego i rozszerzenie wpływu.

jukatos

Cesarz nie jest wybierany demokratycznie. Faszyzmu (tu nazizm) nigdy wcześniej nie było, więc nie można się było odwołać do wzorców historycznych (co ma tu do rzeczy 'tradycja wojskowa'?). Nie rozumiem jakie znaczenie mają tu ambicje Adzia Hitlera, co z tego wynika?

ocenił(a) film na 7
wojtek3578

Adolf też nie był, przecież uzyskał władzę absolutną dzięki prowokacji(spalenie Reichstagu).
Niemiecka tradycja wojskowa jak i dążenie do ekspansji doprowadziła do rozpętania dwóch wojen światowych.

jukatos

Za wiki:

''III Rzesza, której korzenie tkwią w niemieckim demokratycznym wyborze NSDAP, szybko stała się państwem totalitarnym, z dyktaturą narodowosocjalistycznej (władzy nazistowskiej). Władzę w państwie sprawował A. Hitler pełniący funkcję zarówno wodza (niem. Führer), jak i kanclerza.''

Starajmy się trzymać faktów historycznych.