że Star Trek Into Darkness okazał się lekkim, niewymagającym blcokbusterem i hitem wakacji, a Elizjum klapą, która zawodzi i jest niekonsekwentna i nielogiczna?
Czym różni się brak obrony przeciwlotniczej Elizjum, od braku obron plot Ziemi podczas ataku Khana?
poza blogiem zna mnie parę osób, zwykle z tego,że śmieję się z ich wieku albo poziomu IQ więc daruj sobie
blockbuster jak blockbuster ST zarobił 70mln$ w pierwszym tygodniu a Elizium tylko 29mln$ i dochody spadają znacznie szybciej niż w ST.
to wyrażaj się precyzyjnie.
Def.: "Blockbuster to film który zarabia pieniądze"
Elizjum to ot taki sobie film który nie pozostanie długo w pamięci widzów.
Być może zrobiony nawet nieźle bo z wyjątkiem głupawych filmów dla nastolatek filmy obecnie realizowane są całkiem sprawnie.
Ach być może chcesz uzyskać odpowiedź na 2 pytanie "Czym różni się brak obrony przeciwlotniczej Elizjum, od braku obron plot Ziemi podczas ataku Khana?"
Szczerze... to różnią się tym że SW to dalej bajka a Eliszjum stara się brać wszystko na poważnie w związku z czym Star trekowi można to wybaczyć a Elizjum nie.
Nie można tych filmów w ogóle kłaść obok siebie bo kreowane są w innych konwencjach.
Tak jak każdy blockbuster
To taka sama konwencja saj faj, ST jest równie prawdopodobny co Elizjum
golono strzyżono ...
widzę że nie odpuścisz.
SiFi obejmuje naprawdę całą szeroką gamę filmów o różnych konwencjach i to że coś może być prawdopodobne lub nie nie jest kryterium do za katalogowania ich do jednej z nich lub innej....
ale widzę że szkoda ci to tłumaczyć....
Pytasz się dlaczego "Star Trek Into Darkness okazał się lekkim, niewymagającym blcokbusterem i hitem wakacji, a Elizjum klapą,?"
to ci odpowiadam.
AM:
"Mazur wściekł się, już nie gada
Ani żonie odpowiada,
Tylko wziąwszy pod rękawki
Wlecze ją wprost do sadzawki
I topi jak kadź ogórków.
Ona, nie nawykła nurków,
Już się zachłysnęła nieraz;
On, trzymając za ramiona,
Gnębi krzycząc: "A no teraz;
Czy golona, czy strzyżona?"
Biedaczka, ze śmiercią w walce,
Czując skonu paraliże,
Wytknęła tylko dwa palce
I za odpowiedź palcami,
Jakby dwiema nożycami,
Mężowi pod nosem strzyże."
,....,
1. Nikt nie powiedział, że obrony nie było. Chodziło o to, żeby użyć środków nieoficjalnych (żeby niepotrzebna była zgoda Rady), a takim właśnie środkiem był Kruger+wyrzutnia.
2. Sam sobie odpowiedziałeś po części. Otóż oba te filmy oceniane są według różnych miar. ST wg normalnej, a Elysium wg jakiegoś chorego wydumania ("upstrzyło mi się we łbie, że E będzie czymś, czego świat nie widział, a że nie jest, będę go obsmarowywał na internetach").
Negatywne opinie (te bardzo negatywne) o Elysium to doskonały przykład gimbaziarni (nie tylko w wykonaniu młodych!) i malkontenctwa.
Wiec mam takie pytanie...
Skoro ten film byl taki słaby, to prosze, podajcie mi tytuly filmow s-f ktore unikaja tego typu błędow bo z checia bym obejrzał jakis ambitny (realistyczny) film tego gatunku. Czekam na tytuly ktore nie maja błędow logicznych, a efekty specialne nie przycmiewaja sensu oraz przesłania. Takim bilmem był dla mnie Łowca androidow.. hm, jakie propozycje? Szczegolnie z filmow ktore wyszły ostatnio?
z pewnością warte są obejrzenia inne filmy oparte na "klasykach" literatury Si Fi Philipa K. Dicka, Isaka Asimova
a ostatnio... cóż to już jest problem hamburgeryzacji amerykańskiej kinematografii... ni wiedzieć czemu nie udaje im się robić genialnych filmów .. robią dobre ale tylko dobre