PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108122}
6,9 201 tys. ocen
6,9 10 1 201060
5,8 42 krytyków
EuroTrip
powrót do forum filmu EuroTrip

Zrobili ze Słowacji straszne zadupie, gdzie $1.83 to fortuna. Nie zrozumiałem tego fragmentu, a nawet czułem się zażenowany jako sąsiad tego kraju. Poza tym Słowacja, tak jak i Polska to Europa środkowa, a nie wschodnia.
Poza tym całkiem niezła komedia. Zwłaszcza odważne "świętokradztwo" w Watykanie.

miggie

Dokładnie, przegięcie straszne. Ciekawe jakby pokazali nasz kraj..

kasia130988

Z Bratysławą zdecydowanie przesadzili :P No ale jedno wg mnie odzwiercieldla prawdę jak był ten fragment z serialem. . . u nas jest bardzo duże opóźnienie w puszczaniu seriali....oczywiście nie aż takie....ale to mi się podobało....a tak wogóle filmik łatwy lekki i b. fajny! Polecam :-))

miggie

Oglądaliście "Hostel"? Tam obraz Bratysławy właściwie niczym sie nie różni od tego z Eurotrip(szczególnie widok blokowisk przyprawia o dreszcze).Dodatkowo w Hostelu głodne dzieci biegają po ulicach,terroryzują turystów i za paczkę gum do rzucia są gotowe zabić każdego.Amerykanie mają ciekawy stosunek do Europejczyków.Rzeczywiście, aż strach pomyśleć co myślą o Polsce... Żenada. Ale film świetny :-)

ocenił(a) film na 10
nonetheless

obawiam sie ze oni mogą nie wiedziec ze taki kraj jak polska wogole istnieje ;) tzn krążą po stanach dowcipy o polakach co widac np. w "infiltracji" scorsesse.

Wypasiona_Foczka

PRODUKCJA: USA, CZECHY

Za obraz Bratyslawy podziękujmy też Czechom :)

ocenił(a) film na 8
miggie

A moim zdaniem to jeden z najlepszych wątków w tym filmie, przesadzony, ale doskonale oddaje stosunek amerykańskiej młodzieży do krajów z byłego bloku wschodniego... nie ma co się obrażać, a raczej nalezy się smiać z głupoty innych;) pozdrawiam i miłego sylwka

ocenił(a) film na 6
zgrywal

Mnie rowniez zraził ten obraz :( Poprostu amerykanie sa tak zadufani w sobie ze nie widza to u nich jest najwiekasz melina swiata. No ale coz wkoncu to Europejczycy :]

miggie

Wiesz co Ci powiem? W wakacje miałem przyjemność (zawsze to nowe miejsce..) przebywania i podróżowania po Słowacji (1 dzień) i po Czechach (2 dni). Jednakże byłem w małych miejscowościach - na Słowacji to była miejscowość związana z wypoczynkiem - kilka basenów niedaleko średniego, zabytkowego miasteczka, kilka ośrodków wypoczynkowych - ale bardzo spokojnie i w sumie cicho, może aż za cicho. W Czechach jeszcze gorzej - brat przebywał na obozie sportowym w małym mieście, gdzie był kompleks postsowiecki basen, korty i niedaleko rzekomo miasteczko studenckie (niby uniwersytet w takiej małej mieścinie - do dzisiaj nie wiem co to było), które wyglądało niemal jak w Eurotripie - zdezelowane czteropiętrowe budynki w środku lasu, z którego tylko jeden był zamieszkany przez sportowców. A na mieście? Niby czysto i zadbanie, ale wszystko jakieś takie szare... jakieś takie smutne - dokładnie jak na filmie. I nie chodzi o to, że był maras na ulicach - tylko ten smutek, 0 młodzieży czeskiej jakoś na ulicach (no dobra - nikt Ci np. nie wpier** ale bez jaj!), w kawiarenkach - wszyscy wylecieli na wakacje do ciepłych krajów, aż takie bogacze? Albo nie wiem - boja się, że ich wybiją jak wyjdą na ulicę jak pod Białą Górą w 1620? lol.. Miejscami miałem odczucie, że ZSRR dalej trwa - szare ulice, smutek, pod wieczór to wyglądało jakby godzina policyjna - i jeszcze te ich pomniki postsowieckie (typu pomnik miga 15). "Życie", ruch to generowali zarówno w Czechach, jak i na Słowacji to generowali głownie przyjezdni Polacy i inni turyści (Czechy - okolice Moraw, pagórki) i to masz w dużych miastach - Praga, odstrzelona i życie kwitnie. Momentalnie to ja na siebie kląłem, że tak narzekam na Polskę! Tak, u nas przynajmniej jakoś jest 'śmiesznie', może i przez łzy, ale jest! JA szczerze myślałem, że takie Czechy albo Słowacja (bardziej się na Czechach zawiodłem) to kraj nowocześnie europejski i naprawdę bogaty, a odnosiłem czasami wrażenie z rodziną, że tak czas się zatrzymał w latach 80. Noż gorzej niż w naszej 'biednej' Polsce...
Więc, jeśli jakiś koleś maczający palce w Eurotripie zawędrował czasem to takiego sennego, szarego czeskiego albo słowackiego miasteczka z blokowiskami, to ja się nie dziwie, że tak to wygląda w filmie - bo dorobienie nędzy, syfu i rozpaczy do tego smutku i szarości jaki widziałem czasem samo aż się prosi. A dodając fałszywe przekonania Amerykanów o potędze Dolara i zapaści Europy Wschodniej robią swoje i to potęgują i mamy to co mamy w filmie.
TO chyba nie była ukazana Bratysława?
W Polsce skupiliby się pewnie na wiejskich chatkach chcąc nam dosrać ;)
TO TYLKO MOJA OPINIA I MÓWIĘ CO WIDZIAŁEM, CZYLI KAWAŁEK CZECH I SŁOWACJI!

ocenił(a) film na 10
herbstnebel

burzycie sie o te dzieci... ja swego czasu jeździłam na słowacje do sklepów bo tanio było, to szwędały sie takie Kajtki małe i jak im się nie dało "Polskiej złotówki" to ci np. auto porysowali, albo lusterko urwały :P

miggie

mi ten akurat wątek bardzo przypadł do gustu :D kolo dostaje kilka centów i rzuca pracę hehe. moim zdaniem to kpina autorów filmu z amerykańskiej młodzieży której znakomita większość pewnie nawet nie wie że jest taki kraj jak słowacja a w europie nie żyją smoki :P no chyba że autorzy też tak myślą :D ale to nie zmienia faktu że jest to bardzo śmieszne. pozdro!

ocenił(a) film na 8
wieshaq

Noo z tym rzuceniem roboty i otwarciem własnego hotelu to było mistrzostwo świata. Macie wy w ogóle poczucie humoru? Z siebie też trzeba umieć się śmiać. Polski nie pokazali bo nie wiedzą gdzie leży. Z resztą przecież Anglia to nie tylko pseudokibice, nie wszyscy Włosi to geje, nie wszyscy Holendrzy to sado-masochiści (tak mi się przynajmniej wydaje). Temu filmowi mam za złe właściwie tylko jedno - dlaczego nie pojechali po Niemcach?!

ocenił(a) film na 7
pierwszy_wolny_login

jak nie pojechali, jak pojechali?(co prawda delikatnie, ale pojechali)

a ten mały, co w tle maszerował w faszystowskim stylu?

ocenił(a) film na 3
oxej

O! Nikt o tym nie wspomniał. Ja już dawno oglądałam Eurotrip (nie mam zamiaru jeszcze raz tego robić) i już nie wszystko pamiętam.

Nie wiem czemu miało służyć to pozdrowienie faszystowskie ;|

ocenił(a) film na 3
pierwszy_wolny_login

z siebie to mozna sie smiac robiac obciachowa komedie o Polsce ale ten film zrobiony byl nie na rynek europejski a na amerykanski a co za tym idzie mnie to nie smieszy tylko zenuje.Glownie ich glupota

ocenił(a) film na 6
miggie

Macie rację... Można się dopatrzeć tutaj bardzo dużej ironii. Stwierdzenie, że Paryż to przedmieścia Berlina mówi samo za siebie.

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 3
miggie

Wszystko w tym filmie jest przesadzone do granic możliwości, że akurat nie zdziwiła mnie ta Bratysława.

miggie

jakby mogli pokazać Warszawę?
na dzień dobry wpierdol od miejscowych burków :-))))))))

miggie

może trochę przesadzili ale przecież to komedia :P

ocenił(a) film na 10
miggie

Trochę przegieli, fakt, ale według twórców miała to być ironia...

użytkownik usunięty
miggie

Owszem, trzeba się umieć z siebie śmiać :)
Chociaż pokazywanie samych wad to druga strona... równie dobrze mogliby pokazać w taki sposób Polskę: Baby ze wsi pracują w Warszawskim albercie na 2 etaty utrzymując 6 dzieci w wieku 2-20 lat a ich mężowie siedzą i ciągną z gwinta pod trzepakiem.
Albo prościej, fragment z "świata według kiepskich" :D:D

ocenił(a) film na 9
miggie

Hehe a twórcy Hostela co zrobili ze Słowacji ??? ;)

doroti

Nasz kraj by pokazali tak, jak my go pokazujemy w komediach typu "Pieniądze to nie wszystko". Czyli zachalni wieśniacy patrzący gdzie by tylko wypić. Swoją drogą- dlatego nie znoszę TAKICH PL komedii. A Eurotrip- super. Jeśli chodzi o scenę w Słowacji podobał mi się motyw jak ten stary dziad mówi, że dobrze, że przyjechali w lecie, bo zimą jest tu naprawde ponuro ;p

ta14

Dobre spostrzezenie, juz wczesniej wspomnialem o Bratyslawie, dziwie sie Czechom ze w tak zlym swietle postawili Slowakow. Film beznadziejny.

miggie

Nie czepiajcie się Słowacji po ja tam byłem (rok temu) i są baseny , kurorty i wszystko jest ładne (oprócz ze piorą w kanałach)xD Za to podejrzewam że w filmie był obraz Czech (nie wiem nie byłem) bo Słowacja to nie mogła być :P

miggie

a jak pokazali Kazachstan i Kazachstanczykow (chyba tak sie nazywa:P) w Boracie? Film mial smieszyc i smieszyl widadomo niektorzy sa wrazliwi na rozne sprawy mnie osobiscie ten film nie razil (ani Czechy czy tez sceny w Watykanie) jak to sie mowi za 20 lat bedziesz sie z tego smial :}

ocenił(a) film na 10
D1RT

Ja to bym sie cieszyl ze to nas nie pokazali...

miggie

Mnie akurat to ubawiło bardzo :) Koledzy stwierdzają, że dysponują kwotą $1.83, ale ku ich zdziwieniu na Słowacji mogą za to wynająć luksusowy apartament, gdzie obsługa podaje im homary na srebrnych tacach, a lokaj rzuca pracę bo otrzymał napiwek w kwocie kilku centów.

Kluczowym dla zrozumienia tej sceny jest wiedza, że jeszcze nie tak bardzo dawno temu w całym bloku wschodnim na dolary spoglądało się jak na bóstwo i skarb prawdziwy i dolar był naprawdę drogi. W filmie to jeszcze bardziej wyolbrzymiono, żeby uzyskać (moim zdaniem z sukcesem) efekt komiczny i żeby pokazać stereotyp ciągle pokutujący w głowach Amerykanów, Europa Wschodnia = ogromna bieda. Cały ten film to przecież śmianie się ze stereotypów!