PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=695659}
7,3 154 tys. ocen
7,3 10 1 154051
6,4 33 krytyków
Everest
powrót do forum filmu Everest

Jeśli oczernią...

użytkownik usunięty

...Prawdziwego bohatera tamtych wydarzeń, czyli Anatoliego Boukreeva to się nieźle wkurzę. Ten nieszczęsny kretyn Krakauer już wystarczająco namieszał.

Chłopcy, powiedzcie mi czy ten film plasuje się nieco wyżej od "Sanctum" i "Grawitacji"? Możecie przyrównać troszkę?
Niestety sprawdziłam - moja miłość do gór i skał jest chyba zbyt mała, bo mi same widoczki 3d mi nie wystarczają. Nie przebrnę przez kolejną bzdurę nawet najlepiej kręconą. Z tego co czytam, to film wypada nieźle, również jako dramat?

ocenił(a) film na 8
menysek

Raczej na pewno nie ma tu lepszych wrażeń wizualnych niż w Grawitacji (Sanctum nie oglądałem). Nie wiem tylko skąd pomysł, że film to bzdura :).

Quentin_3

Ups - chyba mnie kompletnie nie zrozumiałeś!
Czytam przeca, że wizualnie jest super! Piszecie to we wszystkich postach i recenzjach. Ale to mi nie wystarczy, zapytuję więc o treść, sposób narracji, wiarygodność zachowań i charakterów! No chyba, że uważasz, że Grawitacja i Sanctum to nie są ładnie pokazane bzdury :) Wtedy też porównaj, a będę wiedzieć co ten film warty ;)

ocenił(a) film na 8
menysek

Zatem raz jeszcze: "Everest" nie jest kolejna bzdurą :). To dramat z widoczkami, a nie widoczki z dramatem.
Do "Grawitacji" co prawda nic nie mam, ale uważam, że jest warta obejrzenia tylko i wyłącznie z powodu "widoczków". Oparty na prawdziwej historii "Everest" siłą rzeczy jest wiarygodny - w końcu tak to było :).

Quentin_3

Dzięki, tak myślałam, ale chciałam się upewnić. Siłą rzeczy niestety niekoniecznie, bo scenarzyści bzdurę potrafią zrobić ze wszystkiego ;)
A na marginesie, dla mnie Grawitacja, to wyłącznie widoczki, a do tego nie lubię bajek "zabili go i uciekł", no chyba że są komedią. :)

ocenił(a) film na 8
menysek

Niby tak (scenarzyści), ale to zwykle w filmach opartych na faktach w ten sposób, że ktoś kiedyś zauważył jak w kuchni z blatu sam z siebie spada garnek, a scenarzysta dopisał do tego całą historię o duchach :).

Quentin_3

:) No właśnie tego się obawiałam - ale zaryzykuję i pójdę, choć nie do IMAXU.
Może zwykłe 3d da radę ;)

ocenił(a) film na 8

"Ignorance is bliss". Idę dziś na film nie znając sprawy kompletnie, będzie mi zwisać co z kogo zrobili :)

ocenił(a) film na 8
rozkminator

I dobrze się nastawiłem - kto konkretnie był gnidą, a kto nie, jest w ostatecznym rozrachunku mało ważne; ważne, że przedstawione zostały pewne ludzkie cechy, które prowadzą do tego typu wypadków, a one są uniwersalne, nieprzypisane do nazwiska.

ocenił(a) film na 8

Moim zdaniem Bukriejew jast pokazany pozytywnie i jego zasługą jest uratowanie tylu osób.

ocenił(a) film na 7

Bez przesady, jestem świeżo po lekturze książki Krakauera i nie odnoszę wrażenia, żeby jakoś szczególnie rozprawiał się z Bukriejewem. Owszem ma do niego kilka zastrzeżeń ale bez przesady. Facet ma w końcu prawo do swojej opinii i przedstawienia pewnych faktów ze swojej perspektywy.

Ewidentnie negatywną mendą jest Woodall, którego w filmie za to prawie nie ma.

Prawdy się nie dowiemy, w filmie Krakauer, nie pomaga bo rzekomo ma śnieżną ślepotę, we własnej książce pada na ryj z wyczerpania a Bukriejew w swojej twierdził, że rozmyślnie nie pomógł. To są tylko słowa, fakty natomiast są 2, niezaprzeczalne.

Jeden taki, że kiedy ci ludzie umierali on leżał w namiocie i nie pomagał. Fakt drugi jest taki, że był tak samo niedoświadczony jak reszta tej zbieraniny a mimo to dotarł na szczyt i wrócił, był więc bardzo zmęczony, nie miał tlenu, był wyczerpany bezsensownym czekaniem na zimnie w kolejkach do lin. W takim stanie nie myśli się trzeźwo albo nie myśli w ogóle. Ciężko więc jego zachowanie ocenić jednoznacznie negatywnie i porównywać jego możliwości do Bukriejewa czy Beidlemana.

Po tej wyprawie, nie tylko on powinien mieć spore wyrzuty sumienia.

Ashganka

w filmie Krakauer powiedzial: :Niech chce umierac" wtedy kiedy mysleli nad wroceniem po ciala. sugeruje to ze nie chcial wracac wtedy kiedy byla szansa ze zyja.
w filmie Krakuer jest ta negatywna postacia. Anatolij pozytywna.

Woodwall to ktory to? z tej 3 grupy?