PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=30689}

Gabinet doktora Caligari

Das Cabinet des Dr. Caligari
1920
7,8 22 tys. ocen
7,8 10 1 22415
8,0 37 krytyków
Gabinet doktora Caligari
powrót do forum filmu Gabinet doktora Caligari

Nie oglądałem, nie mam zamiaru i w ogóle tego filmu nie oceniam, ale aż nie wierzę w taką ocenę tego filmu. Horror z 1920 roku żeby miał taką wielką ocenę? Co to tutaj same dziadki w wieku 70 lat i więcej oceniają czy jak? Jeszcze żeby taki film był na pierwszym miejscu wśród horrorów to jakiś śmiech na sali. Coś czuję, że administrator albo moderator ma jakiś wielki sentyment do tego filmu i sam sztucznie nabił ocenę. Ciekaw jestem jaki film za 40 lat jak będe miał już po siedemćdziesiątce, jeżeli oczywiście dożyję i ten portal będzie jeszcze istniał jaki horror będzie miał wtedy pierwsze miejsce, jeżeli dalej takie coś to już lepiej chyba się do trumny zamknąć.

ocenił(a) film na 10
Andrzejek324

Nie wierzę w to co czytam.

MumciurMaster

Bo jesteś Mumciur.

Andrzejek324

Odpowiesz na post "Zmora_"?

użytkownik usunięty
MumciurMaster

To normalka w przypadku tego użytkownika.
Mam tylko nadzieję, że to sprytny prowokator, bo jak nie to stracę resztki wiary w szacunek ludzi do kina.

ocenił(a) film na 10
Andrzejek324

Nie wierzę, że tacy ludzie istnieją. Tylko efekty specjalne się liczą, nic więcej, fabuła - po co to komu?, ważne że gęby co chwila wyskakują, bo przecież to jest horror, jak nic nie wyskakuje to nie jest to straszne, tak właśnie nasz Pan Andrzejek postrzega horrory. Nic dziwnego, że połowa filmwebowiczow nie traktuje cie poważnie, śmieje się z ciebie i jest im ciebie najzwyczajniej w świecie żal. Kino nieme to cudowne doznanie, ale ma jeden minus - nie są to filmy dla głupich ludzi, nie to co "Omen" z 2006 czy "Demon Historia Prawdziwa" z 2005 które pooceniales na 10, tam nikt nie musi się wysilać z interpretacja tylko siada i czeka aż gęba zza rogu wyskoczy. Żałosne! Mam nadzieję, że film pozostanie na 1 miejscu i żadna "Obecność" ani "Omen" tego nie zmieni.

Nekromanta21456

Nigdzie nie napisałem, że fabuła się nie liczy. Tylko to, ze horror musi być straszny i taka jest prawda. Osobiście nie spotkałem osoby, która oglądała by horror w innym celu niż strach, to po prostu mija się z celem. A kino nieme nigdy nie powinno powstać gdyż dialogi są najważniejszym elementem każdego filmu a już horroru w szczególności. Nieme kino to filmy dla jakichś wykształciuchów co lubią ambitne kino, są lamusami i mają kij od szczotki w dupie. Ja filmy oglądam wyłącznie dla rozrywki a nie żeby wynosić z nich cokolwiek. Mi jest żal takich ludzi jak ty, w towarzystwie w którym się obracam tacy ludzie są gnębieni i wyśmiewani. Aż mnie dziw bierze, ze takie męskie cipy jeszcze nie wyginęły.

ocenił(a) film na 10
Andrzejek324

Myślisz że przejalem się tym ci napisałeś, nie z dwóch powodów - 1. Tacy ludzie jak ty nie mają znajomych, a 2 to tacy ludzie jak ja są szanowani bo cenią coś co wymaga myślenia, a z tego co napisałeś to wynika jasno że jesteś takims dresem i masz dresowych znajomych. Ambitne kino jest dla porządnych ludzi umiejacych myśleć, ale najwyraźniej jesteś jakąś podrzedną forma człowieka, inaczej tego twojego bełkotu nie umiem sobie wytłumaczyć. Dialogi najważniejsza rzecz w filmie - ahahahahahaha, spadlem z krzesła, to obraz jest najważniejsza rzeczą w filmie, dialogi to podrzedna sprawa. Aż mnie dziw bierze, że tacy uposledzeni ludzie jeszcze nie wyginely. Zgłoś jeśli chcesz, dla mnie jesteś kretynem (o ile wiesz co to znaczy).

Nekromanta21456

Przecież to właśnie lamusy nie mają znajomych i muszą przemykać nocą po ulicy ze spuszczoną głową żeby oklepu nie dostać. Ambitne kino jest właśnie dla takich lamusów, inteligencików w garniturkach. Normalni, prości ludzie mają w dupie ambitne kino bo filmy oglądają dla rozrywki i zabicia czasu a nie żeby cokolwiek z filmu wynosić. A jak twierdzisz, że dialogi nie są najważniejsze w filmie, no to po prostu zamiast mózgu masz zmieloną papkę i jesteś bezmózgim kretynem. Idź sobie lepiej zapuść jakieś ambitne kino i normalnych ludzi zostaw w spokoju.

ocenił(a) film na 10
Andrzejek324

Kino jest rozrywkowe i ambitne, rozrywkowym kinem zachwycają się głównie tepaki (takie jak ty), a ludzie poważni, DOJRZALI wola ambitne. Kino jest po to, żeby mieć przyjemność, a że jesteś upośledzony i nie wiesz ze przy ambitnym kinie też można się świetnie bawić to znaczy że nie masz mózgu. Dialogi to podrzedna sprawa, powie ci to każdy miłośnik ambitnego kina, ale chyba jesteś zbyt tępy żeby to zrozumieć, smutne. Wielka szkoda, że niby 30-latek, a tak naprawdę niemowlę. Jak pokazałem znajomym to co napisałeś, jednogłośnie stwierdzili że jesteś tępy. Ale tacy debile, które wolą filmy dla patologicznej widowni tego nie zrozumieją, gdyż słowo tępy jest za trudne do zrozumienia.

Nekromanta21456

Nie ma czegoś takiego jak patologiczna widownia. Są tylko filmy dla prostych i normalnych ludzi albo filmy dla inteligenciaków i lamusów w garniturkach. Poza tym taki niby inteligentny jesteś a błędy robisz jak w podstawówce. A tak nawiasem mówiąc. to przy ambitnym kinie nie można się dobrze bawić, bo trzeba wtedy myśleć a normalni ludzie przy oglądaniu filmów myślenie wyłączają.

ocenił(a) film na 10
Andrzejek324

Szkoda palców na odpisywanie, bo sprowadzisz mnie do swojego zerowego poziomu i pokonasz doświadczeniem. Chociaż już to chyba zrobiłeś niestety. Zdania nie zmienię. Nie podałeś żadnych argumentów tylko swoje głupie postrzezenia, to wystarczy żeby nie traktować cie poważnie. W odpowiedzi napisz tylko błędy które zrobiłem, bo jestem bardzo ciekawy gdzie i kiedy je popełniłem.

Nekromanta21456

uposledzeni ludzie jeszcze nie wyginely, debile, które wolą. I najważniejsze. Zdania nigdy nie rozpoczynamy od Ale !!! . Poza tym nie używasz polskich znaków, co robi z ciebie analfabetę.

ocenił(a) film na 10
Andrzejek324

Wiem, że zdania nie rozpoczyna się od "ale", to nie jest wyznacznik analfabetyzmu. Ponadto w pozostałych przykładach nie widzę błędów tylko brak kreski nad s i brak w środku, czyli ł. Gdzie nie używam polskich znaków?

Nekromanta21456

Nie piszesz Ż tylko samo Z w każdym poście. Zadnych, zeby, ze. I mógłbym tak dalej. Jednak skoro dla ciebie zaczynanie zdania od, ale to nie wyznacznik analfabetyzmu to się cofnij do podstawówki.

ocenił(a) film na 10
Andrzejek324

To samo mógłbym powiedzieć tobie. Mało kto teraz przestrzega tego że, żeby, żadnych. Jeszcze gorzej tego dopilnować jak pisze się z telefonu i to szybko. Powinieneś to zrozumieć, chyba że naprawdę jesteś inny, a zaczynanie zdania od "ale" zrobiłem tylko dlatego, żeby nie ciągnąć zdania o kolejne 3 linijki, to bo mija się z celem. Wolałem zrobić tak, a nie inaczej. Niestety, wnioskuję z twoich wypowiedzi że nie znasz życia.

Nekromanta21456

Ja zawsze tego przestrzegam. A ci co piszą z telefonu albo innego urządzenia na Filmwebie są dla mnie idiotami i debilami, więc jakakolwiek dyskusja nie ma sensu. A tak poza tym to widzę po twoim zdjęciu w avatarze, że masz nie więcej niż 25 lat, a dyskusja z ludźmi, którzy nie skończyli minimum 30 lat, jest dla mnie bezsensowna.

ocenił(a) film na 10
Andrzejek324

Tą wypowiedzią dodatkowo się pogrążyłeś. Skąd taki wniosek, że dyskusja z kimś kto nie skończył 30 jest bezsensowna? Wstaw u siebie zdjęcie profilowe, ja ocenie masz lat, bo z tych wypowiedzi bardzo ciężko jest stwierdzić że prowadzę dyskusje z 30 latkiem. Co do telefonu to nawet nie chce mi się rozpisywać.