PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=758925}

Gniew

Romans
2017
6,2 3,4 tys. ocen
6,2 10 1 3359
4,2 10 krytyków
Gniew
powrót do forum filmu Gniew

Film o pedofili wśród duchownych. Lewaki będą się podniecały na całym świecie jaki ,,dobry" film (a oczywiście). Posypią się nagrody.... Tylko dlaczego ja, osoba, która miała do czynienia z tyloma duchownymi nigdy nie spotkała księdza - pedofila. Owszem, spotkałem i złych i dobrych duchownych, ale nigdy pedofili. A tymczasem kino próbuje nam wcisnąć, że ksiądz - pedofil to standard. Tylko dlaczego ja tego standardu nie spotkałem? A zaraz, zaraz, czy film o rabinie - pedofilu byłby tak wychwalany? A zaraz, zaraz czy to nie ta sama instytucja, czyli kino, próbuje nam wcisnąć, że Jedwabne = Oświęcim, że w tymże Jedwabnym zginęła połowa ofiar Holocaustu (jak nie 3/4), że już nie Niemcy, tylko naziści odpowiadają za Holocaust.
Poza duchownymi stykam się też często z gliniarzami i przysięgam że prawie nigdy nie spotykałem uczciwego gliniarza. I nikt o złych gliniarzach nie kręci filmów. Dlaczego nie powstanie film o zabicia Igora Stachowiaka. Pamiętam jak w latach 90. gliniarz ukatrupił Przemka Czaję (mojego równolatka), a łajdak - prokuratorzyna próbował to zatuszować.
Gdy widzę rankingi zaufania w Polsce i na czele są gliniarze, to śmieję się do rozpuku. To śmiech przez łzy. Kiedy to polskie społeczeństwo przejrzy na oczy...

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_ggggggg

Wiesz to, że Ty nie spotkałeś księdza pedofila to nie znaczy, że pedofilów w kościele nie ma. Mam znajomego, który był molestowany przez księdza i przyznał się do tego dopiero po prawie 10 latach. Gdyby się nie zwierzył w życiu bym nie pomyślał, że osoba, o której mówił jest do tego zdolna. Zgadzam się z tym, że mało jest filmów o pedofilii obecnej w innych wyznaniach, ale podejrzewam, że ma to podłoże zarówno finansowe jak i polityczne. W dobie poprawności politycznej film np. o pedofilii w islamie byłby prawdopodobnie ocenzurowany w większości krajów. A co do filmów o ,,złych policjantach" to powstało ich trochę. Np. ,,Drogówka" czy choćby ,,Konwój"

Shadow_dawnego_ggggggg

Polecam film "Spotlight" ;)

LexieNettle

No nie, wiedziałem że mi o tym durnym filmie będzie się przypominać. To dopiero było ,,dzieło".

LexieNettle

Czy ty jesteś facetem, czy kobietą, bo widzę, że serca wystawiasz głównie aktorom, ale aktorkom też czasami.

Shadow_dawnego_ggggggg

a co ma jedno do drugiego, bo nie rozumiem?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Shadow_dawnego_ggggggg

widzę, że masz jakiś problem ze sobą człowieku. nawet tego nie skomentuję.

LexieNettle

widzę, że nie masz poczucia humoru...

użytkownik usunięty
LexieNettle

Myślę, że właśnie dlatego że ma poczucie humoru to nie śmieje się z Twoich durnych komentarzy

Chyba to było przeciwko mnie. W powyższym poście widzę: w odpowiedzi na post: LexieNettle. Ale jakby do mnie. A więc blazze nie umie prawidłowo odpowiedzieć.

ocenił(a) film na 8
Shadow_dawnego_ggggggg

A ja ci powiem, że to właśnie przede wszystkim katolicy powinni ten film pochwalić. Bo film wcale nie pochwala zemsty i ziemskiego karania księdza za takie czyny - przeciwnie, wskazuje właśnie, jak katolik, nawet tak ciężko doświadczony, powinien postępować i jak zachowywać się wobec chęci zemsty i nienawiści do krzywdzącej go osoby. Moim zdaniem ten film bardziej ukazuje katolikom słuszną drogę postępowania, niż wiele tzw. "chrześcijańskich" dzieł, i katolicy powinni go obejrzeć.

CyganFilip

czyli wybielanie ksiezy pedofilow "kara w niebie nie na ziemi", ten film powinien zniknac zkin jak najszybciej.

Shadow_dawnego_ggggggg

niezłe trololo

Grzywos

może co rozwiniesz....

Shadow_dawnego_ggggggg

Po prostu wrzucając durny komentarz szukasz poklasku albo hejtu w swoim kierunku żeby móc obserwować jak ludzie się wkurzają na twoje wypociny. Masz duże szanse bo w twoim komentarzu znajduje się bardzo dużo kluczowych haseł. Są lewacki, księża-pedofile, żydzi, rabini, niemcy, holocaust, jedwabne, oświecim, gliniarze... a wszystko razem jest bez sensu, ale życzę szczęścia.

Grzywos

,,durny komentarz". Oczywiście, że durny komentarz, dla takiego durnia jak ty. Moja parafia składała się z 3 wsi, na którą przypadało dwóch duchownych (proboszcz i katecheta). Tak więc był jeden duchowny na kilkaset (jeśli nie kilka tysięcy) ludzi. Na pewno wśród tych kilkuset ludzi był jakiś pedofil. Bo jak duża grupa ludzi, to zawsze jakiś zbuk się znajdzie. Ale liczyć, że ktoś z jednej ,,grupy zawodowej" (stanowiącej promil całości) będzie pedofilem, to tak jak żądać cudu. Księża - pedofile to promil z promila. Dlatego ich jest tak mało, bo mało jest duchownych. A lewackie media wciskają nam dwie rzeczy: 1. że duchownych jest kilkadziesiąt procent społeczeństwa, 2. że wszycy są pedofilami.
Niestety, ale śmiertelne ofiary gliniarzy znam nie tylko z mediów (Czaja, Stachowiak), ale z własnego podwórka. Przysiegam, że tak jest.
Oczywiście, że mój komentarz jest wg ciebie ,,durny", bo jest ,,durny". Ale merytorycznego uzasadnienia tej twojej ,,mądrości" nie ma. I ty oczywiście jesteś ,,mądry", a ja ,,durny". ,,wszystko razem jest bez sensu" - a dlaczego wszystko jest bez sensu? Bo ty tak powiedziałeś. Może byś uzasadnił swoją opinię.
Tak z wami lewaki. ,,mądrzy" jesteście, bo jesteście ,,madrzy" i nikt wam tego nie odbierze.

Shadow_dawnego_ggggggg

A ja ci powiem że jesteś w błędzie, bo gwarantuję Ci że wśród księży jest więcej pedofili niż wśród przedstawicieli innych zawodów.
Nie wierzę że celibat (mimo z pewnością głębokiej wiary tych panów) skutecznie tłumi u wszystkich potrzeby seksualne. Jedni pewnie korzystają z usług prostytutek lub znajdują sobie kochanki, inni zabawiają się z kolegami z parafii, a jeszcze inni (mam nadzieję że tych jest najmniej) niestety wykorzystują dzieci. Każdy ksiądz ma bowiem kontakty z wieloma dziećmi, każdy cieszy się u nich dużym szacunkiem...
Najgorsze jest jednak to w jaki sposób KK tuszuje tego typu sprawy. Jakbyś obejrzał wspomniany gdzieś wyżej Spotlight to być wiedział że skala tego procederu jest naprawdę wielka i się nie ośmieszał pisząc takie pierdoły w internecie. Bez odbioru.

Grzywos

Litości, na co to już przeszła ta nasza kłótnia!!!!
,,gwarantuję Ci że wśród księży jest więcej pedofili niż wśród przedstawicieli innych zawodów" - jak mi to zagwarantujesz? Masz jakieś dane liczbowe, procentowe nieuku jeden.
,,Nie wierzę że celibat (mimo z pewnością głębokiej wiary tych panów) skutecznie tłumi u wszystkich potrzeby seksualne" - a oczywiście że tak. Jak obserwuję duchownych to nie chce mi się w to wierzyć, bo tego nie widzę. Ale podobno blisko 70 % duchownych nie przestrzega celibatu. Mnie to przeraża, bo bardziej wierzyłbym w dane zaniżajace (bo przyjmuję, że duchowni przecież nie chcą się przyznać). To co, oficjalne dane to 70 %, a faktyczne to 100 %!!!! I to jest problem kościoła, to jest problem, a nie jakaś tam pedofilia. Kler wzbudza niechęc, wręcz nienawiść. Załużmy że zniesiemy celibat. To wtedy księża założą liczne rodziny. Wtedy się zacznie problem i niechęc do kleru. Ksiądz będzie przede wszystkim starał się utrzymać swoją rodzinę, zamiast zajmowac się parafianami będzie się starał poświęcić uwagę żonie i wychować dzieci. Parafianie będą musieli utrzymać już nie samego proboszcza i katechetę, ale proboszcza i katechetę z całymi stadami. To będzie efekt zniesienia celibatu, a jak celibat jest, to efekt taki jest że 70 % go nie przestrzega. I co tu robić? I co tu robić? Jak rozwiązać ten problem?
,,Każdy ksiądz ma bowiem kontakty z wieloma dziećmi, każdy cieszy się u nich dużym szacunkiem... " - bajdy opowiadasz. Takim sposobem każdy nauczyciel byłby pedofilem, bo oni dopiero mają kontakty z wieloma dziecmi.
,,Najgorsze jest jednak to w jaki sposób KK tuszuje tego typu sprawy" - a co, przecież ci mówiłem że prokuratorki i sędziowie to dopiero tuszują przestępstwa gliniarzyków i swoich kolegów. Jesli KK naprawdę tak robi, to ma za to prz..ne. Podobno w Irlandi to kościół całkowicie upadł przez tuszowanie takich spraw. Jesli KK naprawdę tak robi, to poniekąd trzeba go zrozumiec. Tak wszyscy świrują z walką z Kościołem (vide ty), ze KK nie może dostarczac im oręża, poniekąd ich rozumiem.
,,Jakbyś obejrzał wspomniany gdzieś wyżej Spotlight to być wiedział że skala tego procederu jest naprawdę wielka" - po pierdołowatym filmie mam się czegoś dowiedziec. Ja chcę danych naukowych (takich jak to, że 70 % kleru nie przestrzega celibatu), a nie fikcji literackiej bądź filmowej. Po ,,Idzie" też się wszyscy na świecie dowiedzieli, że każdy Polak to żydożerca.
,, i się nie ośmieszał pisząc takie pierdoły w internecie" - ja się ośmieszam, a ty piszesz ,,mądrości" i się ,,wsławiasz" tymi madrościami.

Shadow_dawnego_ggggggg

już mi się nie chce tego ciągnąć.

Grzywos

,,już mi się nie chce tego ciągnąć" - to po co ze mną zaczałeś kłótnię? Jak jesteś taki cienki, że nie znasz się na problematyce, to nie zaczynaj kłótni. A kika cię przechwala.

Grzywos

Nauczyciel ma jeszcze większe kontakty z dziećmi, jak już założyciel tematu wspomniał. Po części się więc zgodzę, iż w pewnym sensie jest wyostrzenie problemu tylko i wyłącznie w jednym środowisku. Tam gdzie jest kontakt z dziećmi, należy być zawsze czujnym, i zwracać uwagę na kwestie bezpieczeństwa małoletnich, aby ogólnie nie stwarzać warunków do zaistnienia przestępstwa.

Spoiler... zdaje się.
Dlatego w filmie był ważny moim zdaniem wątek z matką. Nie bez powodu. Też jej bezgraniczna wiara po części przyczyniła się do traumy. Ona tę prawdę odrzuciła - to się nie wydarzyło.
Ta prawda była i w sprawie małoletnich chórzystów Polskich Słowików. Czyli mamy tutaj kwestię podważenia autorytetu. Mylnie jest sądzić, że tę krzywdę może zrobić tylko i wyłącznie ktoś z tzw. marginesu społecznego.

Grzywos

W sedno.

kika0921

w kakao

kika0921

Widzisz kiko jak twój bochater nie mając agumentów wymięka. No i załuż jego fanklub.

ocenił(a) film na 1
Grzywos

W sedno.

kika0921

w kakao

ocenił(a) film na 8
Shadow_dawnego_ggggggg

Może spotkałeś księdza pedofila ale nie byłeś w jego typie ;-)

x_carlito

Powiem ci w tajemnicy, że ja chyba nie jestem w typie kogokolwiek:) Ani homo, ani pedofile, ani heteroseksualne baby, ani biseksulane baby, ani biseksualni faceci nie są mną zainteresowani. lesbijki tym bardziej bo jestem facetem. Oczywiście mało mnie to rusza, no z wyjątkiem kobiet. Niestety do przystojnych nie należę. Ale od czego są kominiarki ha, ha, ha. Urok osobisty, uprzejmość, ogłada, cięte i inteligentne riposty itd. niestety nie wystarczają. Co z tego, że jestem facetem z zasadami, miłym, sympatycznym jak twarz odpycha baby.

ocenił(a) film na 8
Shadow_dawnego_ggggggg

Ja znalazłem rozwiązanie na relacje z ludźmi i na to by choć chwilę byli blisko mnie - robię z nich mydło ;-)

x_carlito

Uważaj, bo przyjdzie jeszcze do ciebie jakieś dziecko z pretensjami: ,,oddawaj tatusia, oddawaj mamusię". A ty powiesz swojemu koledze: ,,podaj mu mydło z 3 półki".

ocenił(a) film na 7
Shadow_dawnego_ggggggg

Po Twoich ideologicznych komentarzach widać, że jesteś prosty jak bambus. Chłopie obejrzyj sobie lepiej poraz kolejny Smoleńsk albo Rambo, bo dyskusja z tobą o sztuce filmowej to jak gadka z małpą o Szekspirze.

Dizzyboy

Za pieniądze ksiądz się modli,
za pieniądze lud się podli,
za pieniądze prawnik staje,
no i sędzia wyrok daje,
teraźniejszy świata traf,
kto pieniądze ma to graf,
teraźniejszy świata traf,
kto pieniądze ma to graf
A Dizzyboy groszem nie śmierdzi
tylko lewackim wypaczeniem