Trochę kwestia z innej beczki, ktoś uzna to za czepialstwo albo dziwactwo, ale ciekaw jestem jak tym razem będzie przedstawiać się skala potworów.
Jak wiadomo w godzilli 2014 bardzo to zaburzyli i było wiele niekonsekwencji w wielkości. Producenci i media podawały różne wielkości króla potworów, jednakże po moich obserwacjach wynika, że jest z goła inaczej.
Gdzieś były informacje, że godzilla ma 106 metrów wysokości, niektóre źródła mówiły o 130-140 maksymalnie.
Według moich danych z filmu w 2014 godzilla ma około 180-200 metrów wysokości.
Argumenty:
- wieżowce w San Francisco przy nabrzeżu mają średnio koło 170-180 metrów wysokości. Sprawdzałem dokładnie na mapach i najbliższy taki jasny wieżowiec na końcowej scenie obok którego przechodzi potwór ma właśnie 172 m, a głowa godzilli ewidentnie wystaje znacznie ponad dach budynku.
-most Golden Gate również w San Francisco ma wysokosć koło 230 metrów, ale od tafli wody, cieśnina golden gate pod mostem ma głębokość kolo 97 metrów. Kiedy godzille widać na tle mostu jest niższa od niego o około 1/3 jego wysokości, jednak trzeba wziąć pod uwagę fakt, że potwór jest w wodzie. Tyle, że twórcy filmu zaburzyli skalę bo ewidentnie widać, że cieśnina jest dużo płytsza.
-Iglasty wieżowiec w kształcie trójkąta równoramiennego w centrum miasta ma około 260 metrów wysokości. Jest wiele nie wyraźnych ujęć na jego tle i w nieco większej odległości od budynku, ale mniej więcej widać, że godzilla ma około 2/3 wysokości tego wieżowca.
Ciekaw jest jak skala będzie przedstawiać się w nowym filmie, czy zostawią pierwotny rozmiar jaki był i dalej będą zaburzać skalę?
Co ciekawe na trailerze ewidentnie widać, że King Gidorah jest znacznie większy od króla potworów.
tez zwrocilem na to uwage. mysle, ze generalnie w tym filmie powiedza nieco wiecej o samym Królu, bo beda tez musieli wytlumaczyc jak doszlo do zmian (na grzbiecie) chyba, ze to pomina. bardziej ciekawy jestem teorii nt wzrostu Konga do ubiegania sie o walke z gosciem wyzej. jesli pre-poster pokazany przez Wingarda jest prawdziwy to małpa może mu naje*ac.