PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=242379}
5,6 83 tys. ocen
5,6 10 1 83434
3,7 31 krytyków
Green Lantern
powrót do forum filmu Green Lantern

Ponieważ uniwersum zielonych Latarnii nie jest zbyt dobrze mi znana , to mógłby mi ktoś wyjaśnić ile jest rodzai pierścieni ( zielone , zółte itp.) oraz jaka moc posiadają ?

Darthchop

Moc posiadają różną, w serialu były jeszcze inne pierścienie. Podstawowe pierścienie posiadają moc urzeczywistniania wyobrażeń, czy jak to opisać, tak jak jest to pokazane w filmie.

ocenił(a) film na 4
Szejku

No właśnie chodzi mi o moce innych pierścieni , jakby ktoś mógł napisać jak działały byłbym wdzięczny ;p.

Darthchop

W serialu było kilka rodzajów, nie pamiętam już dokładnie jakie, ale różne pierścienie używane były przez różne ugrupowania, pamiętam, że był pierścień potrafiący wywołać miłość u innych, lecz główna idea pierścieni to urzeczywistnianie wyobraźni, tak jak pierścień GL - praktycznie wszystkie bazują na tym właśnie z tego co wiem.

ocenił(a) film na 8
Darthchop

W świecie GL jest tych kolorów sporo i nazwane jest to "spektrum emocjonalnym", przy czym poszczególne kolory przyporządkowane są właśnie emocjom. Zielony to siła woli, żółty to strach, niebieski to nadzieja, czerwony to gniew itd. Co więcej między kolorami zachodzą pewne korelacje - jedne potęgują lub niwelują działanie drugich. W sumie jest chyba 8 różnych latarni.

ocenił(a) film na 6
lamar

wiem, że nie na temat, ale Czy Sinestro nie przeszedł na stronę żółtego pierścienia po tym jak Zielona Latarnia która ocaliła wszechświat był człowiekiem?

ocenił(a) film na 8
czesiol

W ostatniej scenie filmu, po napisach końcowych, Sinestro się tam już przymierza do żółtej latarni więc w następnym filmie zapewne on będzie głównym czarnym charakterem.
Sinestro nie był człowiekiem, pierwszą ziemską latarnią jest Hal.

Wracając do filmu największym błędem chyba jest tam występowanie paralaksy i Hala jednocześnie - wg komiksów Hala czeka niezbyt fajna przyszłość (pannę straci, na Ziemi spowoduje kataklizm, zabije swojego kumpla Kilowoga) i sam stanie się właśnie Paralaksą (o ile czegoś nie pomyliłem, bo ogólną historię poznawałem dawno temu).

ocenił(a) film na 6
lamar

Wiem, że Sinestro nie jest człowiekiem. Ale chodzi mi o pewnego rodzaju zazdrość, która go skłoniła zmiany Siły Woli na strach.
Z tą babką to nic dziwnego, a co do Hala autorzy komiksu przyznali się do faktu, że green lantern jest gejem.

ocenił(a) film na 8
czesiol

Sinestro uznał, że strach jest potężniejszy. Co jest prawdą, ale używanie tej mocy nie pozostaje bez wpływu na użytkownika.

Co do gejostwa to nie Hal jest gejem tylko Alan Scott - w sumie przez korpus przewaliło się kilku ziemskich członków.
Generalnie cała historia GL jest bardzo ciekawa i rozbudowana i pełna zwrotów akcji - szkoda trochę, że w naszym kraju nie została spopularyzowana.