PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671051}

Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 259 tys. ocen
7,2 10 1 259467
7,3 84 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Najważniejsza różnica między prequelami Lucasa a tym filmem?? Ciekawe postaci. Niezależnie od fabuły jeżeli postaci nas nie złapią film będzie mierny.. Nie będziemy czuli stawki i każdy zabieg emocjonalny wypadnie blado.. Epizody 1-3 nie mają żadnej ciekawej postaci.. w tym filmie chociaż fabuła momentami aż za bardzo czerpie z "Nowej nadziei", postaci są ciekawe a i ich los/rozwój może pójść w wiele stron.

Osobiście moją ulubioną postacią jest Kylo Ren.. Całkowicie niestabilny (tak samo jak jego miecz).. Kiedy kontroluje sytuacje (pewny i opanowany niczym Darth Vader..), kiedy coś nie idzie po jego myśli wyrzuca gniew jak dziecko z autyzmem. Szczególnie lubię mały szczegół kiedy całkowicie traci pewność siebie kiedy generał Hux czy jak mu tam go widzi po porażce z rey bez maski.. Przerażony odwraca wzrok (wcześniej władczym tonem.. pomiatał huxem). Tyle można z tą postacią.. Oby tylko tego nie zepsuli!

ocenił(a) film na 7

O, nie wiedziałem o tym ;)

Ryloth

Widzisz to że TFA jest gorsze od prequeli to nie fakt (jak Ty to prezentujesz) ale Twoja opinia.. moim zdaniem błędna.. Czy jestem fanatykiem starej sagi?? Nie sądzę.. po prostu rzeczy które spowodowały że spodobała mi się stara trylogia (prawdziwa trylogia) nie występują w zasadzie w ogóle w prequelach.. które nawet (a może aż) pod względem technicznym są dość słabe.

"Nie chcę tutaj za bardzo ani o polityce ani gospodarce rozmawiać, więc powiem tak: ty wolisz liberalizm, a ja socjalizm i na tym poprzestańmy."
Racja racja.. ja tylko dodam nie ukrywając zdezorientowania i zdziwienia.. Wolisz socjalizm??

Inna sytuacja.. zależy o czym piszemy.. Jeżeli o tym że będąc słabszym krajem pod wieloma względami .. od kraju który ma oczywiste imperialistyczne zapędy liczymy na silniejszych zachodnich sojuszników.. I stawiamy się jak gimnazjalista po alkoholu.. to sytuacja jest całkiem podobna..

A poza idiotyzmem jakim jest 500+ to jakich szkód kaczor narobił?? Dla mnie osobiście (chociaż się nie zgadzam z PIS-e w wielu aspektach) lepsze to niż zagraniczna agentura zwana PO.. Partia która zrobi wszystko żeby dostać unijne ojro.. Aaa KOD to idiotyczne zgrupowanie które działa bez żadnego ładu i składu.. no i brakuje im taktu.. (żałosna organizacja której motywacja jest co najmniej podejrzana).. Stabilizacja w jakim sensie?? Nic nie robili poza tym co im kazała Unia.. Gdyby udało im się przyjąć uchodźców tak jak chcieli to wtedy byśmy zobaczyli stabilizację xD

Co do telewizji.. to na pewno PO swoimi nie obsadziło tej stacji.. Tak PIS .. Po.. i każda partia ssie ..witaj w demokracji. Poważnie myślisz że jak jakaś grupa ludzi przejmie władzy to nie wykorzysta tego?? xD.. Po prostu PIS przynajmniej jest polski a nie zagraniczny.. Myślisz że dlaczego kiedy gorąco się zaczęło robić wokół Tuska to nagle dostał ciepłą posadę w UE??

"Pis zagraża bezpieczeństwu Polski"
Ja bym to ujął tak.. PIS to szlachta która zbyt szybko wywoła powstanie skazując je na porażkę.. natomiast PO podpisała pierwszy rozbiór Polski.. taka analogia

Czy w każdym kraju znajdą się ksenofobiczni idioci.. oczywiście że tak.. Do Polski przyjeżdża tysiące ludzi różnej narodowości co roku.. studentów z wymiany też mamy wielu.. To że znajdziesz kilka przykładów napadów dokonanych przez blokowych dresiarzy nic nie znaczy.. Rozwiązać ONR .. bo ktoś zaatakował obcokrajowca?? Chwilę wcześniej o zagrożeniu dla demokracji.. a teraz piszesz takie głupoty xD.. Nie zgadzasz się z ONR-em.. (ja w niektórych aspektach też) i dlatego trzeba ich rozwiązać??

Do Polski nie chcą przyjeżdżać.. dziwne ..to dlaczego po Euro 2012 dostaliśmy od społeczności międzynarodowej pochwały???

Pisząc o zły kierunku chodzi Ci o nazizm w Niemczech prawda.. no cóż.. twój uwielbiany socjal też może rozwinąć się w bardzo zły kierunku..

ocenił(a) film na 7
CZacza

Czy ja powiedziałem, że moja opinia o TFA jest faktem? Nie. Ja mam swoje zdanie i ty masz swoje. Nie gadajmy więcej o tej abominacji Star Wars, bo szkoda nerwów i czasu.

Mając na myśli socjalizm nie chodzi mi oczywiście o komunizm, bo to taka sama patologia jak pomysły Korwina.

Boże, nie porównuj nawet II wojny światowej do obecnej sytuacji. Zupełnie inny poziom integracji europejskiej i sojuszy. Zniszczyć nas chciały dwa potężne mocarstwa, a nie jedno.

Kaczor powoduje szkody samą swoją obecnością. Jego nienawiść i żądza władzy dzieli Polaków w czasach, gdy powinniśmy być zjednoczeni. Żadna inna partia nie wywoływała takich podziałów. Co z tego, że pisiory są "polskie" skoro narobią znacznie większych szkód niż poprzedni rząd? Jakoś przy poprzednich rządach III RP takie organizacje jak KOD nie powstawały, więc tak na chłopski rozum, coś jest chyba na rzeczy. Marszałek Sejmu nawet nie próbował ukarać posłanki, która głosowała na dwie ręce. Pis przejmie sądy oraz samorządy i wtedy dopiero zacznie się dyktatura.

W Polsce, zwłaszcza wśród narodowców ksenofobia jest ogromna. Ci "dresiarze", o których mowa, to przecież byli w większości narodowcy, a w każdym razie nosili "patriotyczne stroje". Poczytaj jakie hasła głosi ONR i do czego nawołuje (przecież to była organizacja faszystowska, zdelegalizowana za czasów II RP), to zobaczysz, że tę patologię trzeba zlikwidować. To narodowcy i ONR, a zwłaszcza to drugie nawołuje do atakowania obcokrajowców i wypędzania ich z Polski. To przez takie organizacje przeciętni Polacy są podjudzani.

Kibie na EURO to nie IMIGRANCI. No i w 2012 nie było jeszcze tej fali zamachów. Jeśli pisiory szybko nie potępią tak radykalnej postawy ONR i jemu podobnych organizacji, to wkrótce możemy mieć swój własny nazizm.

TVP za rządów PO prezentowało o wiele wyższy poziom niż teraz i tyle w tym temacie.

użytkownik usunięty
Ryloth

Złapany na hipokryzji

"Czy ja powiedziałem, że moja opinia o TFA jest faktem? Nie. Ja mam swoje zdanie i ty masz swoje."

tak napisałeś Matyskowi na blogu Sentii że twoim zdaniem i tej twojej "dużej" grupy ludzi to jest bezczelny rimejk i reboot i to jest fakt. Nie wypieraj się tego bo to już hipokryzja z twojej strony tylko i wyłącznie...

piszesz tutaj że to jego zdanie a to twoje. Matyskowi co odpisałeś? że to że lubi film który zeszmacił bohaterów jest dziwne. Kolejna hipokryzja

ocenił(a) film na 7

Mam prawo gnoić TFA. Mam prawo stwierdzać fakty. Czy "Siedmiu wspaniałych" jest remakiem? jest. Czy TFA jest remakiem? Jest. Tyle. Przestań za mną latać. Znajdź sobie inne zajęcie, bo skończysz jak ostatnio.

użytkownik usunięty
Ryloth

przestań pisać o gó**** faktach bo to żadne fakty tylko twoja opinia poza tym nie zmieniaj tematu. Złapałem cię na hipokryzji bo Matyskowi piszesz tak tutaj piszesz tak. Jesteś bezczelny

ocenił(a) film na 7

Dobra, szkoda mi czasu na kolejne tłumaczenia. Wierz w co tylko sobie chcesz, podlizuj się komu tylko chcesz, ale mnie w to nie mieszaj. Nie mam już ochoty z tobą się bawić. Az jest na podobnym poziomie co ty, to za nim zacznij latać. Na pewno sobie pogadacie od serca.

użytkownik usunięty
Ryloth

bo tu nie ma co tłumaczyć. Zawiniłeś jest ci głupio i uciekasz

ocenił(a) film na 7

Ta. Koniec zabawy.

użytkownik usunięty
Ryloth

ja się nie bawię a stwierdzam fakty tak jak ty

Ryloth

W sumie to masz rację.. ani ja Ciebie nie przekonam ani Ty mnie..

Komunizm jest gorszy moim zdaniem.. (chociaż niektóre pomysły Korwina są naprawdę niedorzeczne) Socjalizm właśnie do tego prowadzi do komunizmu.. Komunizm jest wyolbrzymieniem głupich zasad równości socjalizmu.. Zgadzam się że państwo powinno dbać o tych z nas którzy sobie nie radzą.. ale nie karząc tych którzy sobie radzą.. Ale skoro nie możemy się dogadać co do jakiegoś tam filmu to ciężko się spodziewać dogadania na poziomie ideologicznym..

Osobiście myślę że powiedzenie "Historia jest najlepszą z nauczycielek" jest prawdziwe . Ty widzisz integrację a ja widzę .. Francję i Niemcy myślące tylko o sobie. Umowy handlowe.. czy dyrektywy Unijne .. które z ślimaka robią rybę a z marchewki owoc o tym świadczą moim zdaniem.. Uwierz mi że podobnie jak Ty teraz.. nasi przodkowie myśleli o zachodzi jako ich sojusznikach i przyjaciołach.. "Umiesz liczyć licz na siebie" albo "Nigdy nie pokładaj wiary w sojuszu z silniejszym"

Jego niechęć do Rosji.. (może być i nienawiść) jest problemem tu się zgodzę ale poważnie myślisz że gdyby zgodnie z wolą PO Polska przyjęła tysiące uchodźców (a przyjmowała by na żądanie Niemców później więcej) nie zaszkodziło by stabilności kraju?? Już nawet Niemcy się obudziły i zrezygnowały z tej kretyńskiej polityki. No KOD nie powstał za czasów rządów PO.. bo PO było przy władzy więc jej działacze nie mieli po co zakładać ruchu.. ale czy za czasów PO nie mieliśmy problemów (wywołanych przez rząd) I pochodów przeciwko?? Co do posłanki to jest to straszna głupota i niesprawiedliwość albo zatajanie ważnych ekonomicznych głosowań głupią sprawą aborcyjną.. Ale PO robiło to samo.. PIS nie jest idealny ale uważam że ma na myśli Polskę jako kraj a nie samych siebie jak Tusk i inni przedstawiciele PO.. Zabawne jest że bronisz PO która chciał kiedyś być prawicową partią .. daleko od socjalizmu w który wierzysz.. To prawda że PIS dość brzydko rzuca się na demokrację.. chcąc totalnej władzy ale osobiście wolę sprawną dyktaturę (chodzi mi oczywiście o tą w wersji light z demokracją jeszcze aktywną) niż zepsutą demokrację w tym wypadku.. Bo strona w którą obecnie zmierzamy jest dość nieciekawa..

No cóż dresiarze nie są rasistami oni nie lubią każdego.. nosisz złe ubranie.. źle się uczeszesz.. jakoś zbyt pewnie idziesz albo rzekomo się uśmiechniesz itd.. Jak wpadniesz w ich "oko" to masz problem i tak było i będzie zawsze i wszędzie.. a to że obecnie "patriotyczne" ciuchy są modne nie ma nic wspólnego z ich poglądami.. Media zrobiły nagonkę na takie osoby (co zresztą robią już od dłuższego czasu).. i przypisują ich do określonej ideologi.. Był krótko ścięty.. nosił dresy - to narodowiec.. Bądźmy realistami tego że siedzący na ławce pod blokiem gamonie kogoś pobiją to nie wina patriotycznej ideologii.. ONR nawołuje do atakowania obcokrajowców.. osobiście od nich tego nie słyszałem..

"Kibie na EURO to nie IMIGRANCI."
No nie to obcokrajowcy.. pisałeś o wrogości wobec obcokrajowców.. Masz na myśli wrogość wobec imigrantów których "pozytywne" postępowanie można było w ciągu ostatniego roku zauważyć na zachodzie?? No cóż nasi Polscy Tatarzy bez problemów żyją tutaj od setek lat.. nie ma protestów.. nie ma ataków.. itp.. W dodatku oni też nie chcą tutaj uchodźców pomimo wspólnej wiary..

Szczerze się dziwisz że jakaś osoba która zazwyczaj problemy rozwiązuję przez siłę, usłyszy o gwałcie na małej dziewczynce albo zabiciu prawie 100 osób ciężarówką przez wyznawców islamu i nie będzie wobec nich wroga.. Jasne że powinniśmy karać jakiekolwiek nielegalne postępowanie wobec imigrantów.. ale to nie rząd czy organizacje jak ONR są winne takim nastrojom tylko obecna sytuacja na świcie..

Twoje zdanie.. a ja za rzadko telewizję oglądam żeby wdawać się tutaj w jakąś zaawansowaną dyskusję.. Ale z tego co wiem to rząd zawsze kontroluje państwową telewizję (co jest przykre ale niestety tak jest)

ocenił(a) film na 7
CZacza

Odpowiadasz ze sporym opóźnieniem, więc muszę wracać znowu do swoich postów, by sobie przypomnieć, o czym dokładnie rozmawialiśmy i do czego odnoszą się twoje wypowiedzi. Popracuj nad tym ;)

Oba systemy są złe. To jak wybór pomiędzy szubienicą a rozstrzelaniem.

Nadal nie czaisz, że sytuacja przed II wojną była kompletnie inna niż teraz. Dawniej nie graniczyliśmy z sojusznikami z Zachodu, Niemcy chciały nas zniszczyć tak samo jak ruscy i nie byliśmy w strukturach NATO. Myślę, że teraz jesteśmy w lepszym położeniu. I trudno nie liczyć na sojusze, skoro obaj wiemy, że sami przed ruskimi się nie obronimy.

Tylko czy Polska pod rządami PO przyjęłaby tych uchodźców? Bo nawet Kopacz przyznała jakiś czas temu, że raczej by tego nie zrobili. Islamiści w Polsce to bardzo zły pomysł, tylko że zapominasz o czymś, o czym większość Polaków również nie pamięta. Polityka zagraniczna jest bardzo delikatna. PiS jej nie rozumie. Myśli, że można "machać szabelką" i wszystko dostaniemy. Tak nie ma. Pis sprzeciwia się UE w każdej sprawie. A na przykład twarde obstawianie przy nieprzyjmowaniu imigrantów, ale za to przychylenie się do opinii UE w sprawie Trybunału byłoby korzystniejszym wizerunkowo rozwiązaniem. Jeśli my nie będziemy słuchać innych, to inni nie będą słuchać nas.

KOD nie powstał od 1989, bo nie było takiej potrzeby, choć rządy pis 2005-2007 też były mocno podejrzane, ale koalicja słabsza. Nie idę na żadne ustępstwa w stronę dyktatury i łamanie demokracji. Nie będzie tu żaden tchórzliwy kurdupel rządził sobie po swojemu i wprowadzał chore manie i podziały. Ja nie jestem obrońcą PO, a przeciwnikiem pisu, a to różnica. Zresztą pisiory mają Polskę w d*pie i robią wszystko, by przejąć władzę. Tylko o to chodzi.

Owszem, stereotypy są krzywdzące, ale nie wzięły się z niczego. Nie każdy, kto jest ogolony na łyso i chodzi w dresie musi być agresywny i niezbyt inteligentny, ale spora część takich osób potwierdza ten stereotyp.

Owszem, ONR nawiązuje do zdelegalizowanej, faszystowskiej organizacji i jedną z głównych cech współczesnego ONR jest silna ksenofobia, którą chcą rozwiązywać siłowo. Sam Marian Kowalski mówił, że ma w d*pie prawa uchodźców. Prawicowe frakcje nakręcają tę ksenofobię i zwykli obcokrajowcy mieszkający na stałe w Polsce (ale ci z innym kolorem skóry, bo tacy Ukraińcy to raczej nie) padają ofiarą agresji takich "odważnych" mężczyzn. Takie coś trzeba szybko i zdecydowanie potępić, a pisiory wspierają takie patologie jak ONR i wzmagają ksenofobię.

Ryloth

Późno odpisuje bo mam sporo rzeczy na głowie ostatnio.. nie chciałem urazić!!

Nie mamy wyboru jak polegać na sojusznikach.. Ale liczyć na to że będą się poświęcać na ratunek Polsce to absurd.. Jeżeli wybuchnie wojna to jedyne czym będzie Polska to polem bitwy.. Jeżeli chodzi o sojusze to masz rację powiązania są silniejsze mi chodzi o to że i tak nie ma co na nie liczyć..

To co kopacz mówi po stracie władzy nie ma znaczenia oboje to wiemy..
Co do machania szabelką przez PIS to się zgadzamy.. ale czym innym jest mieć przychylną politykę a czym innym zgadzaniem na absurdy.. Unia (podburzona przez PO) zaczyna wykraczać poza swoje prawa.. traktując pis jako kozła ofiarnego.. Jeżeli coś się w Polsce dzieje nie tak to Polacy sobie z tym muszą poradzić (którzy demokratycznie wybrali PIS) a nie jacyś złodzieje z Unii.. Dobrym przykładem bezsensownej polityki zagranicznej PIS będzie wcześniejsze (chodzi mi o wcześniejszą kadencję tej partii) podlizywanie się USA.. z którego nic nie dostaliśmy poza problemami i brudnymi rękami ("bazy" CIA). PIS przeciwstawia się w każdej sprawie czy tylko w tych niewygodnych dla Polski ?? Problem polega na tym że przez lata słuchaliśmy innych ale dalej nas mają gdzieś..

Myślę że za bardzo bierzesz do siebie medialne zapowiedzi.. PIS nie zrobił nic strasznego jak na razie.. jakie szkodzące obywatelom prawo wprowadził dzięki nowym "przywilejom" .. czego zakazał.. Ktoś krzyknie łamanie demokracji i ludzie bez zastanowienia się rzucają...

Nie głosowałem na PIS.. i też wolałbym inną partię przy władzy ale nie grajmy w głupią grę PO.. To nie jest obalenie demokracji.. jeżeli takowe się zacznie będę jednym z pierwszych na ulicy!!

KOD to zbiór radykalnych idiotów którzy przynajmniej teraz każdy przejaw patriotyzmu porównują do nazizmu.. (szczerze to co insynuują bardzie podchodzi pod faszyzm ale idioci to idioci)..
Jeżeli komuś nie odpowiada PIS to jest to ok.. Ale "KOD" to nie jest odpowiedź!!

Szczerze to demokracja na tym polega.. na dążeniu do władzy... Jeżeli ktoś wierzy w idealistyczną demokrację gdzie każdy poseł będzie działał dla dobra ogółu i kraju to jest idiotą.. Ale PO poszło za bardzo w drugą stronę.. PIS przynajmniej podejmuje decyzje w większości korzystne dla Polski..

"Nie każdy, kto jest ogolony na łyso i chodzi w dresie musi być agresywny i niezbyt inteligentny, ale spora część takich osób potwierdza ten stereotyp."
Masz rację.. I masz rację też w tym że jest to lekkie naciągnięcie.. W takim razie jak nazwiesz naciągnięcie że jeszcze każda z tych osób działa na rzecz lub z powodu ONR ?? Jest to idiotyzm prawda??

Marian Kowalski mówił emocjonalnie.. ale nawet poza tym miał rację.. Polski rząd powinien dbać o swoich obywateli przede wszystkim. Lewicowe martwienie się o uchodźców przynoszą sytuację jak na w Francji, w Niemczech czy w Szwecji (gdzie na każdej większej imprezie mamy do czynienia z masowymi gwałtami przez osoby wyznające islam) .. Od kiedy Szwecja zaczęła być multikulturowa i przyjmować uchodźców (łasych na socjal).. poziom zbrodni na tle seksualnym wzrósł 1400% czyli 14 razy (dane z szwedzkiego urzędu statystycznego.. rok albo dwa wstecz).

Tak bardzo martwisz się o wyznawców nazizmu.. Sugeruje zapoznanie się z Koranem i surmami mówiącymi o prawie szariatu.. całkowite zaprzeczenie naszych demokratycznych wartości.. dlaczego ta ideologia nie zostanie zakazana?? Obecnie zabija zdecydowanie więcej europejczyków niż nazizm czy komunizm..

Którzy.. w zachodnio pomorskim w którym mieszkam.. w ciągu roku ..problem był jeden.. Osoba złamała przepisy basenowe i próbowała wejść w burce na basen.. Ale mieliśmy kilka ataków wykonanych przez "brązowych" (jak to nazwałeś) uchodźców...

Poważnie gdzie masz aferę jak w anglii wobec polaków.. TVN by takową chciał ale takowej niestety niema.. Gdzie ta ksenofobia.. gdzie to prześladowanie?? Ładnie jest o tym pisać ale jeżeli chodzi o przykłady to już ciężej..

Zabawne narzekasz na czyjeś uprzedzenia .. a sam jesteś uprzedzony wobec ONR.. (nie jestem członkiem ani nie wspieram organizacji jak coś) xD

ocenił(a) film na 7
CZacza

Nie chodzi o urażanie, tylko że zapominam już wtedy, o czym rozmawialiśmy i nie wczuwam się już tak w rozmowę.

Tak naprawdę to nie sądzę, żeby ruscy nas zaatakowali. Bo niby po co? Same kłopoty, a i tak nie sądzę, by NATO nas zostawiło, bo to podważy całą ideę sojuszu. No chyba że Trump zostanie prezydentem, ale mam nadzieję że nie, bo to byłby prawdziwy dramat.

Unia chce tylko, żeby pis przestał łamać konstytucję, czyli żeby respektował wyroki Trybunału. Gdyby Duda zaprzysiągł tamtych sędziów, to nie byłoby żadnego tematu. No ale nie, buta pisiorów musi być na pierwszym planie. Oni chcą przejąć wszystko. Dobrze, że Unia interweniuje, a także Komisja Wenecka, która została zaproszona przez pis (to po kiego ją zapraszać, skoro nie respektuje się jej opinii). Hitler też został wybrany demokratycznie, więc to żaden argument. Kaczor na szczęście nie ma takiej siły jak wtedy Hilter, więc nie może wiele zrobić, ale i tak jest niebezpieczny.

Szkodzące prawo? Podatki bankowe i handlowe, któe spowodowały wzrost cen (Bo przecież banki nie mogą sobie pozwolić, by zarabiać trochę mnie. No gdzie tam.). Wprowadzenie opłaty audiowizualnej, nie wiadomo po co. Teraz ma niby być całkowity zakaz aborcji. To są rzeczy, które dotykają zwykłych Polaków. Dla całej Polski gorsza może być walka z Unią, prowokowanie ruskich czy dążenie do przejęcia wszystkiego (za sędziów też się biorą przecież). Nie jestem pewien, czy w kolejnych wyborach oddadzą władzę. No i to 500 zł też nie jest za darmo, a kolejne plany gospodarcze pod publiczkę tylko powiększą zadłużenie.

Te bazy CIA to chyba za SLD były.

Ja tylko wybieram mniejsze zło (niestety, taka jest polska polityka, że nie ma na kogo głosować) i PO wydaje się w miarę rozsądną opcją, a przynajmniej dużo lepszą niż pisiory.

Gdyby pis nie łamał Konstytucji i nie robił cyrków z Trybunałem, to żadnego KOD by nie było. Pisiory same są sobie winne.

Te "korzystne" decyzje polegają na tym, że za jakiś czas zostaniemy sami na arenie międzynarodowej i będziemy żyć w państwie autorytarnym.

ONR ma spory wpływ na stereotypowych dresów, bo nawołuje do wywalanie imigrantów, a dresy lubią sobie kogoś pobić dla rozrywki.

No tak, Polacy przede wszystkim, tylko że ja nie mówię o islamistach, których w Polsce nie ma, a o Azjatach czy Murzynach, którzy też są często prześladowani przez takich "patriotów" z powodu swojego koloru skóry. Islamistów nikt nie chce i trzeba ich zatrzymać, a nie wpuszczać do Europy, no ale na to już trochę za późno chyba.

Radykalny islam (ISIS), komunizm, nazizm, faszyzm - wszystko to jest jedna wielka patologia, którą trzeba zlikwidować. ONR pod to podpada. Komunizm i nazizm zabiło wiele milionów ludzi. Myślę, że tych kilkanaście zamachów to zbyt mało, by porównywać je do tamtych ideologii, nie sądzisz?

Przecież pisałem o przypadkach w którymś ze wcześniejszych postów. Pobito profesora tyko dlatego, że rozmawiał po niemiecku. Wywalono z pociągu dwie Koreanki. Pobito na mieście Rumuna, a w innej miejscowości jakiegoś Murzyna. O Podlasiu to już lepiej w ogóle nie mówić. Nie wszystkie przypadki są opisywane, a to był tylko krótki artykuł. Lepszy jest TVN i Polsat niż ta żałosna propaganda z TVP niczym za PRL.

Jestem uprzedzony wobec wszelkich radykalnych organizacji które nawołują do przemocy.

Ryloth

Aaaa rozumiem..

No ale to czy Twoim zdaniem Rosjanie zaatakują czy nie nie ma zbytnio znaczenia. Rosja zawsze miała imperialistyczne zapędy, poza tym ostatnio potrzebuje akcji podbudowujących jej autorytet.

Spójrz na obecną sytuację na świecie z perspektywy Rosji.. NATO buduje bazy coraz bliżej.. zamykając jej wpływy coraz bardziej..
Nikt nie mówi o zostawieniu nas przez NATO.. Francja i Anglia też wypowiedziały Niemcom wojnę.. i zobacz jak się nam to przysłużyło.. Zanim siły NATO zareagują Rosjanie będą już pod odrą..

Unia wykorzystuje sytuację w Polsce żeby wymusić przyjmowanie uchodźców.. Całe to zainteresowanie Polską demokracją jest fałszywe.. Porównanie Kaczyńskiego do Hitlera jest trochę głupie.. Jesteś ofiarą paranoi którą wzbudzają kod i po.. Czy PIS źle robi?? Jasne że tak ale nie przesadzajmy..

Wymienione przez Ciebie zmiany.. głównie mają się do łatania dziury budżetowej zwiększonej po części przez 500+.. Teraz się oburzasz a jak nazwiesz zmianę wieku emerytalnego przez PO.. całkowicie nielegalną i broczącą w jedno z podstawowych praw.. (prawo nie działa wstecz) ?? Czemu wtedy nie było kod-u??

Bazy CIA istniały dłuższy czas.. ale skoro nie to ..to co powiesz na przepłacenie za używane f16??

PO.. bardziej rozsądną opcją...Z brudem reprywatyzacji, Chęcią przyjmowania uchodźców (bo pani merkel tak chce) i całą aferą z Tuskiem.. Ciekawie rozumujesz..

Zostaniemy sami na arenie międzynarodowej? Dziecięce rozumowanie. Kraje nie współpracują z nami bo nas lubią.. mamy wspólne interesy. Chcąc nie chcąc Polska jest dość dużym krajem.. Krajem autorytarnym?? Po czym to stwierdzasz?? Polacy nie pozwolą na coś takiego.. taki mamy charakter.. Poza tym wątpię że PIS czegoś takiego nawet spróbuje..

Dresy biły by kogoś bez ONR.. imigranci są inni więc oczywiście że staną się celem dresów. Przyczepiasz łatkę organizacji bo ideologicznie się z nią nie zgadzasz..

Co do imigrantów to życie pokazało kto miał rację a kto nie.. "Uchodźcy" nie są zbyt uprzejmymi i wygodnymi gośćmi..

Murzynach i Azjatach??.. po pierwsze nie ma ich w Polsce za dużo.. Po drugie nie ma też ataków lub przejawu rasizmu w naszym społeczeństwie.. Czy są jacyś rasiści.. pewnie tak ale nie jest to tolerowane..

Chodziło mi o ostatnio.. dodaj do tego to co się dzieje w na bliskim wschodzie..

Kilkanaście zamachów?? Skąd to Ci się wzięło.. Co roku dochodzi do setek zamachów na tle religijnym (chodzi oczywiście o islam).. niektóre mniejsze, niektóre większe. ONR podpada pod co.. czy ktoś wysadza się w imię ONR..czy ktoś wykrzykuje ONR atakując inną osobę..
Jako zagorzały obrońca demokracji masz dziwne podejście to odmiennych ideologii XD W ciemnej uliczce wolałbym spotkać sympatyka ONR niż radykalnego muzułmanina..

Nie oglądam w ogóle telewizji więc ciężko mi powiedzieć.. ale te wybiórcze przypadki nie mają nic wspólnego.. W każdym kraju są idioci.. zamknięte tępaki które każdy przejaw inność traktują jako powód do agresji ..Ale ogólnie Polacy tego nie popierają..

Do niektórych (prawicowych) bardziej niż do innych xD

ocenił(a) film na 7
CZacza

Ruscy zajęli Krym oraz kawałek Ukrainy i jak na razie odbija im się to czkawką. Nie wiem, co niby ruscy mają do tego, że NATO buduje bazy OBRONNE na SWOIM terytorium. Bo Putin to chyba nie wierzy w tę głupią propagandę, którą głosi swoim obywatelom, że NATO chce zaatakować Rosję...

Wtedy sojusznicy nie mieli z nami granic lądowych i byliśmy otoczeni przez 2 wrogie mocarstwa. Oni by nam i tak nie zdążyli pomóc. Gdyby jednak Francja i Anglia zaatakowali Niemcy, to może nie byłoby wojny. Gdyby jednak zawarto rozejm, Hitler zapewne odczekałby trochę i znowu zaatakował. Scenariusze mogłyby być różne.

Jakie przyjmowanie uchodźców? Unii chodzi o Trybunał, a pis nawet w tak nieistotnej dla siebie sprawie nie chce ustąpić. Powtarzam: nieistotnej dla siebie, bo łamanie Konstytucji nie jest błahą kwestią. A czemu to sprawa nieistotna dla pisu? Bo Trybunał nie zablokuje im przecież reform. 500+ i tak by przeszło, podobnie jak podatki. Pewnie nawet ta nieszczęsna ustawa o mediach publicznych. Nie rozumiem, po co się upierają. Gdyby posłuchali Unii, mieliby argument do dalszych negocjacji. Ciągłe sprzeciwianie się wszystkiemu i nie przyjmowanie żadnej krytyki nie jest dobrą drogą.

No tak, tylko że to łatanie dziury odbywa się naszym kosztem, bo wszystko drożeje. Do tego zmniejsza realny efekt 500+.

Podwyższenie wieku emerytalnego nie jest imo najlepszym rozwiązaniem. Podaj mi jednak inne. Bo pisiory pod publiczkę mówią o obniżeniu wieku, tylko że to nie rozwiązuje sprawy.

Nie porównuję Kaczora do Hitlera (lol), tylko pokazuję, że argument o demokratycznie wybranym rządzie nie jest żadnym argumentem na usprawiedliwienie łamania przez rząd demokracji i szerzenia propagandy.

Polacy nie pozwolą? Wyborcy pisu to w dużej części ciemnota, do tego mają wsparcie narodowców i różnych patologii prawicowych. Sam pis jest rządzony autorytarnie. Każdy głos opozycji w pisie jest natychmiast usuwany i o wszystkim decyduje kaczor. Zmiana władzy w tej partii nastąpi dopiero po śmierci kaczora, co jest typowe dla różnych dyktatur. I system z pisu kaczor chce przenieść na Polskę.

Ale ja tylko mówiłem, że bazy CIA powstały przed pisem, o za rządów SLD (czyli de facto broniłem pisu ;p ).

Owszem, PO jest lepszą opcją. Układy będą zawsze (w pisie są jeszcze gorsze - masa niekompetentnych ludzi dostaje ważne stołki, a pisiory mają na tyle bezczelności, że narzekają, iż kaczor nie daje im jeszcze więcej stanowisk). PO jednak nie próbowało destabilizować państwa, co robi pis. Nie dzieliło Polaków dla własnych korzyści, nie szerzyło takiej propagandy, nie próbowało przejąć całej władzy w państwie i tym samym łamać demokrację. Proste. No i PO nie stawiało zwykłej katastrofy jako najważniejszej daty w historii Polski.

Owszem, ideologicznie nie zgadzam się z atakowaniem ludzi, którzy nie spełniają wyznaczonego przez grupę ideału. Polacy nie spełniali wymogów ideału nazistów i byli mordowani. Gdyby ONR miał taką siłę jak NSDAP, to równie dobrze ty czy ja moglibyśmy skończyć tak samo (no może nie zamordowani, ale pobici, uwięzieni, z nałożonymi karami - kto wie). Patologie trzeba zwalczać w zarodku.

Są przejawy rasizmu wśród tak zwanych "patriotów", co ci dokładnie opisałem. A że Murzynów i Azjatów nie ma w Polsce tyle co Polaków w Anglii, nie budzi to aż takiej sensacji i siłą rzeczy trudno o większą liczbę przypadków.

Myślę, że nawet te wszystkie zamachy razem wzięte nie przebiją liczby ofiar nazizmu i komunizmu.

Pod co podpada ONR? Przecież to zalążek faszyzmu. Dajmy mu się rozwijać, to wkrótce poniesiemy konsekwencje.

Dla mnie nie ma znaczenia, kogo spotkałbym w ciemnej uliczce. Radykalny muzułmanin, onr-owiec = takie same odpady (bez urazy).

No Polacy ogółem tego nie popierają i dlatego narodowcy 2% nie przekraczają. Ale pisiory sympatyzują z narodowcami, więc kto wie.

W każdym kraju są idioci. Owszem i dlatego pis jest u władzy, bo u nas tych "idiotów" jest trochę więcej.

Nie, komunizm i inne radykały lewicowe to taka sama patologia, tylko że w Polsce dominują prawicowe. Prawicowe patologie są też odrobinę gorsze niż lewicowe. Lewicowe zabierają własność, a prawicowe ludzkie życie.

Ryloth

Nie chodzi o atak.. chodzi o to że wyobrażenie o potędze Rosji.. Która traci swoje wpływy.. W każdym innym okresie w historii .. postępki NATO uważane byłyby za agresję.. "Budowanie baz na swoim terenie"?? A co Ty na to że teren NATO się cały czas zwiększa bo państwa satelitarne byłego ZSRR próbują się bratać z zachodem.. Problem wybuchł przez to że Ukraina chciała wstąpić do Unii...

A jak nazwiesz oderwanie Kosowa.. Przez społeczność międzynarodową.. To dopiero zbrodnia..

Co do drugiej wojny.. Sama Francja miała siły równe Niemcom.. Co ataku z dwóch stron przypominam że Rosjanie zaatakowali 17 .. więc ponad dwa tygodnie po Niemcach.. W tym czasie zmobilizowana armia Francuzka siedziała na linii Maginota.. atak z drugiej strony kiedy Niemcy robili wolniejsze postępy niż podejrzewali (i przeznaczyli większe niż zamierzane siły).. byłby miażdżący .. Rosja nie dołączyłaby do wojny... Wojna trwała by kilka miesięcy.. I nie było by holokaustu..

Wyprzedzę pytanie dlaczego Rosja by nie dołączyła.. Atak Rosji był opóźniony bo Stalin starał się odczytać sytuację na arenie międzynarodowej.. Gdyby Anglia i Francja miały zamiar uderzyć.. nie mieszałby się w wojnę..

Proponuje prześledzić całą aferę z trybunałem.. Widać jak nacisk na przyjmowanie uchodźców zwiększał się podczas przesłuchań w brukseli itp.. Jasne dobrze że ktoś upomina się o Polską konstytucję.. ale nie bądź tak naiwny że złodzieje z Unii robią to z dobrego serca albo szczerą wiarę w demokrację xD.. Tak PIS ewidentnie stara się przejąć kontrolę w kraju jako partia..tutaj się zgadzamy.. Zgadzamy się też że nie jest to ok.. Ale nie można uciekać w drugie ekstremum które prezentują PO i KOD.. Wyważenie i racjonalna ocena..

To prawda..ale to jest polityka socjalna.. zabieranie i dawanie przez państwo nigdy nie działa.. bo płacisz jeszcze za administrację.. (więc do skarbu państwa wpływa więcej niż wypływa)

Jasne że obniżenie wieku nie rozwiązuje sprawy.. Socjalne rozwiązanie ubezpieczeń emerytalny zdecydowanie nie działa i tutaj nie ma o czym dyskutować.. Niestety tego demokratycznie zmienić się nie da..

"Hitler też został wybrany demokratycznie, więc to żaden argument. Kaczor na szczęście nie ma takiej siły jak wtedy Hilter.." Na tyle co znam język polski to właśnie jest to porównanie .. (nie bezpośrednie ale sugerowane).

Ja PIS-u nie usprawiedliwiam .. po prostu nie chce żeby unijni gamonie próbowali na nas z góry patrzeć i kiwać palcem.. Polska radzi sobie obecnie lepiej niż wiele "potężniejszych" europejskich krajów .. Przed wstąpieniem do unii nasz wzrost ekonomiczny był przykładem..

Spójrz trzeźwo na swoje myślenie.. wierzysz w wartości lewicowe więc na prawicę patrzysz jak na zbrodniarzy... Polityka jest ciężkim tematem ale ideologiczne spektrum poglądów jest szerokie.. Twój brak zrozumienia i kompletna pogarda dla drugiej politycznej strony nie pozwala na żaden kompromis czy prowadzenie sensownej polityki.. Jasne że prawica ma swoje ekstremum podobnie lewica .. chodzi o to żeby znajdować najlepsze rozwiązanie w sytuacji niezależnie od tego z której strony one się pojawią..

Krytykujesz PIS (który uważasz za prawicowy) za zastosowanie socjalnej polityki (typowo lewicowej) czyli 500+.. Zastanów się nad swoimi poglądami..

W Polsce każda partia jest w zasadzie rządzona autorytarnie.. Jeden z głównych punktów polityki Kukiza w ostatnich wyborach.. Znowu jak pokazuje historia.. jeden przywódca działa w takim wypadku lepiej.. (dlatego w armii nie ma demokracji)

Co do wyborców PIS-u ..do wyborów startuje zazwyczaj koło (trochę powyżej) 50% wyborców .. z czego pis stanowi koło 30% .. (czyli 15% ogółu.. ) Myślę że jak się zacznie robić niewesoło to 85% wyjdzie na ulicę..ale szczerze uważam że polityka PIS-u tak radykalnie nie pójdzie..

Zdaję sobie sprawę że broniłeś pis-u ..a ja go ponownie zaatakowałem z F16 (chyba że to było za PO.. bo już nie pamiętam) ..W każdym wypadku chodziło mi o ukazanie słabości naszej zagranicznej polityki.. Innym dobrym przykładem jest zaangażowanie w wojnie w Iraku..

Myślę że od kiedy się zaczął (rewolucja Irańska) liczby chociaż mniejsze to są porównywalne.. Przechodzisz teraz na Stalina i ofiary liczysz jako statystki.. sam fakt że przez tą ideologię giną ludzie. (i to miesięcznie w tysiącach dodaj do tego gwałty.. wymuszenia itp) Pokazuje że nie powinno być poparcia dla takiej ideologii.. Najzabawniejsze są odłamy feminizmu (4 fala chyba się to nazywa) które bronią islamu.. religii która traktuje kobiety jak podludzi..
Taka głupia anegdota.. w Niemczech 3 muzułmanów zgwałciło 13-latkę.. Lewicowy wymiar sprawiedliwości uznał że to inna kultura.. dwóch dostało godziny społeczne ..a trzeci miesiąc w więzieniu..

PIS.. chce zmienić.. zmiany to z natury destabilizacja.. Nie zgadzam się z wszystkimi ale zmiany są potrzebne.. PO siedziało na stołka i kradło.. im spokój pasował.. łatwiej się kradło.. Sugeruję zapoznać się z historią reprywatyzacji.. jako zwolennik lewicowej/socjalnej ideologii "trochę" Ci się to nie spodoba.. Porównanie którego użyłem co do PIS-u i PO wcześniej jest w moim rozumieniu cały czas aktualne..

Ale skąd Ty bierzesz taki pomysł.. Dlaczego porównujesz ONR do NSDAP ?? Każda organizacja ..gdy jej wartość staną się ekstremalne staje się groźna.. Podążanie za ideologią nigdy nie jest mądre (trzeba wszystko rozważyć samemu) .. Ale obecnie jest to organizacja która po prostu nie zgadza politycznie...a Ty od razu przypinasz jej łatkę..

Od patriotów?? Od idiotów.. ja uważam się za patriotę i porównywanie minie do tępych dresów uważam za obraźliwe.. Jeszcze raz to nie patriotyzm bije ludzi tylko ignorancja..

"Pod co podpada ONR? Przecież to zalążek faszyzmu."
A każda organizacja działająca socjalnie to zalążek komunizmu (tak powie każdy prawicowiec).. nie widzisz bezsensu takiego myślenia.. Takiego zamykania się na inne pomysły??

Nie uraziłeś mnie bo nie mam nic wspólnego z ONR.. jak pisałem wcześniej ..zrzeszanie się gdziekolwiek to ograniczanie się.. ONR-owiec by zapewne nic Ci nie zrobił.. Tępy dres udający onr-owca pewnie tak.. Ale i tak wolałbym go niż radykalnego muzułmanina..

2% ..z czego tępaków jest mniej niż 10% tego.. zobacz jaki nieznaczący ułamek.. a pisanie takiego scenariusza (że nagle PIS zacznie popierać rasizm) .. nie ma kompletnie sensu.. jesteśmy dorośli.. myślmy logicznie..

Jeszcze raz.. sam nie głosowałem na pis.. ale nazywanie ich wszystkich wyborców idiotami jest trochę prostackie, zamknięte i niedemokratyczne

Co masz prawicowe w Polsce.. służba zdrowia ..publiczna.. kopanie publiczne.. ubezpieczenia emerytalne publiczne.. gdzie ta przewaga w prawicy??

użytkownik usunięty
CZacza

nie szkoda ci tematu na takie rozmowy? :)

Obojętnie..

ocenił(a) film na 7
CZacza

No tak, ale to sprawa innych państw, gdzie chcą przynależeć. NATO jest sojuszem OBRONNYM, ale Putin wykorzystuje niewiedzę ludzi, by głosić te brednie i wmawiać, że Rosja zostanie zaatakowana.

Bałkany są specyficznym regionem. Tam strasznie jest wymieszana ludność.

Pełna zgoda. Gdyby Francja i Anglia zaatakowały, Hitler zapewne przegrałby wojnę albo się wycofał. Tylko że ten konflikt wybuchłby zapewne później, ale z użyciem potężniejszych broni.

Ale właśnie posłuchanie się Unii w sprawie Trybunału da pisowi silniejszą pozycję w kwestii nieprzyjmowania uchodźców. Wyjdzie wtedy na to, że nie są totalnie przeciwko UE, tylko w tej jednej kwestii.

To jest argument dotyczący jedynie tego, że demokratycznie wybrany rząd nie ma prawa łamać demokracji, więc mówienie, że "opozycja walczy z demokatycznie wybranym rządem" jest argumentem słabym.

Lepiej, żeby państwo zabierało niż w ogóle się nie mieszało. Socjal jest ok, ale z umiarem, a nie totalny i bez przemyślenia.

Przecież wiem, że pis jest gospodarczo lewicą. I nie krytykuję nawet jakoś mocno 500+, bo ma on zalety, ale to, że to przekupstwo i pis będzie gotów zawalić na gospodarkę, byleby tylko ten program utrzymać. Ceny wzrosły, ciekawe co będzie dalej?

Nie, tylko pis jest dyktaturą. Koriwna wyrzucono z własnej partii, Millera odwołano, Piechociński podał się do dymisji, ale i tak by pewnie przegrał. Tusk miał silną pozycję, ale i tak opozycja w PO miała silną reprezentację. W pisie NIE MA PRAWA być jakakolwiek wewnętrzna opozycja.

No cóż, lepiej trzymać się z USA niż z Rosją.

Islamscy imigranci to rak Europy, który trzeba zwalczać, ale liczba ofiar komunizu i faszyzmu/nazizmu jest wielokrotnie wyższa.

Reprywatyzacja i układy PO to też rak, którego trzeba wytępić. Pis jednak robi dużo gorzej, wyrzucając bezsensownie kompetentnych ludzi i wciskając "znajomych". Przykład? Stadnina w Janowie.

ONR to obecnie organizacja, która nawołuje do używania przemocy. Każda taka organizacja powinna być natychmiast zdelegalizowana, co też się stało za II RP. Skrótu nie wybrali przecież przypadkiem.

"Patriotów"w cudzysłowie. Chodzi mi o tych, którzy patriotyzm utożsamiają z hasłami "Polska dla Polaków" i łażeniem w bluzach z żołnierzami wyklętymi.

I ONR-owiec i islamista są takim samym zagrożeniem. Obie frakcje atakują "nie swoich".

Nie nazwałem wszystkich wyborców pisu idiotami, ale tylko większą część, do których zaliczają się np. mohery ;)

Miałem na myśli parlament - ani jednej lewicowej partii.

Ryloth

Z jednej strony masz rację ale z drugiej Rosja czuję się jak zaszczuty pies.. a taki jest najgroźniejszy.. Polityka nato jest trochę w tym wypadku nieodpowiedzialna..
I nie usprawiedliwiam tutaj Rosji i jej udawanej "demokracji"..

I to usprawiedliwia urwania kawałka kraju .. bo społeczność międzynarodowa tak zechciała??

Chodzi mi o całkowite zakończenie wojny.. już przed wrześniem było wiadomo że Hitler to wichrzyciel.. Zawarty pokój i tak skończyłby się jego uwięzieniem.. i upadkiem nazizmu..

Dlaczego Unia ma coś nam dyktować?.. rozumiem Twoje problemy z działaniami PIS-u ale rozumiem też działania PIS-u.. Pewnie że mogliby się zgodzić..chodzi o sam fakt podejścia Unii do Polski podczas całego przesłuchania Szydłowej.. wielu z wypowiadających się nie wiedziało do końca o co chodzi..

"To jest argument dotyczący jedynie tego, że demokratycznie wybrany rząd nie ma prawa łamać demokracji, więc mówienie, że "opozycja walczy z demokatycznie wybranym rządem" jest argumentem słabym."
Ja tego w ostatnim swoim poście nie napisałem.. Jedyne co pisałem to że to Polacy a nie Unia powinni decydować o Polsce..

Kiedy państwo zabiera .. to zabrane pieniądze trafiają do osób które te pieniądze zbierają.. które je rozdysponowują no i dla wyższych urzędasów.. marnotrawstwo z ekonomicznego punktu widzenia.. Jasne jakiś socjal istnieć musi (tego się nie zmieni .. ci którzy sobie nie radzą zasługują na jakąś pomoc) ..ale nie na tyle silny żeby człowiekowi nie chciało się szukać pracy "bo się nie opłaca"..

W naszej dyskusji 500+ to był jeden z Twoich podstawowych argumentów przeciw PIS :).. Lepsze było PO.. 2000 euro dla każdego uchodźca kiedy polskie dzieci głodują i są osoby co w zimę zamarzają na polskich ulicach.. PO ..to typowa partia oportunistów którym zależy na wzbogaceniu się .. PIS ma chociaż ma na myśli państwo.. może nie najlepszą ..ale zawsze..

Korwin zostaw wyrzucony z własnych partii kilka razy.. bo to korwin.. W PO po ucieczce Tuska mamy "walkę" o władzę.. Zawsze partia będzie starała się być jednolita i będzie łamać każdą odmienność.. Czy będą jakieś zmiany oczywiście że tak..ale w Polsce ogólnie partie steruje się zawsze od góry.. jest kilku najważniejszych a reszta to pionki działające wobec ich woli..

A ja myślę że wyważenie jest najlepsze... trzymać z tym z kim nam korzystnie jest trzymać.. A jak już z kimś trzymamy to niech nasze poparcie nie będzie darmowe..albo za resztki z stołu..

Obecnie liczba ofiar jest niższa ale jak długo.. Co nie zmienia faktu że jest to ideologia sprzeciwiająca się najważniejszym europejskich wartościom ..jak wolność słowa ..równość czy niezależność jednostki

Wstawianie swoich na urzędy to rzecz gorsza niż kradzież miliardów polskich złotych.. i wyrzucanie tysięcy ludzi na bruk?? Ok..

Przykład nawoływania ONR do przemocy??

Nie widzę nic złego w chodzeniu z bluzą żołnierzy wyklętych.. (chociaż osobiście takiej nie posiadam).. Jeżeli ktoś rozumie patriotyzm poprzez idiotyczne zamknięcie się na wszystkich obcokrajowców to się zgadzam.. Przygłupie uprzedzenia i tępota.. Ale jeżeli ktoś ma na myśli że polski rząd przede wszystkim powinien dbać o Polaków a każdy kto przyjedzie tutaj ma przestrzegać naszych praw i obyczajów to co innego..

Nie słyszałem o żadnym wysadzającym się ONR-owcu.. albo o ataku ONR-owca na niewinnych pasażerów w pociągu.. ani o tym że jakiś ONR-owiec rozjechał prawie 100 osób ciężarówką..w tym dzieci w wózkach i ciężarne kobiety.. O islamistach to słyszałem ;)

Mohery to mohery.. nie idioci (w zasadzie idiotki) tylko starsi skołowani ludzie.. trochę inny system wartości trochę inny tok myślenia.. Nazywanie zwolennika przeciwnej ideologi idiotą..nigdy niczego nie rozwiąże..

PSL chyba w sejmie jest.. Poza tym to ludzie wybierają.. ludzie nie chcą lewicowych partii bo one zazwyczaj mają idiotyczne pomysły.. jak zabierać więcej zarabiającym ponad połowę zarobku xD..

ocenił(a) film na 7
CZacza

"Zaszczuty" - Tak, na pewno. NATO postawi sobie parę baz i te kilka tysięcy żołnierzy z pewnością da radę milionom ruskich soldatów. To tak jakby w okolicy nory niedźwiedzia norkę wykopał sobie jakiś królik. Putin po prostu nie umie żyć w spokoju i zamiast zająć się złą sytuacją wewnętrzną, to woli uprawiać swoje wojenki i szukać wszelkich pretekstów. Do tego zaciekle walczył, by nie dać nam TARCZ antyrekietowych. TARCZA (ale nie ta z Marvela) z definicji jest narzędziem do OBRONY, a nie do ataku.

Nie znam dokładnie sytuacji z Kosowem, więc wolę się nie wypowiadać. Musiałbym o tym poczytać. Wiem tyle, że tamto niewielkie terytorium jest zamieszkane przez Albańczyków i że tam jest teraz bieda i emigracje, bo w "Polityce" był o tym artykuł.

Zawarty pokój na pewno nie skończyłby się uwięzieniem Hitlera. Hitler po prostu wycofałby się z Polski i przerzucił siły na front francuski, co dałoby kolejną wojnę pozycyjną. Hitler przecież skapitulował (zabił się) dopiero, gdy Berlin został zajęty przez aliantów.

Jesteśmy w UE nie po to tylko, by dostawać fundusze unijne, ale żeby stosować się do reguł UE. UE nie chce, by jakieś państwo naruszało zasady demokracji, z pis to robi z Trybunałem. Gdyby w tej partii ktoś mądry miał coś do powiedzenia, to dawno już by ustąpili w tej kwestii i cała sprawa by się skończyła.

Polacy zdecydowali - pomijając słuszność wyboru, pis nie obiecywał, że będzie łamać demokrację i robić takie cyrki. Do tego połowa Polaków została w domach.

No wiadomo, socjal z umiarem - zasiłki dla bezrobotnych powinny być dużo niższe. Mi przede wszystkim chodzi o silny interwencjonizm państwowy, by jakaś grupa cwaniaków nie zaczęła sobie za dużo pozwalać (i tak teraz są takie rzeczy, ale mimo wszystko gdyby był liberalizm, to liczba takich występków wzrosłaby gigantycznie).

Tak, tak, pis ma na mysli państwo i Polskę. Tak. Jedyne, co on chce, to pełnię władzy, a Polskę mają w d*pie. Polacy są przeciwni uchodźcom, więc i pis jest przeciwny. Proste. PO też przecież walczyło o stołki, ale ta partia nie zawiera w większości samych dyletantów tak jak pis no i gwarantowała stabilność i poszanowanie w Europie.

Co niby chcesz zrobić z głodującymi czy zamarzającymi?

Kaczor jest dyktatorem. Nie został zwolniony po tylu porażkach pisu i tej kompromitacji z 2007 r. Inne partie są normalne. Jeżeli lider zawodzi, to się go zmienia. To pokazuje, że kaczor to dyktator.

Nie mówiłem, że 500+ to najgorsza rzecz pisu, tylko że ludzie się na tę łapówkę nabrali i o to mam największe pretensje. Samo 500+ nie jest takie złe, tylko że tak naprawdę realnie wcale nie jest to 500 zł i cierpimy na tym my, bo wzrosły ceny.

Tak, trzymać z ruskimi xD Co ty bierzesz?

W zamachach ginie kilkanaście do kilkudziesięciu osób. Czasami kilkaset jak wysadzą samolot (chociaż niedawno do ruscy zestrzelili holenderski samolot) lub zrobią większą bombę. Hitler i Stalin zabili wiele milionów. Jeszcze duuuuużo czasu upłynie, nim ta liczba się zrówna.

ONR:
http://natemat.pl/188719,tak-rzadzacy-wspieraja-narodowcow-prawo-i-sprawiedliwos c-dokarmia-bestie-ktora-wymknie-sie-spod-kontroli

http://natemat.pl/188687,internauta-zestawil-zdjecia-narodowcow-z-iii-rp-iii-rze szy-mamy-dokladnie-to-na-co-zasluzylismy-nie-idac-na-wybory

ONR to takie same ścierwa co radykalni islamiści.

Ci, co chodzą w tych bluzach z żołnierzami, to w ogóle pewnie nie wiedzą, kim byli ci żołnierze wyklęci...

Mohery same wyzywają i robią różne cyrki, więc co się dziwić, że ich tak nazywam... Zresztą ja naprawdę światopogląd mam tradycyjny, zdecydowanie bardziej prawicowy, więc też nie lubię nazywać takich ludzi po imieniu...

PSL to bardziej partia wiejska/rolnicza, a nie lewicowa. I tak zresztą wiele nie robi i nie znaczy w sejmie. Zresztą poza Kukizem i jego "rozwalić system" oraz po cżęści Nowoczesną to dwie największe partie w parlamencie są lewicowe, bo pis to przecież jeszcze większe lewaki niż PO.

Ryloth

Chodzi o samą obecność militarną która zbliża się do granic rosyjskich.. Kiepskie porównanie.. to tak jakby jeden niedźwiedź podchodził coraz bliżej legowiska drugiego i zaznaczał swoje terytorium. Co do Tarczy to tak tarcza służy do obrony.. Jeżeli USA ma tarczę a rosja nie ma to Usa w teorii może atakować rosję bez ryzyka odwetu..

No to społeczność międzynarodowa uznała (bez pytania o zgodę Serbii) że część terytorium Serbii stanie się autonomicznym państwem.. tak narodziło się kosowo. Którego oczywiście Serbia nie uznaje.

To co piszesz o Hitlerze i jego kapitulacji w wypadku ataku Francuzów i Anglików to tylko Twoje domysły.. Może też by walczył zaciekle do końca.. może też by sobie strzelił w głowę.. Może demokratyczne państwa uznałyby niemiecką kapitulację tylko jeżeli hitler zrzeknie się władzy (miał w Europie opinię mąciwody ..plus to państwa demokratyczne są wyczulone na wszelkie przejawy autorytaryzmu).. Fakt faktem że wiele milionów istnień można było uratować. Plus to sporą część Europy przed radzieckimi wpływami.

Powiedzmy sobie szczerze że założenia towarzyszące powstaniu UE.. są zdecydowanie "piękniejsze" niż jest to w praktyce. Nie dołączyliśmy do Unii aby Niemcy i Francja nami rządziły albo żebyśmy przyjmowali tłumy potencjalnie niebezpiecznych uchodźców bo pani Merkel bez konsultacji z kimkolwiek ich sobie zaprosiła do Niemiec.. a teraz mówi że musimy sobie radzić razem... Co do Trybunału to jedyne co Unia może zrobić to powarczeć trochę na PIS.. nic więcej.. Cały problem pojawia się bo Unia straciła swoich sługusów w postaci PO.. no i próbowała wymusić ustępstwa w sprawie imigrantów. A stan polskiej demokracji moim zdaniem wciąż jest dobry..

PO też nie.. a z tego co słyszałem to problem z trybunałem zaczął się od nich. Więc to wina połowy polaków bo oddali swoje prawo do decydowania.. Ja np. nie głosowałem na PIS.

Interwencjonizm państwowy myślę że jest w pewnych aspektach potrzebny..Ale broń boże jak największy.. Cwaniaczki i tak sobie dadzą radę.. tutaj posmarują..tutaj znajdą lukę albo kruczek.. Duży interwencjonizm państwowy dusi gospodarkę zazwyczaj.. i zmniejsza jej atrakcyjność wśród inwestorów.

No cóż największe problemy jakie teraz mamy pojawiły się jeszcze za PO.. "Polacy są przeciwni uchodźcom, więc i pis jest przeciwny" no właśnie to powinien robić demokratycznie wybrany rząd.. powinien reprezentować wolę narodu :).. To czy demokracja jest najlepszym z ustrojów to już inna dyskusja. Jednak PIS w wielu aspektach sugeruje się opinią publiczną.. I znowu nie zrozum mnie źle nie chwalę jakoś strasznie PIS-u to tylko mniejsze zło.. Przyjąłem postawę defensywną bo Ty wydaje mi się trochę zbyt emocjonalnie do PIS-u podchodzisz..
Poszanowanie w Europie.. w sensie że PO na wszystko czego unia chce się zgadza za przysłowiowe poklepanie po głowie.. to ja podziękuję. PIS za sprzeciw wobec polityki migracyjnej Europy uzyskał na arenie międzynarodowej spore poparcie.. również wśród opinii publicznej innych państw.

Jak pisałem wyżej pewien poziom socjalu jest potrzebny.. i społeczeństwo musi opiekować się słabszymi wśród swoich. Na tym to wszystko polega.. Jednak myśl że jakiś uchodźca będzie dostała prawie 2 tysiące euro miesięcznie za nic ..podczas gdy w Polsce ludzie zamarzają na ulicach podczas zimy albo starszych obywateli nie stać na godne życie jest idiotyczne..

Dyktator.. raczej charyzmatyczny przywódca.. Jeszcze raz przypominam że partie nie działają w sposób demokratyczny (chociaż istnieją w systemie demokratycznym).. Czy Kaczyński zawodzi? PIS jest u władzy..więc raczej nie. Dlaczego to miałoby pokazywać że to dyktator.. To jego partia..czy szef firmy to dyktator?? Właściciel klubu, baru to dyktator??

Jak pisałem ludzie nie myślą o takich sprawach. Cieszą się bo mają więcej pieniędzy. Indywidualnie im to pomaga chociaż ogólnie nam szkodzi.

Nie trzymać.. po prostu nie zamykać się na Rosję. Jeżeli mamy jakiś korzystny interes to czemu nie. Parafrazując Churchilla .. nie dzielmy innych na wiecznych wrogów albo sojuszników.. Po prostu róbmy interesy tam gdzie będzie to dla nas korzystne..

Na bliskim wschodzie od 40 lat działają radykalni islamiści.. Ile żyć tam walka pochłonęła.. Na cały świecie jak pisałem co roku dochodzi do wielu ataków.. W 2016 roku mieliśmy już 1909 ataków gdzie zginęło 16007 ludzi, a 19547.. Jest jeden niepełny rok.. Dodaj do tego masowe gwałty i inne zbrodnie. Naprawdę te liczby są od siebie tak odległe.. Przypominam że nie jest to (przynajmniej obecnie) Mainstreamowa ideologia..

Artykuł który podałeś.. zdecydowanie jest stronniczy. Rzuca oskarżenia bez pokrycia.. Typowo lewacki artykuł.. Piszą o skojarzeniach.. tak samo narodowcy kojarzą się z nazistom.. Także jeżeli chodzi o lewicę to skojarzenia są ok.. ale w drugą stronę budzi oburzenie. Jak pisałem wcześniej każde skrajne ugrupowanie przyciąga idiotów jednak do działań kod również można się przyczepić.. Lewicowe organizacje próbujące zatrzymać marsz niepodległości zaprosiły niemiecką antifę do warszawy gdzie w kominiarka rzucała się i biła ludzi. Działania KOD na pogrzebie Inki osoby która dla wielu jest symbolem są Twoim zdaniem OK??
Użyje Twojej taktyki (którą stosujesz wobec mojego porównania islamu do nazizmu i komunizmu) Radyklani islamiści zabili zdecydowanie więcej ludzi niż ONR.. (Jeszcze nie słyszałem żeby ONR kogoś zabił swoją drogą)

Nie których znam osobiście i niektórzy rzeczywiście wiedzą..jednak oni nosili te ciuchy zanim stało się to "cool"

No osoby starsze stają się z wiekiem naiwne (same te wymuszenia "na wnuczka") Podobnie z polityką..

PSL.. to partia z programem typowo lewicowym ..kojarzy się z wsią i rolnikami.. ale pomimo tego to partia lewicowa.
Co do PIS to zależy.. w niektórych aspektach typowo lewicowa partia.. w niektórych bliżej prawicy..

CZacza

19547 rannych*
Niektórych*

ocenił(a) film na 7
CZacza

Tak, bo rakiety rosyjskie w Kaliningradzie to nie jest zbliżanie się militarnie do innych państw. NATO ma tarczę, ale nie ma miecza. Putin nie jest zbyt inteligentny, ale na pewno dobrze wie, że nikt nie zamierza ruskich atakować. Po prostu stosuje propagandę, by jeszcze bardziej ogłupić Rosjan i wykorzystuje to do osłabienia sąsiadów, by w razie czego móc ich łatwiej zaatakować. Bulwers o tarczę mogą mieć jedynie ci, którzy chcą kogoś atakować.

Kosowo na tym dobrze nie wyszło, ale Bałkany to ciągłe antagonizmy pomiędzy poszczególnymi narodami. Tam nigdy nie będzie spokoju.

Bardzo mało prawdopodobne, że Hitler walczyłby bardziej zaciekle. Przed II wojną głosił, że Niemcy przegrały I wojnę przez walkę na dwa fronty i za wszelką cenę chciał jej uniknąć. Trochę nie bardzo mu to wyszło w 1941, ale mniejsza z tym. Na pewno nie walczyłby jednocześnie z Polską i siłami Francji oraz Anglii. Państwa demokratyczne miały w poważaniu zajęcie Austrii czy Czech, więc raczej nie naciskałyby jakoś mocno na abdykację Hitlera. Skończyłoby się zapewne na jakimś czasowym zawieszeniu broni, a wojna wybuchłaby później, zabierając jeszcze więcej istnień, no chyba że Hitler postanowiłby przerzucić wszystkie siły na front zachodni i walczyć z Francuzami - wtedy kto wie.

Komisja i Unia wyraźnie powiedziały, że PiS złamał prawo odnośnie Trybunału. PiS strzela fochy i nie chce naprawić swoich błędów, więc legitymizuje oskarżenia polskiej opozycji. Wczoraj oglądałem wyjątkowo rano TVN24, bo mi się nudziło i mówili tam o liście kilkudziesięciu organizacji pozarządowych z całego świata, by PiS respektował opinie Komisji Weneckiej. W Wiadomościach na TVP 1 nie powiedziano o tym ani słowo. Tradycyjnie wychwalano pisiorów pod niebiosa. Odnośnie imigrantów, to trzeba trzymać mocną pozycję i blokować ich wjazd na Polskę, tylko że pisiory są po prostu głupie i nie rozumieją, że polityka zagraniczna nie polega na absolutach. Po pierwsze, dostaliśmy z Unii ogromne pieniądze i nie można tak się bez żadnych prób kompromisu wypinać, a po drugie ustąpienie w sprawie Trybunału i naprawienie swoich błędów przez pis dałoby mu zdecydowanie mocniejszą pozycję w UE, bo przestaliby być postrzegani jako ktoś, kto ciągle jest przeciwko Unii i robi fochy, a ktoś kto postępuje merytorycznie.

Całej sprawy by w ogóle nie było, gdyby Komorowski został prezydentem, bo po prostu zaprzysiągłby tych wybranych sędziów i nie byłoby problemu ani cyrku na całą Europę. No ale na nasze nieszczęście, to Duda został prezydentem i robi to, co kaczor mu każe.

Lepszy interwencjonizm niż liberalizm, bo ci co obecnie oszukują, w liberalizmie oszukiwaliby jeszcze bardziej, a do nich dołączyliby nowi, bo kontrola państwa byłaby mniejsza. Niestety, to wina tej nieszczęsnej polskiej mentalności, która pochwala oszukiwanie i okradanie państwa.

Gdyby Polacy chcieli uchodźców, pis zmieniłby swoje poglądy o 360 stopni, bo to partia okropnie populistyczna, co widać w kwestii aborcji. Jarek nie potrafił się ustosunkować do tej kwestii i raz mówił, że popiera projekt o zakazie aborcji, a po proteście nagle jest przeciw. Teraz znowu popiera. Będzie wahał się jak chorągiewka na wietrze, w zależności od nastrojów społecznych. Żałosne. PO jak podwyższało wiek emerytalny to doprowadziło sprawę do końca, mimo ogromnego oporu społeczeństwa. Pis nie ogarnia, że populizm jest tragiczny w skutkach. Nie można nagle obniżyć wieku emerytalnego i jeszcze podnieść emerytur. Nie można przewalutować frankowiczom kredytów po kursie z dnia podpisania umowy, bo to zrujnowałoby banki i w konsekwencji - całą Polskę. I nie mam tu też na myśli zasiłków dla imigrantów czy zasiłków dla bezrobotnych. Socjal w rozsądnym zakresie.

A za sprawę z Trybunałem - międzynarodowe potępienie (poza Węgrami, ale u nich demokracja jest w jeszcze gorszym stanie niż u nas). Sprawa imigrantów jest istotna i każdy kraj członkowski Unii jest tym żywo zainteresowany, a Polska wyraźnie mówi to, co odczuwa większość członków. Natomiast odnośnie Trybunału, to członkowie UE potępiają nas za głupi opór pisu w tak nieistotnej kwestii. No bo co może im zrobić Trybunał?

Oczywiście, że kaczor to dyktator, bo nie dopuszcza w partii do żadnej opozycji, co jest cechą dyktatury. W innych partiach zawsze znajdują się różne frakcje, a jarek dusi każde odchylenia. Gdyby jakaś partia przegrywała przez tyle lat wybory, lider na pewno nie pozostałby na stanowisku.

Jakie chcesz interesy robić z Rosją, skoro ona za wszelką cenę chce nas uzależnić od swojego gazu i nas tym szantażować przez nowe kanały dostaw omijające Polskę?

Radykalny islam to zło, tak samo jak wszelkie radykalne odchylenia, czy to lewicowe czy prawicowe. Jestem zarówno przeciwko islamistom jak i radykalnym prawicowcom czy lewicowcom. Proste.

Tak, bo jak ktoś skrytykuje ONR, to już jest stronniczy. Artykuł pokazuje po prostu to, co każdy rozsądny Polak widzi - że jak ONR-u nie zdusi się w zarodku i jak ONR zobaczy, że może sobie pozwalać na dużo, to skończy się to tragicznie. Dlaczego jakoś marsze KOD-u, marsze dla Życia i Rodziny czy te nieszczęsne parady równości nie wywołują obaw o bezpieczeństwo, a marsze narodowców tak?

W nocy tak samo nie chciałbym spotkać ani radykalnego islamisty ani ONR-owca. Choć chyba wolałbym już islamistę, bo oni jak coś odwalą, to tak żeby był rozgłos, więc na mnie samego zamachu nie zrobią (zgwałcić też raczej nie), a takiemu ONR-owcowi to wiadomo co odwali? Nie tak dawno jacyś narodowcy/ONR-owcy (nie pamiętam dokładnie) stłukli młodego mężczyznę, bo nosił bluzkę ze szturmowcem z napisem w języku innym niż polski. Obecnie w Polsce nie ma radykalnej lewicy (poza Razem), ale jest radykalna prawica, która rośnie w siłę i trzeba ją zwalczyć, póki jest możliwość.

Pis to gospodarcza lewica, a światopoglądowa prawica - wiadomo.

Flaga KOD-u na pogrzebie Inki była na pewno niepotrzebną prowokacją i tu masz rację.

Ryloth

Nie.. "bulwers" o tarczę może mieć ktoś kto boi się zostać zaatakowany bez możliwości "oddania ciosu".. W takim wypadku hegemonia USA byłaby względem Rosji całkowita.. Rakiety w obwodzie stalingradzki .. to pokazanie "siły" i odpowiedź na zachodnią ekspansję.. Trzeba przyznać że terytorium kontrolowane przez Rosję się zmniejsza, a przynajmniej zmniejszało przed ich nielegalną napaścią na Ukrainę.. Definiowanie Putina jako osoby niezbyt inteligentnej pokazuje że raczej masz nikłe pojęcie o polityce.. Zapytaj każdego wykładowcę wykładającego politologię itd na swojej uczelni.. ;)

Pomiędzy narodami.. i religiami.. Od lat 90 XX wieku trochę się tam jednak uspokoiło..

Co do Hitlera.. to całkiem duże naciągnięcie.. Nie wiem jak dużo wiesz o sytuacji politycznej przed 1939.. rokiem.. Hitler uważany był wcześniej za mąciwodę.. i oddanie mu Czechosłowacji (bez zgody.. jej rządu rzecz jasna) miała go uspokoić.. (każdy bał się wojny) .. Kiedy już Narody "sprzymierzone" wypowiedziały mu wojnę.. raczej jego los był przesądzony.. Nie było by traktatów które zostawiły by hitlera przy władzy.
Kiedy chciał uniknąć wojny na dwa fronty.. podczas kiedy zaatakował Rosję.. czy kiedy wypowiedział wojnę USA?? W ogóle co to za dziwna obrona francji i anglii.. Fakt jest taki że powinni nam pomóc i nie pomogli.. Francji i Anglii nie obchodził Hitler póki ich zaangażowanie w wojnę nie było konieczne.. Gdyby dotrzymały słowa i zaatakowały kiedy niemcy napadły na Polskę oczywistym byłoby że hitler nie może zostać przy władzy.. bo pokój się nie utrzyma..

Cała sytuacja z trybunałem to bagno.. Z tego co pamiętam to cały problem zaczął się od "niewłaściwego" powołania kilku sędziów przez PO pod koniec kadencji.. PIS próbował "naprawić" błąd kolejnym błędem co spowodowało jeszcze większy bałagan.. Jednak sugerowałbym Ci nie kierować się tym co mówi Unia albo tvn24 w tej sprawie. Podsumowując co do Trybunału to w większości się zgadzamy tylko nie w tym jak ważne jest w tej sprawie zdanie UE..
Tak w ogóle to PO oraz TVN razem z krajami takimi jak Niemcy .. promowali przyjmowanie uchodźców.. którym jesteś przeciwny..
No cóż to że dostaliśmy pieniądze od Unii nie oznacza że powinniśmy się jej słuchać jeżeli chodzi o wewnętrzne sprawy naszego kraju.. UE nie powinna mieć tutaj nic do powiedzenia. Rząd PO długo postępował zgodnie z zaleceniami UE.. jednak nasza pozycja w Unii zbytnio nie wzrosła.. Francja i Niemcy (które mówią o współpracy gdy im wygodnie.. kiedy opłaca im się ugadywać z Rosją jeżeli chodzi o gaz to o tym zapominają) rządzą unią niepodzielnie w zasadzie od jej powstania.. Jest to jeden z powodów dla których Wlk. Brytania odeszła..

Bo Komorowski nie robił tego co mu papcio Tusk kazał xD.. W dodatku był to kompletny niekompetentny idiota. Przykłady to "popis" podczas wizyty w Japonii albo "w bulu i nadziei".

To nie wina "polskiej mentalności" tylko ludzkiej natury.. największe zachodnie korporacje.. zakładają firmy w biedniejszych krajach unikając podatków i zatrudniając dzieci.. więc to nie tylko problem Polski.. Narzekasz na absoluty a sam w nich dzielisz.. ani interwencjonizm nie jest dobry ani całkowity.. niehamowany niczym liberalizm.. Najważniejsze jest wyważenie..ale jak potwierdzi każdy nieumotywowany politycznie ekonomista ,, Gospodarka-rynek są zazwyczaj zdrowsze gdy się w nią nie mieszają politycy..
Nie wiem czy wiesz jakim koszmarem jest papierkowa robota kiedy prowadzisz własny interes.. skomplikowane przepisy.. głupie (olbrzymie) podatki które duszą głownie krajowe przedsiębiorstwa itp..
Bardziej niż przedsiębiorcy.. kradną związkowcy.. prezesi państwowych biznesów.. oraz ludzie żyjący na socjalu..

Ok i szczerze mnie to cieszy.. myślisz że Niemcy chcieli u siebie te miliony uchodźców które zaprosiła Merkel?? Władza powinna reprezentować większość i robić to czego większość chce.. W końcu to demokracja.. jak pisałem wcześniej nie wiem ..czy to najlepszy system jeżeli chodzi o władzę ale taki mamy.. Wolę "populistyczny" PIS (tak działania w sprawie Trybunału są bardzo populistyczne xD) niż oportunistyczne PO.. które myśli tylko jak się najlepiej obłowić.. (Przysłowiowe świnie przy korycie w całej okazałości)
Poważnie używasz podwyższenie wieku emerytalnego jako argument za PO :D... Yyyy ok.. Pomijając sprawę że to łamało jedno z podstawowych praw rzymskich (na których opiera się współczesne prawo) czyli "Prawo nie działa wstecz".. To była to jawna kradzież..
Mi też nie jest wcale szkoda frankowiczów..dlaczego całe społeczeństwo ma odpowiadać że czyjeś błędne finansowe decyzje..
Jak już wcześniej pisałem nie lubię populistycznych pomysłów PIS..takich ja 500+ czy powrotne obniżanie wieku emerytalnego (PO szkodę wyrządziło.. nie da się tak szybko tego cofnąć) ..Jednak jak można wychwalać tak bardzo PO?? Robisz to tylko dlatego że nie lubisz PIS-u?? Co za bezsens..

Wolę mieć Węgierską demokrację.. niż Francuską lub Niemiecką.. ;). Dyktaturę mniejszości.. zarazę poprawności politycznej i kompletną nielogiczność.. Tak niemieckie demokratyczne media które starały się ukryć sylwestrowe masowe gwałt w kolonii i innych miastach to jest właśnie to czego prawdziwa demokracja potrzebuje.. Podobało mi się też ujęcie tego muzułmanina który porąbał na ulicy ciężarną polkę ..jako "tragiczna miłość" xD..
Tak szczerze skoro jest to "nieistotna sprawa" to skąd to straszne zaangażowanie Unii .. przesłuchania.. dyskusje parlamentarne i krytyka??
Poza nie tylko Węgrzy nas popierają..

Sugerowałbym spojrzeć na sejmowe głosowanie ilu posłów z jakiej partii jak głosowało.. Spoiler.. okaże się że większość ( w sensie prawie wszyscy) głosowało tak samo.. Bo partie nie działają demokratycznie.. Nie potrafisz tego zrozumieć czy po prostu ten fakt ignorujesz?? Kiedy Tusk władał PO.. to też wszystko działało pod jego dyktando..

No cóż nowe kanały by nie istniały gdyby Twoi "przyjaciele" z Unii się na nie nie zgodzili.. Cały problem pojawił się w ogóle z naszej wrogości i stronniczości podczas robienia interesów.. (w interesach nie powinno się kierować niczym innym jak własnym interesem) .. Nie twierdzę że Rosja nie jest sama temu winna.. ocieplenie stosunków wymaga czasu i byłbym wdzięczny gdyby któryś z wybranych Polskich rządów w końcu zaczął..

Pewnie że proste tylko jeżeli chodzi o "radykalną" prawicę to zdecydowanie dużo szerzej ją rozumiesz..

Bo marsze narodowe zazwyczaj przyciągają większą ilość ludzi.. Na tych marszach zbierają się grupy ludzi które tak naprawdę nie wyznają żadnej ideologi i traktują jako okazja do zadymy.. Jednak zazwyczaj większa część marszu zachowuje się pokojowo.. Poza tym agresja ciężko pojawia się kiedy napotykane są nielegalne kontrmarsze.. lub legalne marsze przeciwne z które z niewiadomych powodów zmieniają swoje trasy..

Zgwałcić też raczej nie?? Ty zdajesz sobie sprawę z tego co się dzieje w szwecjii na każdej publicznej imprezie.. co się działo w Europie w sylwestra czy też ogólnie co się dzieje w obozach/ośrodkach dla uchodźców?? Ja osobiście nie słyszałem o masowych gwałcie podczas marszu ONR.. Bo takiego nie było.. Obecnie Europa nie ma problemu z prawicowymi działaczami..za to ma z islamem..
"Narodowcy/ONR-owcy.." no tak.. ale elastyczne staje się klasyfikowanie gdy ktoś jest po przeciwnej stronie politycznej.. A może po prostu byli to ogoleni na krótko dresiarze spod bloku??
Nawet gdyby to ok.. czyli wolisz kogoś którzy stłukli tam jednego gościa (może to oni może nie) .. niż kolesi którzy miesięcznie zabijają setki.. Jeden rozjechał prawię setkę osób ciężarówką łącznie z niemowlakami w wózkach.. No ok.. ;)
Nie ma radykalnej lewicy.. oczywiście że jest.. zwolennicy przyjmowania uchodźców.. Kod.. lewicowe grupy które zaprosiły na marsz niepodległości niemiecką antife.. Po prostu wybiórczo patrzysz na fakty..

Patrząc na obecny stan rzeczy w Europie.. to prawicowy światopogląd wydaję się zdecydowanie zdrowszy..

Obie strony potrafią się dopuścić idiotycznych działań..

Ryloth

Co do uchodźców to może pisałeś o tych z Ukrainy których dużą liczbę przyjęliśmy nie dzieląc się z nikim... No cóż wobec nich też nie słychać o jakiś agresywnych atakach..

Ryloth

Twoje zdanie o narodowcach mnie dziwi.. Czy są tam idioci zamknięci na świat.. oczywiście.. ale tacy są po każdej stronie barykady.. .. Ja osobiście jestem zdania że angażowanie się w jakąkolwiek ideologię to głupota.. bo to nie ideologia powinna nami kierować.. człowiek powinien obserwować całe spektrum i samemu wybierać pomysły które uważa za dobre.. Powiedzmy sobie szczerze że ta cała ksenofobia to urojenie.. nie słyszałem o przypadku że kogoś okopali bo był anglikiem.. albo nie wiem białorusinem.. takie rzeczy się nie zdarzają u nas.. Obecnie istnieje irracjonalna nagonka na muzułmanów ale niestety wyznawcy tej religii zasłużyli sobie na taką opinię (nie lubię generalizować ale ciężko tego nie robić jeżeli chodzi o islam).. Upominanie brytyjczyków nie jest kuriozalne.. to normalna reakcja .. musimy poradzić sobie z bandziorami u nas oraz chronić polaków za granicą.. Jeżeli nagle pojawiły by się jakieś przejawy niechęci wobec Brytyjczyków u nas w Polsce to nie spodziewałbym się niczego innego ja przybycie delegacji z Wielkiej Brytanii..

Zdaję sobie sprawę że jako argument w dyskusji to się raczej nie sprawdzi ale Euro 2012 w większości spędziłem w sopocie.. i tam nie było śladu ksenofobizmu..Osoby o innej narodowości bawiły się wśród polaków.. pełna zgoda.. razem śpiewali, pili itp.. Czyżby ONR omijał sopot z daleka

ocenił(a) film na 5
Ryloth

Wydaje mi się, że hejt skierowany na Prequel Trilogy stał się wyznacznikiem gustu, to znaczy ludzie, którzy tak naprawdę bardzo lubią te filmy, wystawiają im niższe oceny, bo "tak wypada". W innym wypadku od razu są oskarżane, że "nie znają się na kinie". Podobny trend zawsze był z "Ojcem Chrzestnym" - kiedyś to był numer 1 w rankingu filmwebu i nie wolno był krytykować tego filmu, bo "nie znasz się na kinie, wracaj oglądać Disneya". Część ludzi boi się przyznać, że lubi prequele i wystawia im niskie oceny. Osobiście z krytyką tej trylogii spotkałem się tylko w internecie, wśród znajomych Gwiezdne Wojny to Gwiezdne Wojny i tyle, czyli 7 filmów.

użytkownik usunięty
szymon0018

Ja oceniłam tak jak czułam a nie tak jak wydaje mi się, że wypada - także prequele. A to, że ludzie boją się mówić, że prequele im się podobają to się nie dziwie - patrząc na reakcję ortodoksów.

szymon0018

Całkowity idiotyzm.. ludzie na forum filmowy gdzie w zasadzie zachowują anonimowość i piszą z ludźmi których nie znają.. wstydzą się wystawić ocenę taką jaką chcą??? Tacy ludzie są gamoniami którzy za bardzo przejmują się opinią innych.. Myślę w świecie gdzie każdy ubiera się czy czesze się w zasadzie podobnie .. ludzie mogą chociaż się wyróżnić opinią na forum filmowym.. Całe to dałbym 9 ale dam 6 bo większość filmu nie lubi (jeżeli to prawda) to żałość!!

ocenił(a) film na 5
CZacza

To jest idiotyzm, ale można zauważyć takie zjawisko. Nawet w internecie. Ci ludzie chcą sobie wmówić, że mają inne odczucia niż w rzeczywistości, bo taki jest przyjęty standard.

szymon0018

Ale też całkiem jest możliwe że tego filmu po prostu nie lubią.. bo te filmy naprawdę da się nie lubić.. Ale jeżeli ktoś zmienia zdanie z względu na "presję" ogółu to jest gamoniem!!

ocenił(a) film na 5
CZacza

Owszem, można tych filmów nie lubić, ale hejterzy wystawiają takiej Zemście Sithów oceny 1/10 - 3/10, czego nie potrafię zrozumieć. Nie oburza mnie stwierdzenie, że oryginalna trylogia jest znacznie lepsza albo że prequele rozczarowały, ale denerwuje mnie czysty hejt i nienawiść skierowana przeciwko tamtym filmom i wyrzucanie ich ze świata Star Wars.

szymon0018

Oceny to bzdura bo ktoś kto lubi film wstawi 10/10 .. a ktoś kto nie lubi wstawi 1/10 i tak będzie zawsze w stosunku do każdego filmu.. Jest to bezproduktywna głupota.. ale niestety tak właśnie jest.. To że film który lubisz ma niską notę.. tak naprawdę nic nie znaczy ;)

Co do prequeli moim zdaniem są to słabe filmy (nawet bardzo słabe) ale zdecydowanie ocena 1/10 nie była by właściwa (gdybym miał oceniać)..

ocenił(a) film na 7
CZacza

" Epizody 1-3 nie mają żadnej ciekawej postaci."

Ekhm, Palpatine :v

PanSmith

Palpatine to postać z fimów 4-6.. a jej ciekawość polega na jej prostocie.. ktoś kto lubi być zły.. Poza tym palpatina jest naprawdę mało w tych filmach ..trochę więcej dostajemy go w części 3 ale i tak jakoś nie prostaty nie urywa..

ocenił(a) film na 7
CZacza

Nie wiem czy zauważyłeś, ale zaraz po Anakinie Palpatine grał pierwsze skrzypce w Nowej Trylogii. W starej go prawie nie było- w IV w ogóle się nie pojawił, w V widzieliśmy jego kawałek twarzy pod kapturem a w VI był na 20 minut aby zginąć i tak

PanSmith

Bo gwiezdne wojny nie są historią palpatina/imperatora tylko Luka Skywalkera. Jego funkcja w starszych filmach to bycie tajemniczą, mroczną postacią, a takiej postaci nie pokazuje się w co drugiej scenie.

ocenił(a) film na 7
CZacza

W trylogii prequeli właśnie Palpatine w końcu mógł się nazywać czarnym charakterem. Raz był milutkim dziadkiem, który dobrodusznie doradza bohaterom a tak na prawdę to sprytny lord Sith. Plus to, jak rozwala od środka galaktykę i jego konspiracje to JEDYNA zaleta scen z Senatem.

PanSmith

".. jak rozwala od środka galaktykę".. po prostu mówi im co mają robić i oni to robią (zero intrygi.. zero gry politycznej)..

Palpatine nawet jak komuś doradza to sprawia wrażenie złowieszczego i podstępnego.. Nigdy bym tej postaci nie nazwał dobroduszną.. Palpatine to najlepsza postać prequelów bo tak naprawdę jedyne konsekwentna w swoich działaniach i charakterze..

Palpatine to po prostu imperator który stara się hamować...

ocenił(a) film na 7
CZacza

Nie jest dobroduszny? Właśnie często wydawał się Anakinowi surowym i stanowczym, ale dobrym dziadkiem. Widać to najlepiej w Ataku Klonów. W Zemście stał się bardziej lekkomyślny, bo niemal co chwilę wyjawiał Skywalkerowi- już nawet nie dyskretnie- że jest Lordem Sith a ten nic nie zauważał.
Dla mnie obok Obi Wana najlepsza postać prequeli.

PanSmith

Nie chce tutaj łapać za słówka itp.. ale w którym momencie w ataku klonów był dobroduszny ?? Jak naznaczył Anakina do zadania pilnowania padme?? Co ewidentnie kontrastowało z autorytetem rady jedi i wydawało się czysto grą polityczną by zyskać przychylność anakina??Który z tego co sam napisałeś był idiotą i nie zauważał że jest w tak oczywisty sposób manipulowany.

Najlepsza bo jedyna, wiecznie nie przygnębiona i nudna, która ma określony cel do którego konsekwentnie dąży i najbliżej przypomina postać z starej trylogii nie będąc jednocześnie jej kopią.

ocenił(a) film na 7
CZacza

"Kocham demokrację. I kocham Republikę. Zrzeknę się władzy, jaką mnie obdarzacie, w dniu zażegnania kryzysu."
"Z czasem nauczysz się zawierzać uczuciom. Wtedy staniesz się najpotężniejszym Jedi."
"Nie pozwolę aby Republika, która przetrwała tysiąc lat, rozpadła się na dwoje. "
No jak dla mnie cytaty, które idealnie pasują do takiego Troskliwego Wujka Stalina. Ot, niepodejrzany chodzący ideał i geniusz strategii. Ale jak kto uważa, dla mnie zawsze zostanie świetnym manipulatorem i siewcą propagandy

PanSmith

"Kocham demokrację. I kocham Republikę. Zrzeknę się władzy, jaką mnie obdarzacie, w dniu zażegnania kryzysu."
3 kwestia starczyły żeby zniszczyć republikę?? Nawet jak je wypowiada to ma ten swój uśmieszek. Co więcej są to tak oczywiste bzdury że ciężko komukolwiek byłoby w nie uwierzyć.. Poważnie myślisz że ktoś po tym całym "Kocham demokrację.." powie "skoro tam mówi to musi naprawdę kochać demokrację"

Papko stalin i strategia??

ocenił(a) film na 7
CZacza

Stalina użyłem raczej by porównać go do Tyrana pod przykrywką Spoko Dziadka robiącego wszystko dla kraju ;)

PanSmith

Stalin rządził raczej strachem niż miłością tak naprawdę ..dlatego kiedy umierał w pokoju obok nikt nie odważył się wejść..

ocenił(a) film na 7
CZacza

"Niech żyje nam towarzysz Stalin co usta ma słodsze od Malin"
Owszem, był tyranem jednak ludziom kazano myśleć inaczej. Rzeczywiście nieco źle porównałem go do Palpatine.

PanSmith

Porównanie w sumie pasuje do palpatina ale jak już był imperatorem..

ocenił(a) film na 7
CZacza

Czyli w już oryginalnej trylogii, ja użyłem do porównania Nowej.