PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=336405}

Hańba

Disgrace
2008
6,6 6,2 tys. ocen
6,6 10 1 6159
5,4 8 krytyków
Hańba
powrót do forum filmu Hańba

Opowieść nieciekawa- jeśli książka odzwierciedla film to nie warto ją czytać, nawet jeśli to noblista. Dziwię się, że w "Kocham Kino" mają miejsce takie filmy. Ani on alternatywny, an też hollywodzki. Ogólnie nijaki film.

Blanco1983

No właśnie - nie bardzo, albo nawet bardzo nie. Bo książka znakomita, a film bardzo ciekawy. Choć trzeba mieć cierpliwość do takiej narracji, a wiadomo, ze dzieci i młódz szkolna niespecjalnie mają.

ocenił(a) film na 7
zweistein

ksiązka znakomita i chyba niemożliwa była lepsza jej ekranizacja
doceniam, że ktoś to zrobił, najlepiej jak się dało ale widać tu ograniczenia samego medium
dlatego film dla nieznających książki może być nijaki

mizzparadize

Nie widzę tego w ten sposób. Bo tka samo "nieciekawe" są np. wczesne filmy Jarmuscha. A tam trudno odesłać do literackiego pierwowzoru.

ocenił(a) film na 7
zweistein

nie chodziło mi o to, że film jest zły. Moim zdaniem jest zrobiony najlepiej jak się dało i jest bardzo dobry jako film. Różnica między filmem a książką wg mnie wynika po prostu z tego, że są to inne media, mają swoją specyfikę i jakby wrażliwość. Wiem że nawet nie czytając ksiązki umiałabym film docenić, jednak cieszę sie że dla mnie był raczej uzupełnieniem książki.

mizzparadize

Wszystko mi pasuje, z\wyjątkiem ost. zdania.

ocenił(a) film na 7
zweistein

to chyba dlatego, że u mnie miłość do książek jest jednak większa niż do filmów i książki zawsze są na 1 miejscu :)
choć muszę przyznać że wyobrażać sobie prof. Lurie a zobaczyć go granego przez Malkovicha to duża różnica i przyjemność nielicha ;)

mizzparadize

A ja chętnie przeczytałem, że ktoś jeszcze używa słowa "nielicha". Miód dla oczu.

mizzparadize

zgadzam się w 100%. Nie moge się nadziwic nielicho ;) , że ktoś może być az takim ignorantem, jesli chodzi o tworczosc JMC. Zwlaszcza Hanba jest arcydzielem w jego bogatym dorobku literackim. Ciesze się, ze ksiazka zostala doceniona przez ciebie.Dla mnie Malkovich jako Lurie byl zaskoczeniem bardzo pozytywnym. Zero histerii, zero przerysowania, lekko ,,autystyczny" jak sam JMC. Dobry wybor rezysera.

ocenił(a) film na 5
zweistein

Zgodzę się tylko co do jednego, książka genialna, zwłaszcza w oryginale, w przekładzie trochę traci ale też warto. Natomiast co do filmu, to uparcie przetrwałam do końca ale dawno tak się nie zawiodłam. Nie zaliczam się do kategorii "dzieci i młódź szkolna" a niemal fizycznie cierpiałam podczas oglądania właśnie ze względu na narrację.

kacha1986

Oryginału nie znam, wiec nie mogę podjąc dyskusji. A film wciagnal mnie - ze względu na sposób funkcjonowania bohaterów w rzeczywistosci i ich trudne relacje z innymi ludzmi. Byłem ciekawy, co bedzie dalej. Bo przeciez nie musiało być, jak w ksiązce.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Dlaczego Lucy godziła się na to co ją wciąż spotykało? czy nie jest to odzwierciedlenie tego jaka jest kobieta jako samicy człowieka? uległość, poddanie, zależność, bezradność, przemoc ... czy jej się to podobało, uzależniła się ?

aedificis

Serio masz wrażenie, że "jej się spodobało"?
Co daje podstawę do takiej hipotezy? Łzy były za mało słone? Może trauma udawana? Co innego?

ocenił(a) film na 1
zweistein

Jesteś kobietą ?

aedificis

To niby jest odpowiedź na moje pytania?

Jestem człowiekiem. A ty? ;)

ocenił(a) film na 1
zweistein

Czy jej się podobało, czy nie ... było to pokazane na filmie?

aedificis

Jasne. A co, przysypiałeś podczas seansu?

ocenił(a) film na 1
zweistein

Sugeruje Pani u mnie brak empatii ?

aedificis

Żadna "pani". Tak, to możliwe, oprócz ogólnego braku orientacji.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Pani strażniczką empatii ?

aedificis

A pani z kolei chce coś powiedzieć, tylko nie bardzo wie co? ;)

ocenił(a) film na 1
zweistein

Raczej dowiedzieć się chciałem - stąd znak zapytania na końcu.

aedificis

Zadawaj mądrzejsze pytania, to będzie szansa na odpowiedź.

ocenił(a) film na 1
zweistein

miałem nadzieję na dyskusję o charakterze socjologicznym, a nie erystycznym symposionie jałowym w meritum. jeśli nie dostrzegasz sensu w tych pytaniach oznaczało by to, że interesuję Cię rozmowa na inny temat.

aedificis

Bingo!
No niestety - nie dostrzegam żadnego sensu w tytułowaniu faceta "panią" i zagadywaniem, czy jestem "strażniczką empatii"?
Natomiast zachodzę w głowę, jak to jest, że tobie te pytania wydają się całkiem sensowne.

ocenił(a) film na 1
zweistein

Polecam wybrać się na socjologię/ psychologię.

aedificis

Tam nauczę się patrzeć na kobietę jak na "samicę człowieka"?
A po gwałcie, zamiast współczuć ofierze, będę miał czelność zapytać - "czy jej się to podobało, uzależniła się" ?
Chyba nie chcę.

ocenił(a) film na 1
zweistein

a jakie studia pan ukończył ?

ocenił(a) film na 7
Blanco1983

kompletnie się z Tobą nie zgadzam

Blanco1983

Zgadzam się w 100% Nic dodać, nic ująć. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
Blanco1983

A jakich noblistów czytują miłośnicy "Borata.." ?

Blanco1983

do blanco1983: no, tak... takie stwierdzenia sie chyba...leczy O:)

ocenił(a) film na 8
Blanco1983

Nijaki jak cała Twoja wypowiedź.