PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 426 tys. ocen
7,6 10 1 425582
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Wczoraj miałem tę przyjemność zobaczyć to dzieło i ... rozczarowanie :/ Film ładny, ciekawy ale zabrakło mu "czegoś" co miał Władca Pierścieni. Nie ma tego klimatu, jest zbyt bajkowy jak dla mnie. Widać tu rękę Del Toro bo dużo postaci przypomina te z Hellboya choć nie wiem na ile scenariusz był jego. Być może Jackson zauroczył się Del Torowskimi wizjami i tak wyszło. Uważam że filmu nie powinno się traktować z perspektywy odrębnej powieści bo to jak z Gwiezdnymi Wojnami, łączą się w całość z tym co będzie później. Nie dam mu więcej jak 7/10 bo ładnie wyglądał i jest świetnie udźwiękowiony.

krg2

Władca ma rozmach. Historia ma rozmach, jest tak wielowątkowa i wielowarstwowa, że dla mnie nic nie może się z nią równać. Hobbit to zgodnie z książką zgrabna, sympatyczna bajeczka, ale nabiera trochę głębszego sensu po tym, jak ją uzupełniono. Czyli taka bajka z nawiązaniem ;)
Udźwiękowienie świetne, jeśli o to chodzi szczególnie podobały mi się sceny z deszczem w tle.

ocenił(a) film na 7
latelamb

Szczerze się przyznam że książki nie czytałem. "Władcę" tak i "Hobbita" pewnie będę chciał przeczytać żeby mieć jakiś punkt odniesienia ale nie lubię przyrównywać książek z ich adaptacjami filmowymi bo zawsze ponoszą porażkę. Najlepiej traktować film jak coś odrębnego.
Moja krytyka bierze się z przyrównania filmów Władca Pierścieni do Hobbita. Weźmy np. orków to jak wyglądają w najnowszej produkcji? Jak jakieś biegające Shreki a we Władcy wyglądały dość groźnie.
A co do scen z deszczem to zawsze niesamowicie brzmią w kinie :)

krg2

Zastanawiam się, czy orkowie w Hobbicie byli generowani komputerowo, czy to była charakteryzacja. Przyznam się, za mocno się nie przyglądałam. Ale w paru miejscach, przy paru postaciach jest bardzo oczywiste, że to animacja.

ocenił(a) film na 7
krg2

No bo na podstawie innej powieści, która jest własnie bajkowa. Jakby Jackson zrobił w 100% wierna ekranizacje, to film byłby strasznie dziecinny. W ksiązce krasnoludy nie posiadają nawet broni ; ) A tak wyszło to świetnie, wątek Azoga fajny i kapitalne retrospekcje. Myślę że trzecia część będzie się zblizała klimatem do Władcy.

ocenił(a) film na 6
krg2

dokładnie zabrakło klimatu, film się obejrzało z przyjemnościa, ale w żadne sposób mnie jakoś nie poruszył,
jest strasznie bajkowy, były też sceny przesadzone np ucieczka w jaskini przed orkami ...