PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 420 tys. ocen
7,6 10 1 419982
6,5 59 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Kiedy się skończy?

użytkownik usunięty

Zapewne wielu z was się zastanawia, w którym momencie się skończy pierwsza część?
TEKST ZAWIERA MOŻLIWE SPOILERY
Moim zdaniem będzie to w Mirkwood (czyli Mroczna Puszcza dla noobów), kiedy to elfowie porwali Thorina.

to nie będzie Mroczna Puszcza bo w pierwszej częsci mają byc jescze sceny z beczkami (tak przynajmniej czytałem)

kamilxxx09

Gdzie czytałeś?

ocenił(a) film na 10

Moim zdaniem skończy się przed Mroczną Puszczą. Krasnoludy wraz z Bilbem odeślą kuce, zaś Gandalf pojedzie w swoją strone

ocenił(a) film na 8
Misior_pl

Mi się wydaje ,że później w momencie gdy krasnoludy podchodzą pod samotną góre, kamera pokaże ją w całości z oddali i koniec.A w drugiej części będą sie działy wydarzenia nieopisane w książce.

normaniu_2

Raczej nie bo spadłaby oglądalność. Góry i Smauga raczej w pierwszej nie zobaczymy.
Stawiam, że skończy się na pająkach.

ocenił(a) film na 8
obleh

No w sumie też tak może być z tym ,że w miedzyczasie lub później będzie jeszcze Dol Guldur tak ,żeby w każdej części była jakaś epicka bitwa:)

Na moje za mroczną puszą, no bo inaczej dlaczego Orlando Bloom byłby w obsadzie. Pewnie cała historia ze Smaugiem będzie dopiero w 2 części.

użytkownik usunięty
PogromcaTrolli

Po Mirkwoodzie, bo na zdjęciach z filmu (PIERWSZEJ części) było zdjęcie Bolba z mieczem, a w tle- pająk. XD No i końcówka- Thorin staje przed elfami

Może przed wejściem do Mrocznej Puszczy , chwilę po pożegnaniu z Gandalfem ..? Wtedy skończyło by się na ich rozstaniu z przyjacielam i zarazem przewodnikiem, będą zdani wyłącznie na siebie. A później w drugiej części te wydażenia nie opisane w książce , jak już wcześniej wspomniano. Czyli Biała Rada i Dol Guldur.Takie moje domysły...

ocenił(a) film na 10

Skończy się Bitwą Pięciu Armii.

użytkownik usunięty
fanaticadas

Się nie wypowiadaj inteligencie, bo to była BITWA Czterech ARMII!!! Czterech- orły, ludzie, krasnoludy i gobliny w sojuszu z wilkami!
A chodziło mi tępoto o koniec pierwszej części.

ocenił(a) film na 10

Po pierwsze grzeczniej, po drugie to jest bitwa pięciu armii, po trzecie mówię właśnie że pierwsza część zakończy się po niej

ocenił(a) film na 10
fanaticadas

btw. Gobliny, Wargi, Ludzie, Elfy, Krasnoludy. Orły nie są wliczane

użytkownik usunięty
fanaticadas

Jak dla mnie ty nie czytałeś książki, bo bitwa jest pod koniec, więc się nie skończy na bitwie, bo druga część nie miała by sensu.

sądze, że nawet nie przeczytałeś książki po swoim INTELIGENTYM poście. Gratuluje

ocenił(a) film na 10

! cześć zastanie pociągnięta max do pojmania przez elfy wtedy według mnie jest najrozsądniej zakończyć .
Tak dal niektórych to że w filmikach są beczki z Esgaroth(sorry za błędy) nie oznacza że będzie to w danym filmie gdyż P.J kręci oba za jednym zamachem. Taki jego styl.

ocenił(a) film na 10
adrian229

W jednym z wywiadów jeszcze Del Toro powiedział, że pierwsza część będzie do Bitwy Pięciu Armii.

użytkownik usunięty
fanaticadas

Co do tego ma Del Toro? Po za tym, nie czytałeś książki- Bitwa Czterech Armii, tak było w mojej wersji książki toczy się na samym końcu!

ocenił(a) film na 10

Ja miałem 5 armii(ludzie krasnoludy elfy gobliny wargi)

użytkownik usunięty
adrian229

A u mnie potraktowano Wargi jako sojusz z goblinami. Prócz tego (rzeczywiście) elfy, krasnoludy i ludzie.

ocenił(a) film na 10

ty chyba czytałeś jakąś czelabińską wersję.
A Del Toro pisał scenariusz do 1 części

ocenił(a) film na 10

Spotkałem się też z wersja cztery legiony 6 armii 5 armii z orłami zamiast wargów i 5 legionów

ocenił(a) film na 6

ty jestes noobem!

maiev888

http://tolkien-world.info/index.php/aktualnosci/19-filmy/22-srodziemie-zmierza-d o-marlborough
Wklejałem ten link juz chyba z 5 razy.Jasno jest w nim napisane że beczki będą w pierwszej części

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Ok dzięki czyli skończy się jakoś w tym stylu że Bilbo wraz krasnoludami będzie płynął na beczkach jakieś podsumowanie i napisy takie moje domysły bo ciągnąc to dalej to już głupota.

użytkownik usunięty
adrian229

Kolejne pytanie:
Czy według was będzie pokazana walka Gandalfa z Królem Nazguli?

Kolejne pytanie:
Czy według was Bilbo odnajdzie pierścień?

indahouse_2

Kolejne pytanie:
Czy według was Gandalf będzie szary?

użytkownik usunięty
indahouse_2

Kolejne pytanie:Czy według was ten użytkownik ma mniej niż 14 lat?
Chodzi mi czy pokażą samą walkę, bo w książce było tylko wspomniane, inteligencie.

a skad mamy to wiedziec inteligenty uzytkowniku? Pomyslales chociaz przez chwile zanim napisales swoje wypociny?

użytkownik usunięty
indahouse_2

umiesz czytać, a może podłozyć ci pod nos: CZY WEDŁUG WAS, a nie CZY lub CZY BĘDZIE!!

ocenił(a) film na 10

Myślę że tak lecz to nie król Nazguli tylko nekromanta prawdopodobnie

użytkownik usunięty
adrian229

Co? Chodzi mi o to, że w książce gandalf walczył z Czarnoksiężnikiem z Angmaru!

ocenił(a) film na 10

Ale podczas bitwy 5 armii czy kiedy indziej

użytkownik usunięty
adrian229

Kiedy Krasnoludy z Bilbem byli w Puszczy, Mithrandir udał się do Angmaru i tam walczył z Nazgulem, czyli Czarnoksiężnikiem Z Angmaru!

Spoko, szczególnie że Hobbit dzieje się w 2941 roku, a Angmar upadł w 1975 natomiast Czarnoksiężnik zbiegł do Mordoru i tak się czaił się aż do wybuchu Wojny o Pierścień.

PogromcaTrolli

Czarnoksiężnik z Angmaru ( Nazgul ) to zupełnie inna bajka niż Czarnoksiężnik z Dol Guldur ( Sauron ) o którym mowa w Hobbicie.

użytkownik usunięty
obleh

Nie, w Hobbicie pisze, że 'Gandalf uczestniczył w Radzie, w której to podjęto decyzję o wygnaniu Czarnoksiężnika z południowej części Mrocznej Puszczy, czyli Dol Gondur. Czarnoklsiężnik najpierw przebywał w Angmarze, potem- w Dol Gondur w Mirkwood:
http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Czarnoksi%C4%99%C5%BCnik_z_Angmaru

W książce jest mowa o czarnoksiężniku, czyli o Sauronie. Po prostu inaczej go nazwano. W materiale, który wysłałeś, nie ma nawet wzmianki o tym, że wódz Nazguli tam przebywał.
"Sauron w 1050 roku Trzeciej Ery utworzył twierdzę w Dol Guldûr. To posunięcie spowodowało powrót Dziewięciu Nazgûli do Śródziemia." - kolejne zdanie mówi o tym, że wódz nazguli przebywał gdzie indziej.
"W roku 2002 Trzeciej Ery wraz z pozostałymi Nazgûlami zdobył Minas Ithil, które przemianowano na Minas Morgul - "Wieżę złych czarów". Aż do roku 3018, pozostawał tam z szóstką upiorów (Khamûl z innym upiorem przebywali w Dol Guldûr),"- mowa jest, że czarnoksiężnik z Angmaru przebywał w Minas Morgul, natomiast 2 inne upiory przebywały w Dol Guldur

użytkownik usunięty
Poszewka

'Aż do roku 3018, pozostawał tam z szóstką upiorów (Khamûl z innym upiorem przebywali w Dol Guldûr), gdy Sauron wydał rozkaz odnalezienia Pierścienia'
Nie? To nie Sauron zdobył Minas Ithil tylko Czarnoksiężnik z Angmaru= Witch King

A czy ja mówię, że Czarnoksiężnik z Angmaru nie zdobył Minas Morgul? Wyraźnie jest podane, że to on zdobył Minas Morgul. Ja wyciągnąłem tylko te informacje, które dotyczą Dol Guldur i tego, że tam przebywał Sauron. Z tej samej strony masz kolejną informację, że w Dol Guldur przebywał Sauron, który mianował się Czarnoksiężnikiem:

"Z czasem potęga Saurona znacznie wzrosła. Gandalf, przeczuwając, kim naprawdę jest Czarnoksiężnik, potajemnie udał się do Dol Guldur. Jednak Sauron uciekł przed nim na wschód. Powrócił w 2460 roku, będąc dużo silniejszym, choć nadal mienił się Czarnoksiężnikiem."

Poszewka

nie ma co z nim dyskutowac, jak on pewnie nawet ksiazki nie przeczytal tylko wchodzi na wiki i inne strony i chrzani glupoty... -.-

użytkownik usunięty
indahouse_2

Książkę czytałem dwa razy, inteligencie -.-

użytkownik usunięty
Poszewka

nie uciekł przed gandalfem samym przecież

Sam nie wiem jak to było, przeczytałem jedynie Hobbita :P Bardziej szczegółowe informacje wyciągam już z innych stron, chociaż i tak jest ich dość mało

No właśnie najwyraźniej uciekł przed samym Gandlafem (no pewnie sam zupełnie nie był) gdyż był wtedy jeszcze słaby po klęsce w bitwie Ostatniego Sojuszu. Było to w 2060 roku, a Sauron powrócił tam dopiero 400 lat później to też świadczy, że raczej był osłabiony i nie posiadał cielesnej powłoki.

użytkownik usunięty
Poszewka

problem w tym, że i Króla Nazguli zwano Czarnoksiężnikiem i Saurona też!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czarnoksi%C4%99%C5%BCnik_z_Angmaru

ocenił(a) film na 8

To chyba wynika z raczej nie przetłumaczalnego słowa "Witch-king" z resztą w angielskiej wiki są podane angielskie miana wodza nazghuli:
Witch-king of Angmar,
Black Captain,
Lord of the Nazgûl,
Chieftain of the Ringwraiths

Saurona zwano zaś:
Annatar, Gorthaur the Cruel,
Thû, The Necromancer,
The Sorcerer of Dol Guldur, Aulendil, Mairon, Artano, Zigur, Base Master of Treachery, The Black Hand, The Dark Lord, The Dark Power, Lord of Gifts, Lord of Mordor, The Lord of the Rings, The Red Eye, The Ring-maker, The Sorcerer

Więc to raczej wynika z "błędnego" tłumaczenia.

użytkownik usunięty
normaniu_2

Czyli jednak Sauron bedzie w Pierwszej części jako Nekromanta

ocenił(a) film na 8

No, na to wychodzi :)