1."Władca Pierścieni:Drużyna Pierścieni" reż.Peter Jackson
2."Fanny i Aleksander" reż. Ingmar Bergman
3."Władca Pierścieni:Powrót Króla" reż. Peter Jackson
4."To wspaniałe życie" reż. Frank Capra
5."Władca Pierścieni:Dwie wieże" reż. Peter Jackson
6."Przyczajony Tygrys ,ukryty smok" reż Ang Lee
7."Harry Potter i Insygnia Śmierci" reż. David Yates
8."Conan Barbarzyńca" reż. John Milius
9."Harry Potter i Wiezień Azkabanu" reż.Alfonso Cuarón
10."Edward Nożycoręki" reż. Tim Burton
1. Władca pierścieni
2. Rękopis znaleziony w Saragossie
3. Labirynt fauna
4. Hero
5. Excalibur
6. Conana barbarzyńca
7. Piraci z Karaibów
8. Harry Potter
9. King kong
10. Sok z żuka
o widzisz zapomniałem o Labiryncie Fauna powinien być zamiast edwarda
excalibura niestety nie widziałem słyszałem że dobry
Skupcie się może na treściach merytorycznych dotyczących filmu HOBBIT w zakładaniu nowych wątków a nie w wyliczaniu filmów które Wam się podobają czy też nie. Ludzie, przecież wyliczanki stosujecie w których chodzi jedynie o gusta. Zaraz zacznie się dyskusja, dlaczego ktoś jakieś dzieło na 2,3 czy innym miejscu ujął. O gustach się nie dyskutuje.
Poza tym, takie wyliczanki są delikatnie mówiąc... dziecinadą.
ty mi nie będziesz mówił na czym ja mam się skupić synku. Po pierwsze forum jest od tego BY O GUSTACH DYSKUTOWAĆ i o gustach powinno się dyskutować. Po drugie Hobbit jest filmem fantasy a ja podałem ranking filmów fantasy więc temat jest tu jak najbardziej na miejscu .
W literaturze naukowej poświęconej sztuce filmowej takich rankingów jest od groma zazwyczaj też jest podział na gatunki np ostatnio czytałem "Gwiezdne imperia X muzy" o kinie fantastycznonaukowym jego początkach, rodzajach ,motywach ,artystycznej mobilizacji i Odysei kosmicznej oraz o Kinie Nowej Przygody- na końcu książki był oczywiście ranking .... albo "100 letnia kronika kina " pod redakcją Beatay Kasztelaniec, Jana F. Lewandowskiego, Tadeusza Miczki gdzie redaktorzy wybierają najlepsze ich zdaniem filmy roku od powstania kina do współczesności.-CAŁY CZAS NIE ROBIĄ NIC INNEGO TYLKO DYSKUTUJĄ O GUSTACH.
Ja nie naskakuje na Obleha ,podał swój ranking i spoko, widzisz nawet przypomniał mi o filmie który zawsze chciałem zobaczyć i o jednym którego zapomniałem umieścić w swoim rankingu.
Takie "wyliczanki" pozwalają każdemu coś uporządkować w swoim guście filmowym ,poznać trochę myślenie innych ,zapoznać się z nowymi tytułami itd.
Wydaje mi się ,że taki temat tez się tu przyda w morzu bezsensownych postów o kolejnym zdjęciu Killiego ,Thorina ,Bilba itd . Gdy nie wiedzieliśmy jeszcze jak wyglądają ,nie było zwiastunów ,nie mieliśmy pojęcia jak spiszą się charakteryzatorzy to zdjęcia nowych postaci podsycały jeszcze oczekiwania i wyobraźnie ale PO CO WSTAWIAĆ KOLEJNE ZDJĘCIE TEGO SAMEGO KRASNOLUDA ,BILBA ,GANDALFA itd. Połowę takich tematów z kolejnymi fotkami tych samych bohaterów (często tez w kiepskiej jakości) wywaliłbym bo to one nic nowego tu nie wnoszą i oczywiście zawsze te same komenty napalonych fanów "wspaniałe" "super" itd. -rzeczywiście merytoryczna dyskusja jak trza .
Może zacznę od tego, byś nie zwracał sie do mnie per Synek. Nie jestem z Tobą na stopie koleżeńskiej i zalecam więcej taktu i szacunku. Forum z kultury nie zwalnia, zwracając się do kogoś w ten sposób "na żywo" wzbudziłbyś co najwyżej ignorancję czy wręcz pogardę. Warto sobie dobre nawyki wyrabiać a od złych odchodzić... to tak na marginesie.
Przekonałeś mnie, może i potraktowałem ten temat na wyrost i niepotrzebnie nerwowo zareagowałem, ale wzięło to się z prostej przyczyny. Czytając resztę mojej wypowiedzi zapewne byś może trochę mnie zrozumiał. Powiedziałem jasno, że zaraz rozpocznie się dyskusja o tym, dlaczego ktoś dany film dał na 1 a nie na 10 pozycji itd.
A nie martwi mnie to bezcelowo... nie raz widziałem kilku (nie będę wymieniał nazw, ale wiadomo o kogo tutaj chodzi - zapewne zaraz się po moim wpisie odezwie zgodnie z zasadą: uderz w stół a nożyce się same odezwą), użytkowników którzy zaśmiecają bezsensowną pyskówką treści mówiące o gustach.
I fakt, że o gustach się nie dyskutuje stawiam jako podstawę działania w przypadku, kiedy to rozmówca nie ma szacunku do pasji drugiego człowieka a takich na forum osób nie brakuje... o czym też doskonale wiesz.
Zatem mój wpis nie był wymierzony w Ciebie lecz w zjawisko dotyczące poziomu dyskusji... a raczej osób niepotrzebnych w niej. I to tyle w tym temacie.
Pozdrawiam!
Trudno sprecyzować gatunek. Na FW wiele filmów ma go przypisane i postanowiłem że liczę każdy z takim gatunkiem z wyjątkiem animacji.
1."Edward Nożycoręki"
2."Scott Pilgrim kontra świat" - Nie wiem jakim cudem, ale ma taki gatunek na FW.
3."Duża Ryba"
4."Piraci z Karaibów: Klątwa czarnej perły"
5."Arizona Dream" - Też nie wiem jakim cudem
6."Niebo nad Berlinem"
7."Labirynt Fauna"
8."To wspaniałe życie"
9."Sok z żuka"
10."Czarnoksiężnik z OZ"