PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 424943
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Film ten jest bardzo słaby, jak na coś co ma mieć powiązanie z władcą pierścieni.
Kostiumowo niedopracowany.
Fabuła wręcz żenująca, kilkunastu krasnali uzbrojonych w mieczyki rozwala wszystkie nacje, a
już walka z goblinami była czystym objawieniem kretynizmu reżysera.
Na plus to, że te ponad 2,5h sie nie dłużą mimo, że niekiedy wieje nudą.
Nie ma co sie oszukiwać, ocena znacznie zawyżona. Gdyby nie intensywna kampania
marketingowa, prowadzona w okół filmu, to większość była by nim rozczarowana.
Ogląda sie ok, dlatego daje 6/10, ale wrażenia na mnie nie zrobił.
Nie może konkurować z żadną z części LOTR.
Zobaczymy czy kolejne części wyjdą lepsze.

Dzida_86

OK:) W Hobbicie w ujęciu Jacksona, przynajmniej moim zdaniem, zbytnio zaakcentowano elementy przygodowo-komediowe, w pewnym momencie odniosłem wręcz wrażenie, że to ekranizacja jakiejś sowizdrzalskiej wersji Hobbita - nawet wszechobecny patos zdawał się być swego rodzaju pastiszem. Proporcje, zaburzone w Hobbicie, we Władcy Pierścieni (pomijam fragmenty Dwóch Wież...) zdawały się być mniej więcej zachowane. Ba! Całkiem często klimat, przynajmniej moim zdaniem, podobny był temu książkowemu. Nic to, jak kolejny dowód na to, że gusta, tak jak percepcja, bywają różne:)

ocenił(a) film na 8
gerwazy_3

Hm, widze ze post stary, ale temat odgrzebany. A co, zatem wtrącę swoje trzy grosze.
Hobbit został napisany jako książka dla dzieci. LOTR natomiast jako książka dla większych dzieci, może nawet dorosłych. Skoro więc ekranizują powieść dla dzieci, nawet jeśli dodadzą od siebie nieco klimaciarskiej mroczności, pewna doza lekkości jednak zostać musi. Dlaczego? Dlatego, że to adaptacja ksiązki dla dzieci, a nie film, oparty na motywach.

gerwazy_3

Poniekat sie zgadzam, niestety. Dla mnie WIELKIE ROZCZAROWANIE !!!!!!!!!!!!
Ja, jako fan powiesci Tolkiena, jak i filmu Wladcy Pierscieni, szczerze sie zawiodlem !!!! Procudenci zrobili po prostu bajke!!! Film "kostiumowo niedopracowany", no i "nie może konkurować z żadną z części LOTR". Zgadzam si w 100% !!! Daje 7/10, choc powinno byc nizej... P;)