PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 426 tys. ocen
7,6 10 1 425536
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Fragment wywiadu z Peterem Jacksonem.

" Obydwie opowieści dzieli kilkudziesięcioletnia przerwa, a my zamierzamy pokazać, co się
podczas niej wydarzyło. No a poza tym będę z Tobą szczery: uwielbiam tę książkę i po prostu
żal by mi było wycinać ze scenariusza którąkolwiek scenę. Dlatego postanowiłem, że nakręcę
tak wierną adaptację, jak to tylko możliwe. A to sprawiło, że konieczne były jednak aż trzy filmy.

Mamy już gotowe dwa i pół filmu. Po Nowym Roku Philippa, Fran i ja siądziemy nad
scenariuszem, żeby wprowadzić parę poprawek, a potem w czerwcu wchodzimy na plan na
jakieś trzy, cztery miesiące. Musimy dokończyć trzeci film i dokręcić parę scen z drugiego. Jest
jeszcze przed nami trochę pracy, ale w tej chwili dwa i pół filmu już istnieje. "

Cóż, dawniej koncepcja była taka: dwa filmy, pierwszy "Hobbit", drugi - wydarzenia między nim
a LOTRem.
Ze słów PJ wynika że ten pomysł powrócił w trzecim filmie. Mam przeczucie że w okolicach
lutego do obsady dołączy Viggo Mortensen. :)
Będzie początek przyjaźni Aragorna z Gandalfem, poznanie Arweny, polowanie na Golluma, narodziny Froda(przecież w obsadzie jest ojciec Froda) i walka z Sauronem budującym na nowo Barad-dur.

Jak dla mnie, Hobbit mógłby mieć 2 części, natomiast 3 mógłby zapowiedzieć pod inną nazwą. Coś by się wymyśliło; oraz wydać ją po przerwie (jakieś 1.5 roku) od dwójki Hobbita.

ocenił(a) film na 9
Mr_W

Zobaczymy jak to będzie ,na razie to tylko spekulacje ;)

"Ze słów PJ wynika że ten pomysł powrócił w trzecim filmie. Mam przeczucie że w okolicach lutego do obsady dołączy Viggo Mortensen" - Majk oby... oby... bylaby to swietna in formacja :)

ocenił(a) film na 8
MrBaggins

Lepiej dać młodszego aktora, Viggo niestety już ma swoje lata jak na taką rolę. Jednak bardziej bym wolał zobaczyć Balina, który zdobywa Morię, było by to coś naprawdę epickiego. ;d

LordWieslaw55

Ooo... to by bylo cos :)

ocenił(a) film na 9

Tam jest morze możliwości: Skręcenie wyprawy opisanej w księdze Mazarbul to byłoby najlepsze.

użytkownik usunięty
kordrum

Bardzo możliwe że też będzie. Zapewne wątków będzie wiele ale za przewodni obstawiam Aragorna.

P.S
O ile Bilba mogłem sobie wyobrazić granego przez innego aktora, Aragorna za nic w świecie! :)

ocenił(a) film na 9

Oglądając kolejny raz Władcę Pierścieni jakieś 3 dni temu, utwierdziłem się w przekonaniu, że PJ i ekipa wykonali genialną pracę jeśli chodzi o wybór aktorów do filmu. Każda postać w trylogii jak dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Po trailerach do Hobbita sądzę, iż tak samo dobra praca została wykonana w tymże filmie - przekonam się o tym niedługo.

ocenił(a) film na 10

Na filmwebie są już fotki z 2 i 3 części. W 2 Bilbo leży na złocie - czyli wiadomo, u Smauga w Ereborze. W 3 prezentuje się Legolas i Bard, także wątpię czy 3 część będzie rozpoczynać całkowicie nowe wątki. Raczej wszystko zostanie wplecione i dobrze, mi sie podoba taka opcja.

ocenił(a) film na 8
Pavvlak

Wydaje mi się, że, np. Bitwa Pięciu Armii będzie dopiero gdzieś na początku lub w połowie trzeciej części " Hobbita ".

Polowanie na Golluma byłoby świetne...

ocenił(a) film na 8

Czyli w trzeciej Aragorn wraca !!!! :D