16 kategorii. Jeżeli chodzi o najlepszego aktora to będzie problem w starciu z Lincolnem aaaale wszystko jest możliwe (Akademia zawsze to pokazuje) :D
Co do reszty jestem przekonany, że Hobbit zgarnie większość statuetek :) Przynajmniej mam taką nadzieję :)
Trochę ciężko będzie z główną rolą bo na pewno nominację dostaną aktorzy z filmów Lincoln, Hitchcock, Mistrz
charakteryzację i kostiumy na pewno zgarnie Hobbit, bankowa nominacja będzie również w adaptacji scenariusza
Przypominam, że również na takie pytanie można odpowiadać w mojej ankiecie http://moje-ankiety.pl/respond-26827.html :)
Jak myślisz, w jakiej kategorii "Hobbit" otrzyma Oscara?
58.5% 10.4% 797 Najlepszy Film
38.8% 6.9% 528 Najlepszy Reżyser
34.1% 6.1% 464 Najlepszy Scenariusz Adaptowany
44.8% 8.0% 610 Najlepsza Scenografia
42.4% 7.6% 578 Najlepsze Zdjęcia
21.4% 3.8% 291 Najlepszy Montaż
44.1% 7.9% 600 Najlepsze Efekty Specjalne
30.3% 5.4% 413 Najlepszy Dźwięk
18.8% 3.4% 256 Najlepszy Montaż Dźwięku
60.5% 10.8% 824 Najlepsza Muzyka
21.7% 3.9% 296 Najlepsza Piosenka
40.2% 7.2% 547 Najlepsze Kostiumy
42.5% 7.6% 579 Najlepsza Charakteryzacja
22.4% 4.0% 305 Najlepszy Aktor
11.7% 2.1% 160 Najlepsza Aktorka
17.8% 3.2% 242 Najlepszy Aktor Drugoplanowy
10.6% 1.9% 145 Najlepsza Aktorka Drugoplanowa
Lepiej widoczne wyniki tutaj: http://moje-ankiety.pl/ankieta-wyniki/id-26827/ankieta-hobbit-niezwykla-podroz.h tml
Hobbit jak już to powinien dostać oscar za zdjęcia. Na pewno nie za muzyke i efekty specjalne, czy nawet za aktora pierwszo i drugo planowego. "Operacja Argo" raczej zniszczy ten film w Oscarach.
Nie sadze by jakiś film w tym roku miał lepszą muzykę od tej komponowanej przez Howarda do Hobbita. Myślę że Hobbit będzie miał kilka nominacji, ale Oscarów wiele raczej nie zgarnie.
TDKR miał bardzo dobry OST, i często go sobie puszczam, ale ten z Hobbita jest jednak lepszy. W Batmanie są może 3 wyróżniające się utwory, a w Hobbicie każdy otwór prezentuje się świetnie, ale to dopiero będzie można ocenić po obejrzeniu filmu.
Mi jakoś tak sobie podszedł ten OST Hobbita. Jest dobry nie powiem, ale spodziewałem się czego duuużooo lepszego. Źle nie jest. Hobbit chyba raczej będzie miał ciężko w ty roku z Oscarami.
Jak dla mnie jest bardzo dobrze. Myślałem że będzie odstawał od muzyki z Władcy, a utrzymuje poziom i mamy sporo utworów. Z oscarami się zgadzam, myślę że za zdjęcia, muzykę, charakteryzacje, efekty specjalne w pełni będzie zasługiwał, ale wiadomo jak to bywa.
Mam identyczne zdanie jak Ty. Zdjecia, efekty i charakteryzacja czy scenariusz adaptowany to moga byc pewniaki. Muzyka ma konkurencje jednak w postaci Zimmera i jego OST do nowego Batmana... jesli chodzi o piosenke filmowa to Adele ma szanse za "Skyfall" do nwego Bonda.
Nie chce nic zapeszac... ale szanse na statuetke moze miec tez Ian McKellen za role pierwszoplanowa - jesli otrzyma nominacje... ktoz to wie? :D
McKellen ma już nominację za Drużynę i czuję, że otrzyma statuetkę za Hobbita. Stworzył postać kultową.
owszem McKellen jest świetny w roli Gandalfa ale w tym roku konkurencja w aktorskich jest za silna -za drugi plan ( bo w tej kategorii startowałby Ian) Philip Seymour Hoffman z pewnością jest faworytem (ponoć kolejna wybitna rola tego aktora) do tego ktoś z Lincolna zapewne Tommy Lee Jones (ponoć bryluje na drugim planie) może Nędzników ,Argo, DiCaprio może powalczyć za role u Tarantino .Pierwszy plan to Joaquin Phoenix i Daniel Day Lewis (obydwaj stworzyli ponoć wielkie kreacje ) . W aktorskich Hobbit nic nie zdobędzie
Wszyscy oni poza DiCaprio mają już oscary, a McKellen nie i to stawia go w roli faworyta. Akademia doskonale wie, że wręczając mu nagrodę za Hobbita tym samym podziękowałaby mu późno, bo późno, ale za Lotra. Uważam, że walka będzie tylko między tymi dwoma aktorami, bo Dicaprio podobno jest genialny w Django. Innych aktorskich nagród w Hobbicie bym się nie spodziewał.
nie skreślałbym Hoffmana . Jest o wiele lepszym aktorem od Leosia i o wiele bardziej zasługuje na 2 Oscary niż taki Tom Hanks na swoje 2 .Jest jeszcze De Niro ,który podobno ma dostać pierwszą nominacje od ponad 20 lat za film Silver Linings Playbook . Bob od wielu lat gra to samo za pomocą swojej charakterystycznej mimiki ale może w tej roli pokazał wreszcie coś więcej czego wymaga się od aktora ,który tworzył jedne z najlepszych kreacji w dziejach kina we Wściekłym Byku i Taksówkarzu i był inspiracją dla wielu współczesnych gwiazd -nikt tak jak De Niro nie poświęcał się wtedy dla roli zmieniając się fizycznie od wyglądu po modulacje głosu ,akcent , gestykulacje czy nawet sposób chodzenia za każdym razem pokazując coś nowego ,nikt nie był tak sugestywny i przerażający w scenach wściekłości i furii i mało kto miał tak imponującą filmografie (Ojciec Chrzestny 2 ,Taksówkarz, Wściekły Byk ,Łowca jeleni , Dawno temu w Ameryce ,chłopcy z Ferajny ...- dzieła standardowo okupujące rankingi filmowe ) Przez ostatnie lata zeszmacił się po prostu i zaczął niszczyć swoją legendę grając w czym popadnie na jedno kopyto . Byc może tym razem jest inaczej a Akademia lubi takie powroty po latach (patrz Zapaśnik)
za pierwszy plan nie ma szans -Day Lewisa powszechnie uważa się za jednego z najlepszych aktorów wszech czasów do tego gra Lincolna postać -symbol dla Ameryki ...w filmie Spielberga .
nazywam rzeczy po imieniu nienawidzę zimmera chyba najbardziej ze wszystkich ludzi związanych z kinem
też za nim nie przepadam, ale nienawiść to chyba za mocne słowo. niemniej wszystkie jego soundtracki brzmią tak samo, niczym się nie różnią.
Nie jesteś na czasie, takie rzeczy to już dawno wiadomo. Gandalf ma przelecieć Bilba wielokrotnie w samej pierwszej części :)
na pewno nie będzie nominacji w aktorskich chociaż fajnie by było gdyby Ian jednak ją dostał (nominacje, nie statuetkę tu kibicuje w ciemno Hoffmanowi )
kategorie techniczne pójdą do Hobbita to oczywiste. Reżyseria do Nolana. Scenariusz adaptowany do Hobbita, muzyka również. TDKR niestety liczyć może jedynie na reżyserię, zdjęcia i w zasadzie chyba tyle.. no szkoda :(
Generalnie TDKR nie był w tym roku rewolucją. Zobacyzmy co przyniesie nam Hobbit
Paul Thomas Anderson jest lepszym reżyserem powinien już dostać za Aż poleje się krew w 2008 roku może tym razem coś ugra za Mistrza
Batman w tym roku był słabiutki. Myślę, że Whedon dostanie oskara za reżyserie. Hobbit jeszcze nie wyszedł więc ciężko mi oceniać, ale myślę, że za efekty specjalne, technologie, zdjęcia, scenariusz adaptowany i muzykę conajmniej nominację zgaranie.
Za montaż dźwięku i dźwięk to pewniak. Hobbit to pierwszy film nagrywany w technologii Dolby Amous czy jakoś tak.
Za zdjęcia - to pierwszy film realizowany w metodzie 48 klatkowej po za tym A.Lświetnie fotografuje.
Muzyka - W tym roku nie wyszedł jak na razie album, który byłby naprawdę zniewalający, Hobbit ma szansę.
Efekty specjalne - tutaj nie trzeba nic pisać.
Troszkę na pewno zgarnie :) może scenografia, co do charakteryzacji nie byłbym pewien. Insygnia Śmierci też dostały nominację a nagrody nie dostały.
dostały.
Scenografia i charakteryzacja to bardzo możliwe. Jackson wypowiadał się, że chciał nakręcić jak najwięcej scen przy prawdziwych scenografiach, a green screen użyć tylko tam gdzie nie było innego wyjścia. Widząć trailery i making of, to Weta Workshop spokojnie zgarnie oskara. Sama charakteryzacja tylu oryginalnych postaci ze względu na ich pochodzenie to też nie mały wyczyn. Kolejny raz Weta Workshop pokazuje, że nie trzeba wszystkiego robić cyfrowo.
Nominacji może dostać nawet i 14, szanse ma spokojnie na wygranie 11 z nich, boje się jednak, że pierwsza część Hobbita nie zostanie doceniona tak jak nie została doceniona pierwsza część Władcy (oba te filmy jakby nie patrzeć nie są osobnymi filmami lecz tylko częściami większej całości i dlatego Akademia może chcieć uhonorować dopiero ostatnią część jako zwieńczenie całości tak jak to miało miejsce przy Władcy) i zgranie tylko minimalne minimum (w mojej ocenie 5 oskarów).