PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 426 tys. ocen
7,6 10 1 425582
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Mimo, że bardziej podobał mi się Władca Pierścieni, to ten film oddał niesamowity klimat... Piękny
film, wspaniałe widoki i fantastyczna muzyka. Szczególnie piosenka "Misty Mountains" śpiewana
przez Krasnoludów chwyta za serce. Film zrobiony troszkę na bajkę, inaczej się go odbiera niż WP,
ale chyba już w Tolkienowskim zamyśle Hobbit miał być kierowany w szczególności do młodych
odbiorców. Jednakże, jeżeli ktoś się waha i nie jest pewien czy iść na Hobbita do kina, to
serdecznie doradzam, aby jak najszybciej udał się do najbliższego miejsca, zajmującego się
projekcją filmów :) Z czystym sercem daję 10/10 :)

Martino1989

I kolejny zadowolony widz :) Jak miło :)
I jak tu zawierzać krytykom?

ocenił(a) film na 9
Treehouse

Zawsze się do czegoś przyczepią :D

Treehouse

Normalnie. Jak tu wierzyć rankingom którym trzęsą fanboje dając każdej kolejnej części danej marki 10/10.

ocenił(a) film na 6
neo_angin

Każdy ma prawo oceniać film jak mu się podoba, Ty dałeś 6/10 ja 8/10 ktoś dał 10/10, ja nie widzę problemu, a Ty?

niechcenicku_fw

Nie, ale niektórzy nie wierzą krytykom, a ja rankingom robionym przez userów. Zresztą odkąd "Nietykalni" są top3 tego rankingu to już w żadną normalność nie wierzę ;)

ocenił(a) film na 9
neo_angin

Widzisz, ja nie wierzę ani ocenom innych, ani recenzjom. Kiedy oceniam film uwzględniam tylko to czy mi się podoba i w jakim stopniu.

Martino1989

Ja też oczywiście.

niechcenicku_fw

Ja widzę problem w tym, że film dla dzieciaków i to średnio zrealizowany ma wyższą średnią niż np. Blade Runner.

ocenił(a) film na 6
Szejku

Nom z tym się zgadzam,ale łowca był nie doceniany przez prawie 30 lat to pewnie dlatego.

Martino1989

Ja też doradzam i bez wahania daję dychę :)

Martino1989

"Misty Mountains" bardzo ładne, ale ogólnie na muzyce się trochę zawiodłam (i sama nie wierzę, że to piszę), bo była barddzo wtórna w porównaniu z LOTRem. Opierała się w zasadzie na jednym, może dwóch nowych wątkach, a reszta to wykorzystanie melodii z Władcy Pierścieni. Oczekiwałam więcej nowości po prostu.

ocenił(a) film na 9
latelamb

Zgodzę się, jednak kiedy na początku filmu usłyszałem ten sam motyw muzyczny co w WP, dostałem ciarek :) To prawda, że wiele utworów poznaliśmy już podczas trylogii, ale czy ich użycie w Hobbicie jest koniec końców takie złe?;)

Martino1989

Jasne, że nie jest złe, bo muzyka z Wladcy też zła nie jest. W pewnych wątkach nawet całkowicie uzasadnione np. w momentach kiedy pojawia się Pierścień (tak, u mnie też ciarki były). Ale ogólnie historia jednak jest zupełnie inna niż w LOTR. Mamy choćby zupełnie inne miejsca, które bohaterowie odwiedzają, a w przypadku Władcy muzyka dla każdej z krain była inna, tu nie ma czegoś takiego - jest jedne wątek krasnoludów/Thorina pojawiający się w kilku (kilknastu?) scenach i on sie zdecydowanie wyróżnia. Reszta to w sumie modyfikacje LOTRa, a przeciez można było poszaleć ;)