PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 426 tys. ocen
7,6 10 1 425582
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Wybieram się na wersję 3d DMR do imaxa. Skąd mam wiedzieć czy to wersja 24 czy 48 fps? Może ktoś orientuje się w temacie?

ep2k

Powinno być oznaczenie HFR lub 48HFR, wtedy jest to wersja 48-klatkowa.

ocenił(a) film na 9
ep2k

W Imaxie jedyna wersja jaką grają to 24fps....Zastanawiałem się czy postawić na dobry dźwięk, ogromny ekran (Imax) czy jednak wypróbować nowej technologii 48 fps ( Cinema City, Helios), ale po długim namyśle postawiłem na Imax...A wy jak uważacie, dobrze wybrałem ???

lock_erz

To zadaliście mi klina. Do heliosa (48 fps) mam rzut beretem więc i mniejszy wydatek na paliwo. Do imaxa ponad 100 km do przejechania, z biletami 150 zł pęknie. Co wybrać?

ocenił(a) film na 9
ep2k

Też mam dalej do Imaxa i też miałem ten sam dylemat, ale postawiłem na bezpieczniejszą wersję czyli Imax 24fps. Ta nowa technologia z płynniejszym obrazem nie każdemu przypada do gustu, więc postawiłem na kino z ogromnym ekranem i dużo lepszym dźwiękiem...

ep2k

Ja byłem w Multikinie na 3D w 48 klatkach. Czegoś podobnego jeszcze w kinie nie oglądałem. Obraz tak płynny, że miałem wrażenie jakbym brał udział w filmie, a nie tylko go oglądał. Polecam 48 klatek. Jestem pod wielkim wrażeniem, bo nie sądziłem, że różnica będzie aż taka.

grzesiek12_93

to pewne, że w heliosie grają te 48 fps-ów?

ocenił(a) film na 9
ep2k

Chyba nie w każdym...

lock_erz

jeśli tak, przy opisie seansu powinno być oznaczenie HMR?

ocenił(a) film na 9
ep2k

HFR48

ep2k

Na pewno powinno być 48HFR, ale czy HMR to nie jestem pewny.

ep2k

Nie we wszystkich Heliosach, nie we wszystkich CC i nie we wszystkich Imaxach masz 48fps (czyli HFR czyli HFR48 czyli 48HFR). Poszukaj najpierw na stronach tych najbliższych kin czy mają takie wersje. Np. Cinema City miało tylko w sześciu miastach w wybranych kinach.
HFR oznacza High Frame Rate czyli właśnie zwiększoną liczbę klatek na sekundę (z 24 na 4

ocenił(a) film na 9
latelamb

Jest jaki

lock_erz

Przeglądarka mi się zacięła. Jest podwyższona liczba klatek na sekundę z 24 na 48 (fps - frames per second, klatki na sekundę). Stąd nazwa HFR. Nie żadne HMR.
DMR to jakiś inny parametr, jeśli chodzi Ci o fps szukaj parametru HFR, tylko i wyłącznie.

ep2k

Kina IMAX w Polsce wyświetlaja tylko w 24 FPS.
Niema innego wyboru.