PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425497
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Szkoda...

ocenił(a) film na 7

No i stało się...! Po długim wyczekiwaniu, niemal z wypiekami na twarzy, do kina na Hobbit'a w wersji (a jakże!) 3D. Reklamy, zapowiedzi, początek i... pierwsze podejrzenie że moje brylki są chyba felerne jakieś? Chwila refleksji i przypomnienie że p.Jackson postanowił nakręcić swe najnowsze dzieło w podwojonej ilości klatek. Efekt? Cóż, można by się znęcać nad nie do końca logiczną fabułą, do granic możliwości rozciągniętych niektórych scen (w końcu musi być 3x3h), ale wszystko i tak zabijają zdjęcia jak z teatru telewizji. Wszystko mega-dokładnie zaprezentowane, odarło cały film z duszy. Ogląda się to jak film dokumentalny, amatorskie kino bądź... kontynuacje serialu "Xena"... Szkoda, parafrazując Ciechowskiego widać że "ten film jest... zrobiony dla pieniędzy". A miało być tak pięknie.

ocenił(a) film na 8
hawran82

Cóż myślałem, że w Anglii jest większy wybór niż w Polsce.

ocenił(a) film na 10
hawran82

Następny świetny spamikowy komiks !

hawran82

A jeszcze takie pytanie, o co chodzi z tym, że nie chcesz się znęcać nad fabułą? Mógłbyś konkretnie powiedzieć co nei grało?

hawran82

O co chodzi z tym, że nie chcesz się znęcać nad fabułą? Mógłbyś powiedzieć co nie grało?

Szejku

Kamilxxx09
Czytam twoje komenty i widze że bardzo nie lubisz TDKR. I ok. Nie wszyscy mają prawo lubić Batmana. Na Hobbita też osobiście czekam. Ale nie gadaj że TDKR jest " porażką , to już każdy wie."

Rottentomatoes :

87/100 od krytków pozytywnych recenzji
92 % widzów z 450,500 tysiąca jest na tak i z ich ocen jest 4.5/5

Metacritic :
78/100 od krytyków ,gdzie aż 10 dalo 100/100.
8.5/10 od widzów.

Imdb :
8,7/10 od prawie 475 tysiecy głosów

Filmweb :
7,9/10 od 70 tysięcy głosów.

Więc jak widzisz nie WSZYSCY uznali ten film za porażke roku,wrecz przecienie.

transformers567_fw

Dla mnie też TDKR jest filmem roku . :) póki co....

transformers567_fw

Wiadomym jest, że TDKR jest ogólnie uważany za lepszy film niż Hobbit. :)

ocenił(a) film na 8
transformers567_fw

Cóż, TDKR może konkurować wraz z " Prometeuszem " o miano najgorszego scenariusza roku, choć film jest znośny, sam go zakupiłem na BD ale o TDK czy do BB mu daleko.

ocenił(a) film na 7
Szejku

@ Szejku - jak powszechnie wiadomo LOTR jest powieścią fantasy w pełnym tego słowa znaczeniu, a Hobbit w zamierzeniu Tolkiena był baśnią napisaną zresztą dla swoich dzieci. I stąd też może moje kręcenie nosem...? Co do fabuły - nie wyraziłem się dostatecznie precyzyjnie - bardziej problematyczny jest scenariusz. Mało istotne sceny ciągną się w nieskończoność (np. gra Bilba z Smigolem), a również pojawiają się błędy logiczne (szczególnie w scenach walki), a cała cześć ma wrażenie braku spójności w prowadzeniu akcji (osobiste odczucia).

hawran82

Aha, ok, dzięki. :)