PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425348
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Dzisiaj z samego rana pobiegłem do księgarni. Trochę zmarzłem ale kiedy ją w końcu
otworzono, wparowałem do środka i zaczekałem aż miła Pani rozpakuje pudła z książkami
które mają dzisiaj premierę. I tak w moje ręce wpadł Oficjalny Przewodnik Po Filmie(oraz druga
książka tematyczna, której tutaj nie omówię.) Pobiegłem do domu i wziąłem się za czytanie.
Uspokoiła mnie ogromnie ta książka. Jestem pewien że ten film będzie przebojem, ba, myślę
że przebije Władcę Pierścieni.
Od czasu kiedy po raz pierwszy zobaczyłem zdjęcie Thorina miałem cichą nadzieję że jakoś
wytłumaczą jego krótką brodę. No i proszę, stało się, sam aktor mówi że Thorin po ataku
Smauga przysiąg sobie że na znak hańby będzie obcinał swoją brodę aż odzyska Erebor.
Wtedy dopiero pozwoli brodzie rosnąć! Ponadto okazuje się że w filmie, najmłodszym
krasnoludem jest Ori! Sanie i króliki Radagasta wymyślił sam Peter Jackson. Na
początkowych rysunkach Bofur miał dużo dłuższą brodę niż obecnie! Nad czym wielce
ubolewam. Jeżeli chcecie coś wiedzieć piszcie! Będę szukał odpowiedzi i ją tu zamieszczę!
Jednakże zachęcam do kupna Przewodnika. Na prawdę warto. :)

ocenił(a) film na 9

No to mnie naprawdę zachęciłeś do tej książki :-)

ocenił(a) film na 10
khazad7_2

czekam na kuriera już ;)) może Kili na znak "łączenia się w bulu" z Thorinem zachowowuje jedynie zarost :P

ocenił(a) film na 9
DaroO2222

Jak można zamówić tę książkę, kolego ? :)

ocenił(a) film na 10
Marvolo666

przez strone wydaw.Amber z tego co mi wiadomo, ja osobiście z merlina zamówiłem kilka tygodni temu i od dzisiaj jest już w drodze przesyłka ;)

ocenił(a) film na 9
DaroO2222

Znalazłem na allegro pakiet, ale mimo wszystko dzięki za informację :) Będzie co czytać :D

ocenił(a) film na 9

Pomysł z brodą jest genialny. Wtedy nikt nie powinien mieć pretensji o zbyt krótki zarost przywódcy krasnoludów :) Wiadomo czy w pierwszej części pojawi się Dol Guldur ?

użytkownik usunięty
Marvolo666

Żadnej wzmianki o Dol Guldur nie mogę znaleźć więc chyba nie. Częściej nawet spotykam nazewnictwo "Wielka Zielona Puszcza" niż "Mroczna Puszcza" przy okazji np. Radagasta. :)
Zdjęć też jest sporo! :D

ocenił(a) film na 9

W sumie cieszę się, że Dol Guldur się pojawi w drugiej części. Nie wszystko może być na raz :D Zdjęcia mnie bardzo interesują. Właśnie przeglądam allegro i chyba zainwestuję w Hobbita w okładce filmowej i jakiś konkretny plakat :D

użytkownik usunięty
Marvolo666

Oglądałem też Hobbit filmowe postacie i miejsca(premiera również dzisiaj) ale jakoś mnie nie przekonał. Wszystko co w nim zawarte już wiem.

ocenił(a) film na 9

Znalazłem obie książki w pakiecie za 70 zł na allegro. Zamówię jednak obie, chcę mieć komplet :) W poniedziałek dojdzie to z domu nie wyjdę :D

użytkownik usunięty
Marvolo666

Przewodnik jest w miękkiej oprawce. :( Ale i tak warto.
Natomiast, filmowe postacie i miejsca w twardej z obwolutą.

ocenił(a) film na 9

Szkoda że przewodnik w miękkiej. Ale będę go bardzo szanował więc się nie powinien zrujnować :) Jeszcze zastanawiam się nad tą kroniką tworzenia filmu. Jest w niej podobno taka bombastyczna mapa wędrówki Kompanii i mnóstwo ciekawostek co do kręcenia filmu :)

użytkownik usunięty
Marvolo666

i kopia kontraktu krasnoludów i Bilba. :D

ocenił(a) film na 9

Tym bardziej trzeba kupić :) Z tego co wiem też jest chyba w twardej oprawie i ma sporo stronic :)

ocenił(a) film na 2
Marvolo666

podasz link?

ocenił(a) film na 9
mate3

http://allegro.pl/hobbit-filmowe-postacie-i-miejsca-i-przewodnik-fil-i2777480387 .html
Proszę uprzejmie :)

ocenił(a) film na 2

a jaki to tytuł?

użytkownik usunięty
mate3

Hobbit Oficjalny Przewodnik Po Filmie

ocenił(a) film na 2

a jakie wydawnictwo? i ile kosztuje?
kurde to nawet mnie zagiełóo z tym Thorinem i nie mogę tego pomysłu skrytykować...:)

użytkownik usunięty
mate3

Amber. 49,90 zł. :)

ocenił(a) film na 2

to lecę kupić w tejże chwili

użytkownik usunięty

Jest również opis prac nad filmem. Włożyli w to naprawdę mnóstwo pracy. Prawie trzy lata wyjęte z życiorysu. Już za to należy szanować twórców. Ale czytając co się tam działo, nie wierzę że film może być klapą. Oni całe serce oddali tworzeniu "Hobbita"! Nie uwierzę nikomu, i nie będę szanował ludzi którzy powiedzą że "Hobbit" jest robiony dla kasy! Może wytwórni na tym zależy! Ale nie ekipie która zrobiła film! Wspaniali ludzie, z PJ na czele.

ocenił(a) film na 9

Nawet bez czytania książek mogę się pod tym podpisać. Ludzie tworzeni żeby pokazać Tolkiena fanom kina.

użytkownik usunięty
Marvolo666

Mega ciekawostka!
Berta, Williama i Toma grali Peter Hambleton(Gloin), Mark Hadlow(Dori) i William Kircher(Bifur) za pomocą technologi motion capture!

ocenił(a) film na 9

Nie wpadłbym na to szczerze mówiąc :D Ale dobrze wiedzieć :) Ciekawe jaką rólkę zagra Jackson :D

użytkownik usunięty
Marvolo666

Na pewno gdzieś pisze, muszę tylko odnaleźć. :D

ocenił(a) film na 9

A może nie napisali, żeby zrobić niespodziankę na premierze :D

ocenił(a) film na 8
Marvolo666

Książki są już w księgarniach?
ja zamówiłem w Empiku ale nawet jeszcze nie wysłali, mimo że dziś jest premiera - ba, nawet nie będzie ich w salonie ...
ostatnia nadzieja to księgarnia Matras.

ocenił(a) film na 9
lelen_lis

http://allegro.pl/hobbit-filmowe-postacie-i-miejsca-i-przewodnik-fil-i2777480387 .html
Tu link do allegro.

użytkownik usunięty
lelen_lis

W Matrasie właśnie kupiłem. :) Empik to dno obecnie...

ocenił(a) film na 2

a są obydwie i przewodnik i filmowe postacie?

użytkownik usunięty
mate3

Tak.

ocenił(a) film na 8

Dzięki, też już zakupiłem obie książki w Matras.

Już swoje zamówiłem:)

Jak znajdziesz jeszcze jakąś fajną ciekawostkę, to pisz!

ocenił(a) film na 9

Wow, świetny pomysł z tym Thorinem. Ja to kupuję. No ale pozostaje jeszcze wygląd pozostałych krasnoludów, które designem nie zachwycają. I te sanie - porażka. Oby moje obawy się nie sprawdziły.

użytkownik usunięty
Banner

Ja dzięki temu przewodnikowi bardzo polubiłem Oriego. :)

użytkownik usunięty

Spoiler:
Krasnoludy jednak nie dadzą rady trollom. Są zdjęcia gdzie cała trzynastka upchana jest do worków.

ocenił(a) film na 9

... widać książki nie czytałeś ;)

użytkownik usunięty
khazad7_2

Czytałem pięć razy wielki fanie... :)
Od dawna było wiadomo że w filmie krasnoludy będą walczyć, mają broń, jest ich wielu, więc trochę dziwne że dadzą się złapać...

ocenił(a) film na 9

Nie czuję się wielkim fanem.

ocenił(a) film na 10

To super będzie epicka walka i epicki lose kocham takie sytuacje. Chyba kupie sobie ten przewodnik.

ocenił(a) film na 10

Tutaj niestety muszę przyznać rację khazad7_2, w książce wszystko jest zawarte jak było :)

użytkownik usunięty
morpheustm

Tylko że w książce krasnoludy nie mają broni. W filmie mają, jest ich trzynastu, i nie dadzą sobie rady z trollami? Trochę dziwne.

Skoro elf, krasnolud, dwoje ludzi i paru hobbitów (wszyscy to znakomici wojownicy, oprócz hobbitów rzecz jasna ;) z trudnością dali radę jednemu, to 13 krasnoludów z 3 trollami też może mieć kłopot. To wszystko oczywiście filmowe, w książce nawet Pippin usiekł trolla w pojedynkę. ;)
Względem książki trolle w filmach są nieco przepakowane, podobnie jak mumaki zresztą.

użytkownik usunięty
morpheustm

Mieli trudności bo była z nim spora grupa orków. :)
Spoko, ale nie rozumiem gości którzy się rzucają że w książce tak było więc o czym ja wgl mówię itp.
Film będzie różnił się do cholery od książki!

ocenił(a) film na 10

tylko,że wielu osobom nadal ciężko zwrócić uwagę na komendę "na podstawie powieści"...tutaj jest problem
Aczkolwiek i tak najbarziej mnie śmieszą fani deklarujący,że owszem doceniają Władcę Pierścieni (gdzie sporo wątków zmieniono, bądź nie ujęto) a przed obejrzeniem Hobbita zażarcie krytykują, bo materiały nie spełniają ich wyobraźni...A przecież Jackson (poprzez słowa Thorina) nawoływał widzów w zwiastunie by mu zaufali :
"Lojalność, honor i gotowość...o więcej nie mogę prosić" ;)

ocenił(a) film na 10

Nikt się nie rzuca, a składa logicznie fakty!
Jeśli oglądałeś dokładnie "Władcę Pierścieni" (nie pamiętam już czy było to w wersji rozszerzonej czy zwykłej) to na pewno widziałeś skamieniałe trolle, które nie zostały "pokonane" przez krasnoludów i zamienione w głazy a stało się to pod wpływem ich nieuwagi. Więc tak czy inaczej PJ mimo tego, że lubi zmieniać niektóre fakty to chyba dobrze że prawdopodobnie tu zostanie wierny zarówno filmowej trylogii jak i książce i nie sprawi, że ekipa wędrowców rozprawi się z trollami w siwy dym i zadźga je narzędziami zbrodni które mają ze sobą. :)

ocenił(a) film na 9
morpheustm

Krasnoludy muszą wylądować w workach, bo Bilbo w FOTR opowiadał małym hobbitom, że trolle się spierały jak ich zjeść.

użytkownik usunięty
morpheustm

Sam powiedział "Patrz Frodo, trolle pana Bilba" w wersji rozszerzonej, tak mi się wydaje, bo dawno nie oglądałem kinowej. Tego akurat nie można było być pewnym. Równie dobrze trolle mogły skamienieć przez przedłużającą się walkę z krasnoludami. Zresztą PJ się nie przejmuje zbytnio takimi sprawami. Przykładem jest opis z przewodnika gdzie opowiada że zmienili wygląd Bilba, nie przejmując się tym jak był ubrany itp. w prologu Drużyny Pierścienia, kiedy znalazł pierścień. Zresztą scena znalezienia pierścienia będzie na pewno wyglądać inaczej...ojej.