Dzisiaj z samego rana pobiegłem do księgarni. Trochę zmarzłem ale kiedy ją w końcu
otworzono, wparowałem do środka i zaczekałem aż miła Pani rozpakuje pudła z książkami
które mają dzisiaj premierę. I tak w moje ręce wpadł Oficjalny Przewodnik Po Filmie(oraz druga
książka tematyczna, której tutaj nie omówię.) Pobiegłem do domu i wziąłem się za czytanie.
Uspokoiła mnie ogromnie ta książka. Jestem pewien że ten film będzie przebojem, ba, myślę
że przebije Władcę Pierścieni.
Od czasu kiedy po raz pierwszy zobaczyłem zdjęcie Thorina miałem cichą nadzieję że jakoś
wytłumaczą jego krótką brodę. No i proszę, stało się, sam aktor mówi że Thorin po ataku
Smauga przysiąg sobie że na znak hańby będzie obcinał swoją brodę aż odzyska Erebor.
Wtedy dopiero pozwoli brodzie rosnąć! Ponadto okazuje się że w filmie, najmłodszym
krasnoludem jest Ori! Sanie i króliki Radagasta wymyślił sam Peter Jackson. Na
początkowych rysunkach Bofur miał dużo dłuższą brodę niż obecnie! Nad czym wielce
ubolewam. Jeżeli chcecie coś wiedzieć piszcie! Będę szukał odpowiedzi i ją tu zamieszczę!
Jednakże zachęcam do kupna Przewodnika. Na prawdę warto. :)
Eee, że co? Przewodnik po filmie? Śmiech na sali, przecież wystarczy go obejrzeć, pogadać z internautami... Ale jak ktoś lubi mieć fragmentu filmu na papierze, proszę :)
O samej fabule to tam prawie nic nie ma. Ciekawostki, kulisty tworzenia filmu, wywiady. Moim zdaniem warto przeczytać.
Pewnym jest już że rozmowa Froda i Bilba w Hobbicie poprzedza pierwszą scenę Drużyny Pierścienia kiedy to Frodo siedzi pod drzewem i wyczekuje Gandalfa.
Kto wie czy tak nie zakończy się cała trylogia "Hobbita" :)
Wyobrażam sobie scenę kiedy Bilbo kończy swoją opowieść, Frodo udaje się na przechadzkę, a siedząc pod drzewem w Shire nagle zauważa zbliżający się wóz Gandalfa... :)
Czyli opowieść Bilba skierowana do Froda będzie początkiem trylogii "Hobbita", a sam moment kiedy Bilbo zaczyna opowieść to dzień w którym do Shire zawitał Gandalf na urodzinową uroczystość Bilba, której sceny zawarte były na początku trylogii "Władcy Pierścieni" :D Dlatego też moja koncepcja na powiązanie obu trylogii jest taka, że ta ostatnia część "Hobbita" zakończy się w momencie kiedy Frodo wyskoczy do lasu na przechadzkę ( nie wiem czy dobrze kojarzę ale chyba czytał wtedy jakąś książkę pod drzewem :]), a chwilę później pojawia się wóz Gandiego :)
To byłby chyba najlepszy pomysł na powiązanie obu trylogii. ;) Ale to tylko moja wizja :P