PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328341
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Sauron

użytkownik usunięty

Może mi ktoś powiedzieć o co z nim dokładnie chodzi? Czy pojawi się w filmie i w jakiej formie?

Kolpor

Nie mam ochoty, zeby później ktoś mnie nachodził, ok? Jesli masz jakieś pytania to na privie:)

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Niech ci będzie...

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Chociaż mogę poznać nazwę ?

ocenił(a) film na 9
Joseph88

Dołączam się do prośby.

Joseph88

Na tym forum mam ją pisać? Nie, raczej nie.

Joseph88

Możemy pogadać prędzej na privie.

ocenił(a) film na 7
straightlines

CO ?! hahahh umrę ze śmiechu chyba :D

ocenił(a) film na 7
Marq_94

Do usług :)

ocenił(a) film na 7
Marq_94

Nie ten troll nie jest ubóstwiany tylko jak zwykle się ośmiesza. kamil jak widzę to dla wielu skończony idiota. I prawidłowo bo takim właśnie jest.

ocenił(a) film na 7
Marq_94

Dobre, uśmiałem się:) Ja tam go tępie bo takich troli idiotów jak kamilek to nie trawię:)

Marq_94

Zaraz,zaraz przecież w książce orkowie nadchodzili razem z wargami a na trailerze widać samych orków to może oznaczać inna bitwę chyba że się mylę.

ocenił(a) film na 7
fasterandstronger

przecież PJ ma głęboko w nosie co mówi książka -.- tu połowa fabuły jest wymysłem jego i scenarzystów, więc detale takie jak obecność wargów są naprawdę nieważne...

Marq_94

Jesli masz zamiar siac kłamstwa, to najlepiej sie nie odzywaj.

fasterandstronger

Wargowie nadejda z Gundabadu po prostu.

ocenił(a) film na 9
Marq_94

Bo film ten nie jest adaptacją książki tylko filmem NA PODSTAWIE powieści. A to zasadniczą jest różnicą :-) Im szybciej sobie człowiek to uświadomi, tym mniej u niego zdziwienia.

użytkownik usunięty
khazad7_2

Dobrze mówi. Polać mu :D

ocenił(a) film na 9

Jej....wszyscy chcą mi polewać ;) Dość "wylewni" z Was forumowicze hehe ;)

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 7
khazad7_2

Dokładnie dobrze gada, polać mu! :D

ocenił(a) film na 6
khazad7_2

Też polewam :P

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Hmm... a może chcecie mnie upić i do niecnych celów wykorzystać? :D:D:D

ocenił(a) film na 6
khazad7_2

hehhe ; P

użytkownik usunięty
khazad7_2

No cóż... ;p

ocenił(a) film na 9

Ojj.....czuję się już zagrożony ;)

użytkownik usunięty
khazad7_2

Nie martw się nic złego się nie stanie. Powiedzmy....

ocenił(a) film na 9

Alkoholicy ;P !

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Tzn. ten film akurat jest adaptacją - czyli piszę scenariusz się na podstawie książki.
Film zaś nie jest ekranizacją, gdzie przekładamy książkę na ekran.

ocenił(a) film na 9
kordrum

Czym by nie był, nie powinien dziwić jak w scenariuszu są uwzględnione zmiany które w książce nie były wątkami głównymi i nie były często wątkami pobocznymi :-)
Dzięki kordrum za sprostowanie :-)

ocenił(a) film na 9
kordrum

Pisane przez Yodę/

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

no to rzeczywiście nowina, bo dotąd słyszałem, ze jest to właśnie adaptacja ... skoro jest to tylko film NA PODSTAWIE powiesci to czemu nigdzie o tym nie mowia ?! to nie jest film dla "fanow" tylko dla ludzi (nie znaczy to, ze fanem nie jestm...bo jestem wielkim... z tym, ze Tolkiena, nie wypocin PJ'a ostatnimi czasy -.- ) a widzę, ze tylko ci co drążą temat i czytają\oglądają wywiady są w temacie... dla tych co czekali na fADAPTACJE Hobbita pojawil sie produkt o takiej nazwie, lecz jak sie okazuje, jest to tylko film na podstaiwe powiesci -.-

ocenił(a) film na 9
Marq_94

No to teraz dopiero zacznie się fala wypocin i wymądrzania... sorry, jeśli źle coś ująłem to wybaczcie, zwykły błąd wynikający ze zmęczenia i obecności kilku lampek wina w organizmie...
Chodzi mi o to, by przestali się ludzie dziwić, że jest wiele zmian w filmie. Mają prawo być i będą. Czas się przyzwyczaić :-)

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

dobra ostatni koment

Nie dziwie się, ze są zmiany (bardzo dobrze, ze są... szkoda, ze wiele jest niepotrzebnych... jest to HOBBIT a nie opowieść o Hobbicie i Legolasie, który wg. trailerów wraz z Tauriel am bardzoooo dużą rolę :\ )

napisałem koment pierwszy do kolegi, który radzi przeczytać książkę, co wg. niego miałoby odpowiedzieć na pytania nas dręczące... otóż jak większość ie, nic to nie da bo PJ BARDZO odbiega od orginału... tylko tyle... nie ma spiny

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Świetnie powiedziane.

ocenił(a) film na 8

ja się zastanawiam, czy czasem nie zobaczymy lub nie usłyszymy Saurona, kiedy Bilbo będzie wkładał Pierścień w Mrocznej Puszczy. Będzie chyba wtedy najbliżej Saurona w całej podróży i myślę, że będzie on już wtedy wystarczająco za silny, by wyczuć Pierścień. A Bilbo mógł później bez obaw używać Jedynego w Shire, bo mimo, że Sauron był już wtedy dość silny, to jednak znajdował się bardzo daleko od Pierścienia. Co o tym myślicie?

natadragon

Hmm, nie pamiętam z książki kiedy dokładnie Pierścień "przebudził się". Bo coś takiego miało miejsce. Wyczuwanie Pierścienia przez Saurona miało z tym związek... Chyba, że wtedy wyczuwał, ale nie miał pojęcia, co to dokładnie, lub był zajęty innymi kwestiami. Kiedy Frodo ubrał Pierścień na Amon Hen było później wspomniane, że Gandalf "siłował się" z Nieprzyjacielem, by odciągnąć jego uwagę

ocenił(a) film na 8
Keodred

chodzi o te błyski światła i osmalone kamienie, które Aragorn później znalazł? Bo dawno nie czytałam WP i już nie wszystko pamiętam.

natadragon

To było na Amon Hen, Gandalf z tego co pamiętam mierzył się siłą woli z Sauronem po starciu z Balrogiem już.

ocenił(a) film na 8
Keodred

uau, a gdzie było to powiedziane, bo nie pamiętam tego?

natadragon

"- A tak - rzekł Gandalf. - Był to Gwaihir, Władca Wichrów, ten sam, który mnie kiedyś wyzwolił z Orthanku. Wysłałem go nad Wielką Rzekę po wiadomości. Wzrok ma bystry, lecz nie widzi wszystkiego, co dzieje się pod górami i pod drzewami. Pewne rzeczy wypatrzył, inne sam dostrzegłem. Pierścień znalazł się poza zasięgiem mojej pomocy, nikt też spośród drużyny, która ruszyła wspólnie z Rivendell, nie może go już ochronić. Omal nie został ujawniony oczom Nieprzyjaciela, ocalał jednak. Trochę się do tego przyczyniłem, bo znajdowałem się podówczas na wysokiej górze i zmagałem się z Czarną Wieżą. Cień odstąpił. Ale czułem się po tej walce straszliwie zmęczony. Długo wędrowałem osaczony przez czarne myśli." Księga Trzecia, Rozdział Trzeci "Biały Jeździec"

ocenił(a) film na 8
Keodred

dzięki za fragment. Chyba muszę jeszcze raz przeczytać trylogię. Jak tylko skończę z Tąńcem ze smokami i powtórzę sobie Silmarillion.

użytkownik usunięty
natadragon

Ostatnio gdzieś czytałem że Sauron ma się pojawić w bitwie pięciu armii. Przynajmniej tak mówił ten co mu podkłada głos.

ocenił(a) film na 8

Tak, też o tym słyszałam! Zastanawia mnie też informacja, że bitwa będzie się toczyła na ziemi i w powietrzu. Na ziemi to rozumiem- elfy, krasnoludy, wilki, gobliny itd, ale w powietrzu? Wiadomo, że po jednej stronie będą orły, a po drugiej?

ocenił(a) film na 6
natadragon

Wielkie nietoperze.

ocenił(a) film na 8
Joecrou

też o tym pomyślałam, ale serio? To może jeszcze damy trolle, pająki, wilkołaki, enty i zastęp Balrogów?

ocenił(a) film na 6
natadragon

Serio. Czyli udział Saurona w bitwie jest bardzo prawdopodobny, bo nietoperze pojawiły się w jedynce, kiedy Radagast poszedł do Dol Guldur.

natadragon

Dajmy tam wszystkie rasy, kilka trzęsień ziemi i tornada. Masakra, a po bitwie jedna wielka miazga z rozmemłanych ciał.

ocenił(a) film na 8
hr_dooku

Zapomniałeś o wybuchu Samotnej Góry, rzecze roztopionego złota, deszczu meteorytów i tsunami (zły Eru część 2). No i trzeba będzie tworzyć świat od nowa, tym razem bez Melkora, może lepiej im wyjdzie.

ocenił(a) film na 6
natadragon

Bez spiny. Jackson robi tak, aby bitwa była jak najciekawsza i rozbudowana.

użytkownik usunięty
Joecrou

Racja. Twórcy zapowiadali że będzie to najbardziej epicka i z rozmachem bitwa jaką stworzyli.