PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328324
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Obejrzałem 20 razy, więc chyba mogę opisać wszystko co w nim najistotniejsze. Zaczynamy od minusów:

1. Za dużo skakania i kolorów. To się wszystko powinno wyprać w samym kinie, przypuszczam też, że film jest nadal w fazie ostatecznego dopracowywania gry światła i tym podobnych szczegółów. Na chwilę obecną mamy zbyt pastelową scenerię (mówię o miejscu walki elfów z orkami i spływie beczek). Ten skoki z wysokości Thraina i Tauriel też takie sobie, ale to jestem w stanie Peterowi wybaczyć.

2. Legolas - widać wyraźnie, że jest starszy od wersji sprzed 10 lat, ale wiadomo, że makijaż i efekty nie są w stanie usunąć wszystkiego (wtedy mielibyśmy postać na kształt młodego-starego Flynna z TRON, jeżeli ktoś oglądał to wie o czym mówię). Także z dwojga złego wolę normalnego Legolasa. Nie jest dla mnie grzechem umieszczenie go w obsadzie. Jest synem króla - ma prawo być w tej opowieści (z pewnością w niej był, tyle że Tolkien wymyślił tę postać nieco później na potrzeby LOTR).

Smok - tego nie mogę dać w minusy. Ludzie - ogarnijcie się. Wszyscy chcieliśmy tego trailera od miesięcy, film jest na bank w fazie ostatecznych przeróbek i przygotowań. Peter dał nam niepełny obraz całości a Wy już wydajecie sądy nad beznadzieją, która otacza postać Smauga. Zaczekajcie do premiery. Co z tego, że ma wąski pysk ? Rozdupczył całą Górę i pół Dale, więc nikt mu mordy nie powinien obrażać.

Plusy:

1. Muzyka - nie wiem kto ją robił (nie brzmi mi to na Howarda), ale wkomponowana jest w trailer idealnie. Nie mam sie do czego przyczepić.

2. Pałac elfów - magia. Widać niewiele, ale już czuję, że szykuje się nam drugie Lorien, tylko znacznie pokaźniejsze i większe.

3. Thranduil - majestat i duma. Świetnie dobrali aktora, świetny głos, świetna mimika. Liczę, że niejednym nas zaskoczy na ekranie.

4. Krajobrazy - no nie mówcie mi, że widok na Górę na samym początku, wspinaczka po figurze krasnoluda oraz obraz Dale nie jest świetny. Nie mówiąc o mieście na jeziorze, które moim zdaniem jest zrobione naprawdę perfekcyjnie (tyle ile można było zobaczyć w zwiastunie).

5. Azog - i pytanie skąd on tam. Ja nie wyrocznia, czytać w przyszłości nie potrafię. Ale sugeruję, że ziemie elfów w Mrocznej Puszczy były celem częstych ataków orków z Dol Guldur i okolicznych gór, a Azog po prostu wykorzystał jeden z nich (albo zorganizował), ażeby dostać się do krasnoludów. Takie są moje przypuszczenia. Także nie objeżdżajcie z góry Petera, że wyciągnął go tam jak magik królika z kapelusza.

6. Tauriel - jedna kobieta w filmie (Galadriela) to trochę za mało dla mnie osobiście. Elfy to nie eunuchy, z kimś się chędożyć za przeproszeniem musiały. Rola Arweny w filmie była 100 razy większa niż w książce i jakoś nikt nie narzekał. Dajcie więc tej postaci szansę do ciężkiej rzyci.

7. Mroczna Puszcza - zaiste wygląda mrocznie. Gąszcz drzew, zero dopływu światła słonecznego, pełno pajęczyn Pająki powinny być swoją drogą jednym z lepszych elementów tej części. Scenograficznie podoba mi się nad wyraz to miejsce.

Podsumowanie ? Uspokójcie swoje rozczarowanie. Owszem - momentami wygląda pastelowo i sztucznie. W istocie efekty mogą razić. Ale trailer a film to niebo a ziemia. To jest tylko urywek, którego domagaliśmy się wszyscy od bardzo dawna. Peter ma jeszcze pół roku i na pewno wykorzysta je dobrze na poprawę wszystkiego. Przypomnijcie sobie ten urywek z High Fells, który widzieliśmy przed miesiącem ? Czy tam czegoś brakowało ? NIE NIE NIE. Więc miejmy wszyscy nadzieję, że całość będzie równie dobra. Dziękuję za uwagę.

ocenił(a) film na 8
Marvolo666

co do kolorów się zgadzam za dużo komputerowych barw i tych skoskow walkach ;p wolałbym już efekty wałk z włądcy pierścieni a tu coś nie pasuje

ocenił(a) film na 6
Armirion

Poprostu klimat jest bardziej bajkowy. Z jednej strony to dobrze, bo film jest inny niż WP, bo i książka inna byłą, ale jednak wolałbym bardziej stonowane kolory. W sumie to najbardziej mi przeszkadza miejsce gdzie walczą elfowie i orkowie, za zieloone i za jasne. No i błekitna woda... Mroczna Puszcza, Samotna Góra, pałac, zniszczone Dale wyglądają swietnie.

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Mnie jeszcze zastanawia jeden fakt. Chodzi o to, że jak na trailerze widać i jest to też ogólnie wiadomo - nie tylko krasnoludy nie lubią elfów, ale działa to też w drugą stronę - elfy też nie przepadają za krasnoludami.
I teraz tak - w 1 części zostało pokazane, że krasnoludy zaczęły mieć urazę do elfów za to, że te nie pomogły im podczas akcji ze smokiem. Wiadomo, że taki bieg zdarzeń został pokazany w sposób okrojony w filmie bo naprawdę krasnoludy i elfy już od dawna byli w sporze (przypomina nawet o tym Haldir w Lorien).
Dochodzę do sedna - skoro krasnoludy nie lubią elfów za smoka, to jaki niby powód mają elfy, żeby atakować krasnoludy? Dlaczego Legolas jak widać na trailerze potraktował ich niezbyt gościnnie i jak widać Thranduil też nie robi wrażenia przychylnego na początku? Przecież elfy ich olały i na dobrą sprawę powinni mieć ich gdzieś i być neutralne. Mówię teraz o filmie.
Jak PJ ma zamiar to wytłumaczyć widzom? Zresztą nawet sam fakt, że w WP Drużyna Pierścienia Legolas i Gimli na początku się nie lubią do czegoś zobowiązuje i trochę głupio by to wyglądało, gdyby w Hobbicie elfy z krasnoludami były za pan brat (szczególnie np. Legolas z Gloinem), a potem nagle w WP robią się z nich wrogowie.

Ogólnie to marzy mi się taki fragment, że podczas podróży Bilo zapyta Gandalfa - a właściwie jaki jest powód takiej niechęci Thorina do elfów, czy tylko smok? A wtedy Gandalf na to - nie, mój drogi Bilbo... i zacznie swoje opowiadanie, gdzie w skrócie ujmie prawdziwe źródło konfliktu ciągnące się od lat.

Jak myślicie, jak twórcy filmu spróbują wyjaśnić tą kwestię?

Aredhel125

Skoro chcesz odpowiedzi. W książce powód był dość błahy - krasnoludy wtargnęły na teren elfów. Zostały potem oskarżone na ataki na elfów. Parę razy zdarzały się chyba też konflikty o różne świecidełka. Potem po Bitwie 5 Armii nastaję jako taki pokój, może nadal się nie lubią, ale w miarę tolerują. Te spory z WP to też kwestia zaufania - Gimli im po prostu nie ufał, mając w pamięci to jak zachowały się gdy Smaug zaatakował Samotną Górę. Wtedy elfy poczuły się urażone i wywiązała się wtedy na naradzie u Elronda żarliwa dyskusja. Potem wiemy jak było - wspólna walka, przeżycia i powstała wyjątkowa przyjaźń pomiędzy elfem i krasnoludem.

ocenił(a) film na 9
Czarny_Piotrus2013

Tak, tak, tak ja to wiem i inni pewnie też, ale chodzi o to, że zastanawiałam się jak to w filmie zostanie pokazane. Jak wytłumaczą tą wredotę Legolasa w stosunku do krasnoludów i ogólnie nieprzychylność. Sam fakt natarcia na teren elfów, chyba nie jest wystarczającym powodem. Owszem w książce "Hobbit" jest to tak tłumaczone bo była to książka dla dzieci i to było w porządku. Z tego co pamiętam elfy z Mrocznej Puszczy były tam opisywane jako ogólnie nieufne i nie przepadające za nieproszonymi gośćmi.
Natomiast po ekranizacji wszystkich części WP wydaje mi się, że zwykły fakt wkroczenia krasnoludów na teren elfów nie będzie wystarczał. Zresztą z tego co wiem to kwestia tych "świecidełek" nie była taka błaha, tylko był tam jakiś zażarty spór (nie wiem dokładnie jaki). Zresztą najlepiej widać to było w Lothlorien między Haldirem, a Gimlim - między nimi na pewno nie chodziło o kwestie zaufania, czy smoka, tylko o coś więcej. Powód musiał być duży co świadczy o tym wyjątkowo "niepoprawne" (jak na nich oczywiście-dobrych i spokojnych) zachowanie. Szczerze powiedziawszy to nie wiem o jaki konflikt dokładnie chodziło, ale liczę na jakieś sensowne wytłumaczenie w filmie.

ocenił(a) film na 9
Aredhel125

Powód musiał być duży co świadczy o tym wyjątkowo "niepoprawne" (jak na nich oczywiście-dobrych i spokojnych) zachowanie - chodziło mi tu o zachowanie elfów, głównie Haldira. Kurde, nie ma tutaj opcji edycji już od dłuższego czasu.

Aredhel125

Nie powiem ci do końca bo pewności nie mam ale z tego co pamiętam to coś było że jakiś elf odmówił zapłaty chyba, no to krasnoludy go zabiły. Może też fakt że krasnoludy nie były prawdziwymi dziećmi Iluvatara? Zawsze istniały sojusze, ale krasnoludy nie często wchodziły w skład takich sojuszy. Podejrzewam że też nie były by tak bardzo skore do pomocy gdyby to elfy były w potrzebie. W książce było to tylko wkroczenie, pewnie poszerzą wątek że Thorin zrobi wyrzuty Thranduilowi za co zamkną ich w celach. Minęło 200 lat od ataku Smauga, kto wie co tam mogło się wydarzyć.

Aredhel125

Thingol wynajął krasnoludy żeby oprawiły silmaril w naszyjnik, ale kiedy zobaczyły jak pięknie wygląda ich dzieło to nie chciały oddać klejnotu. Thingol chciał im go zabrać, więc go zabiły, a same uciekły z klejnotem. Później zięć Thingola Beren ich dogonił i odebrał silmaril. I dlatego w książce elfy nie znoszą krasnoludów, chociaz fakt, że wtargnęły na ich teren i przeszkadzały w zabawie był również dodatkowym powodem gniewu Thranduilla.

ocenił(a) film na 9
katie_17

Ooo no właśnie! Już czytałam kiedyś tą historię i wiedziałam, że chodziło o silmaril, ale nie pamiętałam co to dokładnie była za historia. To krasnoludy się zachowały okropnie. Elfy pewnie myślą, że są zdolne teraz do wszystkiego.
W filmie pewnie pokażą tak, że Legolas ogólnie się wścieknie z powodu niespodziewanego wkroczenia krasnoludów, Thorin zacznie się pieklić i potem już samo pójdzie. Ale i tak uważam, że jakiś mały fragment opowieści w dwóch słowach na temat tego konfliktu była fajna.

Aredhel125

W sumie mogliby cos o tym wspomnieć, chociaz opowiedzenie tej historii takie proste nie jest, więc może lepiej że to pomineli. Zresztą nawet jakby chcieli to i tak nie mogą bo peter jackson nie ma praw do Silmarillionu. Rodzina Tolkiena sprzedała mu tylko do WP, dodatków z WP, Hobbita i prywatnych notatek Tolkiena, które nie były nigdzie publikowane. Reszta dziel o Śródziemiu jest poza jego zasięgiem bo gdyby cokolwiek z nich znalazłoby się w filmie to można byłoby ich pozwać. Z tego co wiem to Gandalf w filmie zapomniał imion dwóch pozostałych czarodziejów bo były one ujawnione bodajże dopiero w Niedokończonych opowieściach.

Ja myślę, że Legolas uprzedzeń nauczył się od tatusia i nie będzie ani trochę przypominał tego sympatycznego elfa z LOTR. Jak usłyszałam to jego: Nie myśl, że nie zabiję krasnoluda, to mnie rozwaliło. Wiesz to było do przewidzenia że Legolas będzie inny, ale kurna nie myślałam że aż tak. Sądziła, ze to Tauriel będzie taka strasznie antykrasnoludzka.

ocenił(a) film na 9
katie_17

No z Legolasa teraz wyszło. Ale wiesz co to w sumie się trzyma logiki. No bo na dobra sprawę weźmy fakt, że w Drużynie Pierścienia Legolas już był bardziej spokojny i opanowany - dlatego bo po bitwie pięciu armii ich konflikt zmalał i ogólnie nastroje elfów się trochę uspokoiły. Na razie w Hobbicie Legolas nie ma powodów, żeby być milutkim do krasnoludów. To wszystko przyjdzie z czasem tak jak ma być i dopiero na końcu z Gimlim będą przyjaciółmi. A więc dla mnie jest ok. Ogólnie fanie, że Legolas trochę charakteru pokaże bo w sumie w WP trochę bujał w obłokach jak to elf.

Ale z tym Silmalirionem to nie wiedziałam, że jest aż do tego stopnia, że nawet nazw, czy jakichś wzmianek o poszczególnych historiach nie mogą wspomnieć. Mi nie chodziło o jakąś opowieść, która zostałaby zwizualizowana, tylko po prostu takie napomknięcie Gandalfa, tak jak to Ty zrobiłaś w poprzednim poście. Tak, żeby trochę więcej pokazać i wyjaśnić. Nawet do tego nie mają praw?

Aredhel125

Nie, no mi tez to pasuje - fajnie będzie zobaczyć bardziej wrednego i chłodnego Legolasa, choć nie myślałam że do takiego stopnia.
Ale z tym silmarillonem to nawet gandalf nie może nic powiedzieć. Z racji tego, ze jest to materiał zamieszczony tylko w silmarillonie nie może zostać ujęty. ( w hobbicie była wzmianka o: "sporze o klejnot" ale to jest zbyt niejasne stwierdzenie, żeby zamieszczać w filmie). Kontrakty są tutaj bezlitosne, a rodzina Tolkiena jest szczególnie wyczulona na punkcie wszelkich nadużyć i specjalnie nie można im się dziwić.

ocenił(a) film na 9
katie_17

Aha no to mogę pomarzyć. Pewnie zostaną przy konflikcie o smoka. No trudno, dobre i to ;)
Ale w WP Haldir coś wspominał, że elfy nie zadają się z krasnoludami od czasów ciemnych dni, czy jakoś tak to ujął. Nie pamiętam już, czy w książce była o tym mowa, musiałabym odświeżać na nowo.

Aredhel125

Haldirowi chodziło nie o czasy w silmarillionie, a czasy kiedy Sauron rozpanoszył sie w Śródziemiu podczas drugiej ery świata. Trwały one aż do pokonania Saurona przez ostatni sojusz ludzi i elfów, podczas którego Isildur zabrał Sauronowi pierścień. Wtedy właśnie zamknięto bramy Morii, która w chcąc uniknąć ataku przez siły Saurona odizolowała się od świata, zrywając swoje kontakty z elfami z Lothorien. I to zerwanie miał na myśli Haldir w LOTR, więc nie narusza to praw autorskich bo należy do historii o pierścieniu. Poza tym Jackson ma jakieś notatki Tolkiena, których nie opublikowano, a w nich też mogły być wspomniane ciemne dni.

ocenił(a) film na 9
katie_17

Dzięki za wyjaśnienie, tego nie wiedziałam;)

Aredhel125

A tu proszę definicja dark days, tylko że z humorem: http://peckishowl.deviantart.com/art/Oakentoon-33-The-Dark-Days-358058301?q=gall ery%3Apeckishowl%2F41509876&qo=18 :)

ocenił(a) film na 9
katie_17

Hahahahaha dobre to było!
Jezu ale ta Arwena piękna.

Aredhel125

Polecam prześledzenie galerii na tym profilu. Te wszystkie komiksy (oakentoons) tworzy dziewczyny od nas. Niektóre sę jeszcze lepsze niż ten o dark days :)

katie_17

miało być dziewczyna

ocenił(a) film na 9
katie_17

Dzięki;D

ocenił(a) film na 9
katie_17

Fajne te historie.. No kurde, miałam się uczyć ;)

Aredhel125

Moim zdaniem najlepsze z tych 50 to: 14 - Kili i Smaug, 8 z Boromirem i 10 000 fanów na fejsie, 18 i 19 z randka Kiliego z Arweną i podpaleniem Rivendell, 25 z weekendem oraz nr 4 z minty księżniczka kucyków. No i świetne sa jeszcze te oakencrossovers - moje ulubione to te z jak wytresować smoka, dr housem i HP (ta z goblinami i bankiem gringotta). Absolutne mistrzostwo. A które Tobie się najbardziej podobały? :)
A propo nauki to lepiej mi nic nie mów, ja mam jutro obronę pracy magisterskiej, a nie mogę odkleić się od filmwebu ;)

ocenił(a) film na 9
katie_17

Ten z fanami na fejsie jest chyba najlepszy i z Galadrielą, co lubi tych z brodą ;D

Aredhel125

Jakby Throin skrzyknął armie z naszego świata to nawet Sauron by mu nie dał rady :D (w tej chwili licznik wynosi prawie 22 000)

ocenił(a) film na 9
katie_17

Genialne xD