PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=124119}
7,5 361 tys. ocen
7,5 10 1 361461
6,5 30 krytyków
Hooligans
powrót do forum filmu Hooligans

Obejrzałem ten film kilkukrotnie... klapa na całej lini.Jeżeli chodzi o fabułe to jeszcze można przeboleć, natomiast szczegóły wogole niedopracowane , widać że amerykańska produkcja.Co jest na (+)-zachowany typowo angielski klimat (np:styl ubioru casual), muzyka ... i to chyba właściwie tyle.Co na (-)-
-Akcja na Manchester - w 8 osob oklepuja 50 osobowa bande z manchesteru
-Ujecia z kamer spod dworca w manchesterze na ekipe United i brak jakiejkolwiek prewencji.
-Policja podczas tej akcji zawija tylko fanow MU.
-Po zaciagnieciu recznego ekipa wysiada idealnie na dworcu.
-Brak taksowek
-Walka z Millwall i pojawia sie siostra Matta - skad wiedziala o miejscu bojki ? Brak policji - tez dziwna sprawa
-Dziwna historia Matta - dal sie wykorzystac na uczelni - typowa niedolega.A tu nagle przyjezdza do Londynu i staje sie chuliganem w elitarnej grupie.Po czym wraca do USA spowrotem jak by nigdy nic... ot taka dziennikarska przygoda.
....Oczwiscie znalazlo by sie wiecej niedociagniec... dla mnie film nie wart swieczki.

użytkownik usunięty
alealek

Nie zgadzam się. Słyszałem że film jest słaby ale mi naprawdę się spodobał. Postaram się poodpowiadac w miarę logicznie na niektóre twoje pytania:

- Akcja na Manchester - w 8 osob oklepuja 50 osobowa bande z manchesteru - fakt nieco przesadzili ale mogę się założyc że kilka/kilkanaście lub więcej razy naprawdę takie rzeczy się zdażały.

-Policja podczas tej akcji zawija tylko fanow MU. - któryś z hooliganów miał wtyki/kolegę w ochronie czy tam policji. Poza tym uciekli bo ich było mało.

-Po zaciagnieciu recznego ekipa wysiada idealnie na dworcu. - Nie było pokazane że dokładnie może dobiegli. Poza tym chyba widzą oni co mają za oknem.

-Walka z Millwall i pojawia sie siostra Matta - skad wiedziala o miejscu bojki ? Brak policji - tez dziwna sprawa - Wiele osób trąbiło na ten temat. Wystarczyło że spytała. A co do policji to wspominałem że ktoś ma wtyki i proszono go by zadzwonił.

-Dziwna historia Matta - dal sie wykorzystac na uczelni - typowa niedolega.A tu nagle przyjezdza do Londynu i staje sie chuliganem w elitarnej grupie.Po czym wraca do USA spowrotem jak by nigdy nic... ot taka dziennikarska przygoda.
- Oglądałeś Symetrię? Tam też była niedołęga która po pewnym czasie pomogła powiesic człowieka w celi. W filmie pokazano jak człowiek może się zmienic. A co do powrócenia do USA to wrócił
a) bo co miał tam zostac skoro siostra wyjechała a kumpel nie żyje?
b) Nieżyjący kumpel nauczył go że trzeba walczyc o swoje a nie byc popychadłem. I postąpił zgodnie z tą radą.

....Oczwiscie znalazlo by sie wiecej niedociagniec... dla mnie film nie wart swieczki. - Jak dla mnie denerwujące szczegóły po prostu denerwowały a nie psuły cały film. Poza tym nie wspomniałeś nic o reżyserii aktorstwie które są strasznie ważne a moim zdaniem były na wysokim poziomie.

Jak dla mnie film naprawdę świetny.

alealek

Punkt widzenia zależy od... Kibicujesz jakiejś drużynie aktywnie ? To wiesz jak wygląda klimat tak samo z Symetrią inaczej ją rozumie ten kto siedział w więźieniu a inaczej ten który tam nigdy nie był.Wg mojej opini te "szczegóły" są bardzo istotne bo sam tytuł "hooligans" do czegoś zobowiązuje, do pokazania pewnych realiów jakie panuje w środowisku kibiców/chuliganów.Amerykański reżyser raczej nie ma o tym pojęcia bo w USA nie znają powyższego pojęcia.

P.S

Polecam za to Football Factory.