Co znaczy tytuł? Czy rozumieć go dosłownie jak tłumaczy SJP jako 15 dzień miesiąca marca
czy może inaczej. I jakie ma to odniesienie do filmu?
Juliusz Cezar został zamordowany w idy marcowe. Nie oglądałem filmu ale prawdopodobnie chodzi właśnie o podkopanie, obalenie przywódcy.
o Juliuszu Cezarze nie wiedziałem, żeby nie zaspojlerować powiem, że tytuł może trzymać się tematu.... dzięki
Poza tym na początku filmu dowiadujesz się, że wybory odbędą się... 15 marca :) Czyli w Idy marcowe, i o to najprawdopodobniej chodzi.
A zatem jest to "plot hole" ( niescisłość w scenariuszu) gdyż wybory zawsze odbywają sie w pierwszy wtorek listopada.....
A prawybory w ogóle odbywają sie jednego dnia ? Wydawało mi sie że to są głosowania w róznych stanach w róznych dniach przez kilka miesięcy. A potem sie to sumuje. Nie jest tak ?
Nie, prawybory wyłaniają jedynie dwójkę kandydatów spośród wielu. Dwójka ta później bierze udział w wyborach właściwych. Nic się nie sumuje.
Masz rację . To się nazywa Super Tuesday. Wtedy obie partie wyłaniają ostatecznie swoich kandydatów. W tym roku to będzie 6 marca, w filmie mogło być 15. Nie ma to jak profesor wikipedia :)