PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626983}

Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1
2014
6,7 216 tys. ocen
6,7 10 1 216363
5,8 59 krytyków
Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 1

Gra "X czy Y"

użytkownik usunięty

Gra dotycząca całej trylogii Igrzysk Śmierci :)

Na przykład ja zadaję pytanie, a osoba po mnie odpowiada na nie i sama zadaje kolejne pytanie związane z Igrzyskami
Śmierci o_O

Zaczne ja:

Katniss czy Johanna

Szybko i bezboleśnie.

Prim czy Rue?

użytkownik usunięty
oTTek

Dylemat ale Rue

Która książka podobała Ci sie naj naj?

ocenił(a) film na 7

Od wszystkich nie mogłam się oderwać, ale WPO.

Też uważacie, że Finnick powinien zginąć w inny sposób (skoro i tak musiał)?

użytkownik usunięty
Atrament3

Ja wolałbym aby przeżył. W końcu zaznał szczęścia przy Annie a tu taka śmierć :-(

Kogo najbardziej nienawidzisz z trylogii i dlaczego?

ocenił(a) film na 7

Snowa i chyba nie muszę uzasadniać.

Co by się stało, gdyby Peeta nie rzucił wtedy Katniss chleba?

użytkownik usunięty
Atrament3

Myślę ze Kat by zdechła

Co myślisz o Plutarchu?

ocenił(a) film na 7

Z jednej strony wkurzający grubas, z drugiej strony dopełnienie całości - sama nie wiem.

A co Ty myślisz o Johannie?

użytkownik usunięty
Atrament3

Johanna - najlepsza postać drugoplanowa. Jena doskonale ją odegrała

Jakie bys wymyśliła inne zakończenie Kosogłosa?

ocenił(a) film na 8

Uratowałabym Finnicka, gdyż uwielbiam tego bohatera i naprawdę byłam wściekła kiedy zginął (zwłaszcza gdy potem okazało się, że Annie była w ciąży xD). Połączyłabym Haymitcha i Effie (nie wiem dlaczego, jakoś mi do sb pasują), oszczędziłabym biedną i niczemu winną Prim (Suzanne dlaczego musiałaś uśmiercać Prymulkę ?!) a po za tym to bym zostawiła resztę zakończenia napisanego przez S.Collins

Gdybyś musiał kogo być uśmiercił w trylogii Johannę czy Katniss ???

lexandra008

Nie wiem czemu, ale Katniss. I tak nie mogłaby się już przystosować do innego życia.

Czy Coin byłaby gorszym prezydentem od Snowa?

ocenił(a) film na 8
Nadienn

Myślę, że to babsko mogłoby być gorsze od całego Kapitolu xD (strasznie nie lubiłam Coin w Kłosogłosie).

Czy twoim zdaniem Jennifer Lawrence pasuję do roli Katniss ???

użytkownik usunięty
lexandra008

Jest wręcz idealna

Co sądzisz o Gale'u na podstawie całej trylogii>

ocenił(a) film na 8

Powiem, a właściwie napiszę ... Gdy przeczytałam pierwszą część trylogii wiedziałam już, że przeklęty Gale będzie działał mi na nerwy xD Nie pomyliłam się. W WPO byłam wściekła na niego i na Katniss (w szczególności na Kotnę za to granie na uczuciach chłopaków, chociaż "kuzyna" nie darzę sympatią). Muszę przyznać, że Gale nie jest do końca zły, świadczy o tym, że uratował niewinnych ludzi z 12 przed Kapitolem, ale według mnie to zwyczajny lizus w stosunku do Coin (coś ich jednak łączy - wspólna chęć walki i zniszczenie Kapitolu). Krótko mówiąc nie lubię tego gościa i zdania o nim nie zmienię xD (wiem, że teraz fanki Team Gale mnie znienawidzą).

Którą aktorkę wolisz Jene czy Jennifer ???

lexandra008

Jennifer :D zabawna dziewczyna :)

moje pytanie poniżej, bo jednocześnie odpowiedziałyśmy

Lubię go i rozumiem dlaczego był taki a nie inny.

Beetee czy morfiliści (czy jak to tam się pisało)

ocenił(a) film na 8
Nadienn

Morfiliści.

Kto twoim zdaniem był bardziej brutalny Cato z IŚ czy Brutus z WPO ???

ocenił(a) film na 7
lexandra008

Brutus - Cato był jeszcze dzieckiem, w dodatku żal mi go, zginął przeokropną śmiercią.

Która aktorka jest bardziej urocza: ta grająca Prim czy ta grająca Rue (bo dla mnie Rue)?

ocenił(a) film na 8
Atrament3

Trudny wybór... jeżeli miałabym wybierać z Igrzysk Śmierci to Rue, ale w WPO Willow też w jakimś stopniu mi zaimponowała. Zostanę jednak przy Rue, moim zdaniem aktorka doskonale się spisała i naprawdę zrobiło mi się strasznie smutno kiedy zginęła :(

Woody jako Haymitch czy Lenny jako Cinna ???

ocenił(a) film na 7
lexandra008

Woody jest genialny!

Niezgodna jest kopią Igrzysk. Prawda czy fałsz?

ocenił(a) film na 8
Atrament3

Co do Woody'ego to się zgadzam :D
FAŁSZ. Nie lubię kiedy ktoś uważa, że Niezgodna i Igrzyska to kopia jednego lub drugiego. Historię są podobne (nastoletnie dziewczyny jako główne bohaterki, dystopiczny świat po wojnie, walka z systemem, podział społeczeństwa, bunt) - to co łączy Katniss oraz Beatrice (Tris). Trylogia V.Roth ukazuję świat gdzie ludzi się szufladkuję i odbiera wolną wolę, aby bezwzględny tyran mógł sprawować władzę. W Igrzyskach ukazany jest bardziej brutalny świat gdzie, jeden zabija drugiego aby przetrwać. Różnica jest też pomiędzy Katniss a Tris. Pierwsza z nich w jakimś stopniu zgadza się walczyć z systemem choć ma wybór na życie w biednym 12 Dystrykcie (chodzi mi tutaj, że zgłasza się za siostrę na Igrzyska, a potem scena z jagodami - mogła przecież zabić Peetę i wrócić sama do 12), a Tris nie ma wyboru. Jeżeli nie będzie walczyć zginie. Mówienie, że Niezgodna to kopia Igrzysk to równie dobrze stwierdzenie, że świat S.Collins to podróbka Battle Royale.

Która trylogia twoim zdaniem jest lepsza Igrzyska Śmierci czy Niezgodna ???

lexandra008

Nie lubię takich porównań. Zarówno jedna jak i druga historia jest warta uwagi, polecenia, obejrzenia, przeczytania itp. Jak na razie z Niezgodną miałam do czynienia tylko z filmem, ale z Igrzyskami zaczynałam tak samo. Dopiero po 2 filmie zdecydowałam się przeczytać książki i pochłonęły mnie całkowicie. Dopóki nie zobaczę więcej Niezgodnej chwilowo uważam, że obie historie stoją na bardzo wysokim poziomie :)

Peeta czy Haymitch

ocenił(a) film na 8
Nadienn

Obydwóch bardzo lubię więc trudno mi wybierać. Postawię jednak na Peetę.
P.S. A co do książek, to Niezgodna też mi się podobała, ale moim zdaniem film był odrobinę lepszy :D (Ja też na początku miałam do czynienia tylko z filmem w przypadku Igrzysk, ale po tygodniu kupiłam całą trylogię. Przeczytałam wszystkie trzy książki w weekend :( ).

Katniss Everdeen czy Beatrice Prior ???

ocenił(a) film na 7
lexandra008

Katniss. Tris w filmie była strasznie mdła. Dopóki ktoś jej nie walnął stała jak słup soli.

Peeta czy Cztery, skoro już przy tym jesteśmy.

ocenił(a) film na 8
Atrament3

Jeżeli chodzi o Igrzyska to Team Peeta Forever, ale przy zestawieniu z Czwórką... uwielbiam chłopaków z ciemnymi włosami i angielskie akcenty, dlatego Cztery :D

Snow czy Jeanine Matthews ???

lexandra008

Snow. I skończmy już temat o Niezgodnej, bo to forum o Igrzyskach, ok? :) Ewentualnie stwórzmy nowy temat.

Gale czy Plutarch

ocenił(a) film na 7
Nadienn

Gale, mimo wszystko.

Najładniejsza sukienka Katniss?

ocenił(a) film na 8
Atrament3

Ślubna zmieniająca się w suknię Kłosogłosa. Moim zdaniem.

Która śmierć była brutalniejsza Coin czy Snowa ???

ocenił(a) film na 7
lexandra008

Snowa

Która śmierć była łagodniejsza: Mags czy Rue?

ocenił(a) film na 8
Atrament3

Myślę, że Mags chociaż ona też pewnie cierpiała w tej mgle.

Która piosenka jest dla ciebie lepsza: "Safe and Sound" Taylor Swift z IŚ czy "Atlas" Coldplay z WPO ???

ocenił(a) film na 7
lexandra008

Uuu... TRUDNE, bardzo trudne... Jednak z sympatii do Coldplay'a raczej Atlas.

W którym momencie książki płakałeś/aś (nie wiem, kto odpowie) najbardziej?

ocenił(a) film na 8
Atrament3

Z reguły nie płaczę na filmach ani gdy czytam książkę jednak bardzo poruszyła mnie ostatnia część trylogii. Najsilniejszym momentem chyba była śmierć Prim. Długo to do mnie nie docierało.

Jaki był twój ulubiony moment z każdej części trylogii ???

ocenił(a) film na 7
lexandra008

W dwóch pierwszych - zakończenie, zawsze pozostawiało we mnie niedosyt.

W trzeciej wszystkie bombardowania, pokazanie, że Katniss myśli o sobie o wiele gorsze rzeczy, niż jakie są na prawdę.

Najgorszy moment w pierwszej części.

ocenił(a) film na 8
Atrament3

Niech pomyślę... W książce nie podobało mi się jak Katniss wyznała Peecie, że wszystkie romantyczne uczucia do niego były udawane, zwłaszcza, że bardzo polubiłam chłopca z chlebem.
Jeżeli chodzi o film to jestem wściekła, za pominięcie wielu wątków np. sceny z syropem xD

Kto według ciebie najlepiej został obsadzony w swojej roli w IŚ oraz WPO, a kto najgorzej ???

ocenił(a) film na 7
lexandra008

The best: Katniss i Peeta

The worst: Annie

Finnick, Finnick... Jestem w żałobie od pół roku przez twoją śmierć... Czy tylko ja, czy ktoś się dołączy?

ocenił(a) film na 8
Atrament3

Nie mogę patrzeć na Kłosogłosa bo, od razu przypomina mi się Boski Finnick z Czwórki ;(... Co do Annie się zgadzam. Stef Dawson wcale mi nie pasuję, ani do Annie ani do filmowego Finnicka xD

Co sądzisz o Samie Claflinie jako Finnicku, według ciebie dobrze został dobrany jako Trybut z Czwartego Dystryktu ???

ocenił(a) film na 7
lexandra008

Tak, chociaż za mało przystojny jak na mój gust ;)
Zresztą, chyba tylko boski Brad Pitt z czasów Pan i Pani Smith mógłby dorównać mu urodą :)

Co myślisz o Jeanie jako Johannie? Dla mnie ona jest fenomenalna!

ocenił(a) film na 8
Atrament3

Ze wszystkich aktorek jakie brały udział do roli kochanej Johanny moim zdaniem Jena wygląda jak moja Johanna. Po prostu z książki wyciągnięta :D Nie mogę się jej doczekać w Kłosogłosie, ale niestety ten listopad się długo ciągnie...xD

Czy uważasz, że Julianne Moore nadaję się do roli Coin ???

ocenił(a) film na 7
lexandra008

Jest piękną aktorką, chyba nawet zbyt piękną aby grać Coin, ale przynajmniej męska część widowni będzie się cieszyć xD

ocenił(a) film na 8
Atrament3

Racja :-p Widziałam już jej zdjęcie z szarymi włoskami :)

Atrament3

Jena Malone pasuje idealnie!!!!!!!! Więcej Johanny w Kosogłosie!!!!!!

lexandra008

Bardzo dobrze :D Urocze ma te dołeczki jak się uśmiecha. Scena z kostką cukru jest genialna :D

Najlepsza scena z Johanną?

ocenił(a) film na 8
Nadienn

Podobały mi się wszystkie sceny z Johanną, ale ta w windzie bije wszystko :-p

Która część trylogii najbardziej ci się podobała i dlaczego ???

ocenił(a) film na 7
lexandra008

Druga - fajna, niezwykle wciągająca fabuła i dużo akcji.

A która ci się najmniej podobała i dlaczego?

Atrament3

Wszystkie tak samo mi się podobały. Nie mogę określić. Każda z części była rewelacyjna.

Ocaliłabyś/ ocaliłbyś Finnicka czy Prim?

ocenił(a) film na 8
Atrament3

Myślę, że pierwsza. Dlatego, że zginęła Rue i to całe udawanie miłości przez Kotnę. Bardzo się zawiodłam, ale na szczęście szybko sięgnęłam po drugi tom, aby wiedzieć co będzie dalej :-p

Kto oprócz Katniss był twoim zdaniem najlepszym trybutem w 74 i 75 Igrzyskach ???

lexandra008

Ocaliłabym Finnicka :) po jego śmierci miałam ochotę wyrzucić książkę przez okno!

Najlepszym trybutem w 74 był Thresh, a w 75 Johanna.

A niech będzie! Z kim powinien być Haymitch? :P

ocenił(a) film na 8
Nadienn

Z Effie przeciwieństwa się przyciągają :-p

Jak twoim zdaniem powinny nazywać się dzieci Katniss i Peety (dziewczynka i chłopczyk) ???

lexandra008

Finnick i Rue

Co by było, gdyby się okazało, że Katniss i Peeta są rodzeństwem (jego ojciec i jej matka znali się kiedyś, więc mogło się tak zdarzyć :P )

ocenił(a) film na 7
Nadienn

Heh, to by było dobre! Przynajmniej wiadomo by było, dlaczego Peeta tak bardzo ją kochał - w końcu to byłaby jego siostra. Jednak ten motyw zbyt skojarzył mi się z Gwiezdnymi Wojnami i pewnie innym osobom również, więc wszyscy by narzekali, że plagiat.

Czy Rue i Tresh mogli być jakoś spokrewnieni?

ocenił(a) film na 8
Atrament3

Może mogli być. Tresh bardzo się przejął śmiercią Rue i naprawdę się wściekł kiedy Clove o niej mówiła, gdy chciała zabić Katniss. Ale, równie dobrze Tresh mógł być zwyczajnie dobrym człowiekiem i nie chciał, aby dziecko (nie ma co się okłamywać, że 12-letnia dziewczynka jeszcze jest dzieckiem) zginęło.

Cato i Clove czy Brutus i Enobaria ???