WIzja, że młodzi ludzie zginą wg. ideologii głupiego państwa jest po prostu smutna. Film uważam za udaną produkcję. Świetna gra aktorów, klimat, fabuła i oczywiście efekty specjalne.
a myślisz, że w jakim świecie żyjesz ? Amber Gold setki tysięcy ludzi traci oszczędności życia i żaden z tej setki tysięcy nie obciął łba kolesiowi lub jego żonce.
Tak, dla mnie to rewelacyjny film. Nie spodziewałem się zupełnie, obejrzałem dla relaksu, ale jestem pod całkowitym wrażeniem:) Świetna gra, efekty, pomysł genialny (książka musiała być świetna, szkoda, że jeszcze nie czytałem)! Nie mam uwag, czekam na część drugą.
Bardzo interesujące zestawienie dwóch światów - ubogiego 12 dystryktu przypominającego obóz w Oświęcimiu i futurystycznego Kapitolu, miasta przyszłości. Gdyby w filmie wystąpili starzy aktorzy, a nie młodzież, ten film nie byłby tak przejmujący. Byłam w szoku, że na Ingrzyskach ginęły dzieci. To nieludzkie. Ale w opozach koncetracyjnych też ginęły dzieci.. Ten film do tego nawiązuje.
To alegoria. Alegoria imperialistycznego mocarstwa. Oligarchii bogaczy i polityków stanowiących 0,1 procent społeczeństwa.
starzy aktorzy wystąpić nie mogli, bo w końcu jest to ekranizacja. W książce w "Głodowych Igrzyskach" biorą udział właśnie dzieci, żeby pokazać ludziom, że nawet jeśli nic nie maja to kapitol może zabrać im to co mają najcenniejsze, ich dzieci