PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504776}

Igrzyska śmierci

The Hunger Games
2012
7,2 393 tys. ocen
7,2 10 1 392760
6,6 75 krytyków
Igrzyska śmierci
powrót do forum filmu Igrzyska śmierci

Jeżeli zależy ci jedynie na poznaniu mej opini o tym filmie, przejdź do "i w końcu się zaczeło".

Właśnie wróciłem z kina.
Oczekiwałem tego filmu odkąd przeczytałem książkę, no i wreszcie się doczekałem.
Już w czwartek kupiłem bilety i czekałem.
Nie mogłem się doczekać, czekałem jak dziecko na gwiazdkę.
W końcu nastał piątek 23 marca 2012, maniakalnie zacząłem wchodzić na tę strone, śledząc forum i średnią.
Obejżałem 3 recenzje tego filmu na internecie, 2 na stronie thatguywiththeglasses.com i jedną na youtubie.
Film ten miał dobre recenzje, więc zacząłem czekać jeszcze bardziej, bilety miałem zakupione na godzine 14.40, więc planowałem obudzić się koło 12, koło 13.45 spotkać się z kolegą i koleżanką którzy również szli na ten film, i pojechać do kina.
Oczywiście obudziłem się przed 7, nie mogąc się doczekać filmu nie miałem co robić, aż do 12, kiedy to zszedłem do galerii handlowej mieszczącej się w moim mieście, tam miałem spotkać znajomych.
W koncu, o 14, wyruszyliśmy do kina, kupiliśmy popcorn i cole, usiedliśmy w kinie oglądając wyświetlane jak zwykle reklamy.

I w końcu się zaczęło...
I tutaj wypiszę plusy oraz minusy tego filmu, a potem wyraże ostateczną opinię, uwaga, spoilery.

Plusy:
- Aktorstwo, zwłaszcza Jennifer Lawrence, Woodiego Harrelsona, Lenniego Kravitza i aktorów grających Prezydenta Snowa, oraz Senece.
Przed seansem wiedziałem że Jennifer Lawrence dobrze zagra, no i się nie pomyliłem.
- Muzyka
- Wierność książce.
Film ten jest na prawde bardzo wierny swemu książkowemu pierwowzorowi, nie licząc paru rzeczy, ale o tym potem.
- Scena prezentacji trybutów.
To była jedna z tych scen na które czekałem, i na prawdę mi się podobała.
- Scenografia, kostiumy.
- Fakt że ten film zaskoczył mnie pare razy, pozytywnie.
Bałem się że mogą nie pokazać jak Katniss wchodzi na drzewo i widzi jak Cato i inni zabijają dziewczynę która zrobiła sobie ognisko.
Oraz że pominą wybuchy armaty po śmierci trybutów oraz pokazywanie zdjęć poległych trybutów na niebie.
- Sceny przyjani Katniss i Rue.
- Finałowa walka Katniss & Peeta kontra Cato.
Lekko zmieniona, ale wciąż dobra.

Minusy
- Montaż, zwłaszcza na początku filmu.
- Mało krwi.
Tutaj dodam że to mniejszy minus, gdyż to film od 12 lat.
- Przyśpieszanie akcji w drugiej połowie filmu.
W książce scena ze "ścianą ognia" była po paru dniach (z tego co pamiętam), oraz sceny przyjaźni pomiędzy Rue i Katniss, są troche przyśpieszone, w jednej chwili się poznają, za pare minut mamy scene śmierci Rue, dlaczego dałem tę scene do plusów?
Bo jest świetnie nakręcona i zagrana, ale toczy się za szybko, ale no cóż, tak jest w filmach, trzeba przyśpieszyć pewne rzeczy żeby nie trwał wiele godzin.
- Wydelikatnienie sceny śmierci Rue, konkretnie chodzi mi o fakt że Rue nie zostaje przebita włócznią na wylot, tylko dostaje nią w brzuch, rana nie jest na tyle poważna by zmarła po 2 minutach, to samo z Marvelem, gdy dostaję szczałą od Katniss w brzuch, umiera odrobine za szybko, mimo wszystko ta scena jest udana, nie zaliczyłbym jej do plusów, ale i tak jest świetna.

Ok, tyle.
Ogólnie film jest bardzo dobry, nie jest następcą zmierzchu, dla mnie to następca Harrego Pottera, po premierze ostatniej części HP, było mi smutno że nie będe miał na co oczekiwać, teraz mam, ten film sprawił że jeszcze bardziej zainteresowałem się tym światem i chce jak najszybciej przeczytać W pierścieniu ognia oraz Kosogłosa (jak dotychczas przeczytałem jedynie Igrzyska i kawałek W pierścieniu ognia.)
Dużo scen wyobrażałem sobie nie które postacie i sceny, ale nie będe tego krytykował, gdyż każdy może to sobię inaczej wyobrazić, więc również i reżyser.
Dodatkowo dodam, jako taki ekstra plus, że minusy w tym filmie są słabe i nie psują niczego.
Ode mnie 9/10 (prawie 9.5) i czekam na premiere Blu ray, oraz na listopad 2013, kiedy to do kin ma wejść W Pierścieniu Ognia.

ocenił(a) film na 7
Jacob Voorhees

A gdzie przeczytałaś/eś że kolejna część będzie w 2013?? Bo szukałam i nie znalazłam.

ocenił(a) film na 10
kiiiniiia

Na oficjalnej wiki igrzysk, na stronie o drugim filmie.
Thehungergames.wikia.com

ocenił(a) film na 8
kiiiniiia

zgadza się premiera "W pierścieniu ognia" 22 listopada 2013 !

ocenił(a) film na 10
mariuszj1939

To z jednej strony dobrze i zle, dobrze bo zdaza napisac i nakrecic go na spokojnie, a poza tym ja bede mial troche czasu by przeczytac ksiazke, ktora zaczalem czytac, Ale jakos mi nie idzie, nie tak jak przy jedynce, ktora przeczytalem w 2 tygodnie (to szybko jak na mnie).
I moze jeszcze zdaze przeczytac kosoglosa, przed jego premiera w 2014 (cz.1) i 2015 (cz.2)
A zle dlatego ze znowu pozostanie nam czekac, tym razem ponad 1.5 roku, no coz, juz do 6 miesiecy premiera dvd/blu ray.

ocenił(a) film na 8
Jacob Voorhees

spokojnie 2 i 3 częśc powoli się rozkręcają ale jak jest już akcja to do końca ...
może wolno czytasz ale chociaż z jedną noc to mógłbyś zarwac ???

ocenił(a) film na 10
mariuszj1939

Teoretycznie tak, ale potem i caly dzien bym chodzil osuzony jak Haymitch w pociagu XD
Z reszta po pewnym czasie zamykaja mi sie oczy, i nie wiele wiem z tego co czytam, wiec wole przeczytac w miesiac i zrozumiec wszystko niz przeczytac w jedna noc i nie wiedziec nic, z reszta ksiazki posiadam po szwedzku (mam po polsku na iphonie, i to na nim przeczytalem igrzyska i kawalek w pierscieniu ognia) Ale chce zaczac czytac po szwedzku, pomimo iz mieszkam w szwecji od 3.5 Roku to jezeli to moj jezyk nadal kuleje.

ocenił(a) film na 10
mariuszj1939

Rozkrecaja sie powoli? To tak jak jedynka, czy wladca pierscieni.
Igrzyska zaczalem czytac we wakacje 2011 i nie wciagnelo mnie, à nawet nudzilo, zostawilem wiec ksiazke i wrocilem do niej chyba w grudniu, przeczytalem poczatek, gdy doszedlem do scen w kapitolu i na arenie, bylem tak zaciekawiony ze nie moglem sie oderwac, to zdazylo mi sie jedynie przy Potterach i Zlotym kompasie.

ocenił(a) film na 10
Jacob Voorhees

Korekta!
Zamiast "Dużo scen wyobrażałem sobie nie które postacie i sceny,"
Mialo byc "Dużo rzeczy wyobrażałem sobie inaczej, nie które postacie i sceny,

ocenił(a) film na 6
Jacob Voorhees

Zgadzam się z Tobą punkt w punkt, może oprócz muzyki jako plusu. Muzyka w trailerze naprawdę budowała napięcie i wydaje mi się, że momentami, kiedy ta muzyka powinna tam być, jej nie było.

Jennifer Lawrence była niesamowita. Co do tego Gary Ross nie przesadzał. Czasami miała kwestie patetyczne i wzniosłe, ale wypowiadała je w taki sposób, że czuło się ich prawdziwość - jak wtedy, kiedy miała wywiad z Ceasarem Flickermanem i mówiła o Prim, albo wtedy, kiedy zaniepokoiła się o Peetę po wystrzale...

Coś, czego nie mogę producentom wybaczyć, bo wątpię by to był wybór Gary'ego Rossa, to to, że ominęli tą druzgocącą końcówkę, gdy Peeta się dowiaduje, że Katniss tylko udawała. Tym bardziej, że wg mnie był to naprawdę mocny aspekt pierwszej powieści, gdy Katniss zaczyna zastanawiać się, czy można przekraczać granice etyki by przeżyć.