Nie ! Ponieważ na filmie ciąży klątwa nikt przed ukończeniem 17 roku życia (w świecie czarodziejów osiąga sie wtedy pełnoletnosc) NIE MOZE OBEJRZEC TEGO FILMU.
według mnie nie powinien iść 15 latek do kina. jest dość dużo krwi i zabijania ja swojego syna nie wziął bym na ten film
Ja mam 16 lat i wczoraj byłem na przedpremierowym pokazie. Uważam, że 15-sto latek spokojnie może obejrzeć ten film. Nie ma tam nic czego on by jeszcze nie widział.
Ten film jest przeznaczony dla 15 starsi wiekiem mogą czuć się urażeni jego poziomem
oczywiscie ze 15latek moze isc preciez ten film i tak jest od 15 lat wiec nawet jak pojdzie sam to i tak wejdzie do kina (-:
no uważam że małe dzieci około 10 lat to rpzesada, bo aktorka tam się rozbiera i widac jej piersi i centralnie przed oczami widza ukazuje się jej naga du.pa i później krótka scena stosunku jest
Problem tutaj nie leży w tym, że takie rzeczy są w kinie, bo to normalna scena w filmie historyczno-fantastycznym, ale fakt, że pracownicy kina wpuścili 10-latków do kina, to już inna kwestia.
Nie wyczuwasz ironii . A dziesięciolatkowi nic się złego nie stanie jak na cycki popatrzy . Gorsze rzeczy z pewnością zobaczy w szkole :)
Taaak, bo gry typu GTA są dla dzieci. Sam się najwidoczniej na takich edukacyjnych tworach wychowałeś, jak i reszta dzieciaków Tobie wtórujących, skoro nie widzisz tutaj problemu.
Poza tym, to chyba sarkazm był, nie ironia.
No faktycznie na takich grach i filmach się wychowałem . I dobrze się z tym czuję .
Film powinien być od 17 co najmniej! Dość brutalne sceny, drastyczne, a w swym okrucieństwie wysublimowane. Sceny walki sugestywne, mocne, ale do tego stopnia, że wręcz nierealistyczne. Mięso się rozbryzguje na wszystkie strony... Nie polecam też osobom o słabych nerwach. Seksu, to akurat jest bardzo mało - 15-latkowie już pewnie zdecydowanie więcej widzieli... Generalnie uważam, że poziom przemocy w tym filmie dyskwalifikuje go jako propozycja dla nastolatków. Ale niestety z przykrością muszę stwierdzić, że kiedy i ja byłem dziś na tym filmie, to widziałem 10-12 letnie dzieci :/ Świat się stacza :(
No niewiem. Mało który 10 -latek nie gral i nie robił rzezi w GTA, czy w innej masakrycznej grze. Dzieci to nie przeraża... to je cieszy i nasyca.
Ja mam 14 lat, widziałam film i nie zauważyłam w nim nic aż tak nieodpowiedniego. Po obejrzeniu wszystkich części Piłi, jakoś widok krwi i mięsa w filmie nie robi na mnie wrażenia, tak jak na reszcie moich rówieśników. W erze dzisiejszych kreskówek i gier takie filmy naprawdę dzieci nie dziwią. A raczej jak ktoś już wcześniej wspomniał to je cieszy i nasyca i taka jest prawda. :)
"[...]Po obejrzeniu wszystkich części Piłi, jakoś widok krwi i mięsa w filmie nie robi na mnie wrażenia[...]"
I to jest właśnie straszne. Bo to znaczy, że nie zauważyłeś przekazu całej serii i nie zrozumiałeś sensu działań pana Piły, ale skupiłeś się jedynie na warstwie "krwi i mięsa". A jak z każdym bodźcem - przy wielokrotnym jego powtarzaniu nasz organizm przestaje na niego reagować.
Nieprawda. Piła jest dla mnie świetnym horrorem właśnie pod względem fabuły a nie ilości krwi i mięsa, ale po prostu widziałam wszystkie części setki razy i w każdym innym filmie raczej nie skupiam się na tym jak drastyczna jest scena, tylko skupiam sie na ogóle filmu.
Moim zdaniem piętnastolatek spokojnie może obejrzeć ten film, bo raczej nie znajdzie w nim nic, czego nie widziałby w telewizji albo w grach komputerowych. Erotyki praktycznie nie ma – w jednej scenie widać tyłek i fragment kobiecych piersi, po czym następuje purytańska scena stosunku, ale już bardziej niemoralny od niej jest „Klan”. Jeśli piętnastolatek jest homoseksualny, to co najwyżej może go podniecić widok facetów, którzy przez sporą część filmów biegają bez koszulek prezentując napakowane klaty, ewentualnie przywdziewając zbroje, które więcej odsłaniają niż zasłaniają. Przemocy co prawda trochę jest, ale jest ona przerysowana, groteskowa, kreskówkowa – krew wygląda wyjątkowo nierealistycznie, bo zrobili ją tak, żeby fajnie wyglądała w 3D. Moim zdaniem film idealnie nadaje się dla piętnastolatków, bo to oni będą się na nim najlepiej bawili, starsi mogą się poczuć urażeni jego poziomem.