PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=500891}

Incepcja

Inception
2010
8,2 644 tys. ocen
8,2 10 1 643922
7,9 100 krytyków
Incepcja
powrót do forum filmu Incepcja

o co chodziło w tym samolocie po przebudzeniu się, dlaczego wszyscy na niego patrzyli tak wymownie i nie zamienili ze sobą słowa ? Czy oni wrócili z tego snu do rzeczywistości czy nadal śnili tylko inny sen ?

Ines82

chyba on śnił właśnie też nie rozumiem

ocenił(a) film na 10
justisia

To jest taki myk który zostawia w człowieku tą myśl i z którą chodzi potem kilka dni. Niby ten bączek już się "dyga" tak jak normalnie gdy traci prędkość.
Podobny zabieg zrobił Tarantino w Pulp Fiction. Legendarna walizka i ta myśl co w niej było :]

ocenił(a) film na 10
Lantis

w walizce była dusza Marcellusa wyciągnięta przez szatana przez kark gdzie ma plaster, Jules i Vincent mieli ja odzyskać żeby ich szef nie był potępiony.

ocenił(a) film na 10
DrGozno

Skąd to wiesz ?

ocenił(a) film na 10
Lantis

bo szyfr do walizki to 666 a chłopaki nie boją się niczego.

ocenił(a) film na 9
justisia

wybudzili się i patrzyli na siebie co mogło oznaczać radość, że się udało. Nie mogli mówić w prost gdy leciał z nimi koleś, któremu mieszali w umyśle. Epicka końcówka dająca do myślenia czy to był nadal sen czy jawa? :) epickość.

ocenił(a) film na 10
justisia

otwarte zakończenie:)

ocenił(a) film na 9
Ines82

O ile ja to rozumiem jedynie Cobb nie wrócił ze snu, ponieważ gdy się spotkał z dziećmi ten "talizman", czy jak on był nazywany nadal się kręcił, a więc to był sen.

PunkFan

kręcił się tak jakby zaraz miał upaść ...

ocenił(a) film na 9
PunkFan

Nie wiadomo do końca czy się kręcił. Film zakończył się w takim momencie aby to widz sam sobie dopowiedział zakończenie.

ocenił(a) film na 9
FrankieB

Popatrz na mój następny post, który miał być razem z pierwszym, ale już niestety nie udało mi się zedytować.

ocenił(a) film na 9
PunkFan

Dopisując: Choć gdy jest już pokazywany napis "Incepcja" ten bączek zwalnia i tak jakby ma już się zatrzymać, więc ciężko jest to zrozumieć.

ocenił(a) film na 9
PunkFan

Moim zdaniem reżyser dał nam pole do manewru. Możesz sobie dopowiedzieć zakończenie, albo ten "talizman" zatrzymał się ( bo tak jakoś się rzucał ;p), a wtedy to działo się na jawa, albo nie zatrzymał się i to jest sen. Mam nadzieje, że pomogłem :)

PunkFan

Nie. Wrócili ze snu- udało im się przecież dokonać incepcji, tak więc cała akcja w samolocie zakończyła się powodzeniem.
Kwestią do interpretacji pozostaje bączek w ostatnim ujęciu- gdyby się nie przewrócił, oznaczałoby to, że Cobb nadal śni- więc zasadne byłoby np. pytanie, czy cały film nie jest tylko jego snem :)

ocenił(a) film na 9
ed j. rush

Słabo wnioskujesz;] W pewnych momentach gdy wybudzał sie ze snu kręcił bączkiem, który sie przewracał.Jak więc wszystko mogłoby być snem? Dokonali incepcji i z niej wyszli.

ocenił(a) film na 9
pinker_2

zawsze mógł sobie stworzyć projekcję, że nie śni i że bączek się przewraca. Może jemu tak się wydawało tylko a w rzeczywistości było inaczej? W ostatniej scenie też tak było: Przyszedł do domu, zakręcił "totemem" , zobaczył że się chwieje i z ulgą poszedł do dzieci. W następnym jednak ujęciu widzimy, że "totem" kręci się z pełną szybkością i chwieje się dopiero po chwili, więc nic nie jest oczywiste ;)

ocenił(a) film na 9
jaroslaw16

Ale jednak z racji tego, że talizmanem Cobba była obrączka która pojawiała się we snie,raczej cały film nie był snem.

ocenił(a) film na 9
pinker_2

No dobrze, ale to czy śni czy nie sprawdzał jednak talizmanem żony i to na nim należy skupić uwagę, a nie rozpraszać się obrączką, która nie miała wielkiego znaczenia dla akcji filmu. Nawet Cobb mówił o tym, że gdy bączek się kręci to jest sen a gdy się przewraca to snu nie ma. A uwierz, że nikt by się nie zdziwił jakby Cobb obudził się ze spoconym czołem w łóżku z ulgą, że to tylko sen ;)

PunkFan

Talizmanem Cobb'a nie był bączek, tylko jego obrączka.

ocenił(a) film na 9
gizmixx

Wiem..

PunkFan

Sorry, nie pod tą wypowiedzią wpisałem.

Ines82

chyba koncowka specjlanie miala pozostac niepewna.. bo baczek sie krecil i cos chy botał i koniec filmu. NIE WIEM CZY TO DALEJ SEN ??

guga_buzka

To nie był już sen. Nie miał na dłoni obrączki, która była jego totemem.

gizmixx

a dzieci?

ocenił(a) film na 9
guga_buzka

Dzieci są starsze, a ich ubrania różne: http://www.youtube.com/watch?v=HvCQMEb0AME

Anthrax91

to prawda dziewczynka starsza o wiele po tym malym tak tego nei widac

ocenił(a) film na 10
Ines82

wrócili do rzeczywistości. poniewaz jak bylo mowioone ,zyjac w podswiadomosci w prawdziwym zyciu moze trwac cos 5 minut ,a tam z godzine . Patrzyli na niego tak wymownie , poneiwaz żył w podswiadomosci z 50 lat by odnalezc Saito w otchłani i by mogl sie obudzic razem z Nimi. Udało mu się to i patrzyli na niego z podziwem ze tego dokonal

malinowybut

no tak, to wyjaśnienie mnie przekonuje, dzięki.

ocenił(a) film na 10
Ines82

Tu : http://9gag.com/gag/6679757
Macie wytłumaczone, że jego totemem była obrączka, a nie totem żony o film skończył się w świecie realnym

ocenił(a) film na 9
mag262

Nieźle. Rzeczywiście to prawda.

ocenił(a) film na 10
mag262

Wow świetnie nie wpadłabym na to :o w końcu po obejrzeniu tego filmu z 20 razy wiem jakie zakończenie! :)

ocenił(a) film na 10
Ines82

Nie ma sprawy ; )

ocenił(a) film na 9
malinowybut

nie śnił, przede wszystkim właśnie dlatego, że jego totem nie stał w miejscu a chybotał... wcześniej gdy pokazywali totem gdy śnił to nawet nie drgnął, a tutaj wyraźnie tracił prędkość, aczkolwiek końcówka genialna, zwłaszcza przez to, że przedostatnia scena jak siedzi przy stole z Saito to ta sama co na początku ;)

ocenił(a) film na 9
forrest91

Dygotał, ale nie przewrócił się.Taki chwyt dla widza, aby myslał o tym;]

forrest91

dokładnie, to chciałem napisać.

ocenił(a) film na 10
Ines82

Właśnie ja tego też nie ogarnołem mi się zdaje że talizma przestaje tak nagle się wirować ..."i bum!" Koniec filmu :/

ocenił(a) film na 9
tloq99

Miałam dokładnie takie same odczucia, cały czas sobie powtarzałam w myślach: "przewróć się, no przewróć!", a on tylko spowolnił i napisy... Intrygujące zakończenie, w sumie daje swobodę interpretacji. Ja myślę, że to już była rzeczywistość, ale kto wie :D

Ines82

nadal był w nie swoim śnie.

ocenił(a) film na 9
Ines82

Wrócili czemu tak myślę bo Cobb wytłumaczył że nauczył się rozpoznawać świat realny przez poczucie winy że zabił żonę i po tym że w świecie realnym jej nie ma są tylko same dzieci

ocenił(a) film na 9
Ines82

Totemem Cobba nie był bączek, ale obrączka.
Za każdym razem kiedy jest we śnie ma na palcu obrączkę. W końcowej scenie jej nie ma więc się obudził.
Jeśli będziecie mieli okazję obejrzeć film jeszcze raz zwróćcie na to uwagę.

ocenił(a) film na 8
Anthrax91

Nie zwróciłem na to uwagi!

aronn

http://9gag.com/gag/6679757

ocenił(a) film na 9
Anthrax91

No faktycznie, z tego co tu wstawił/a mag262 też tak wynika. Ja nie zwróciłam uwagi, pierwszy raz oglądałam ten film i w dodatku tradycyjnie przegapiłam początek. Ale to rzeczywiście mnie zastanawiało, że to był przecież totem jego żony. Ciekawy zabieg reżysera, trochę wprowadza w błąd, ale i skłania do refleksji ;). I do obejrzenia filmu ponownie :D.

ocenił(a) film na 9
Debbi

No właśnie, słusznie zauważyłaś że bączek to totem Mal.
Jeśli zwróci się uwagę na to kiedy Cobb ma obrączkę, to ta teoria się sprawdza.

ocenił(a) film na 9
Anthrax91

To w takim razie, po co upewniał się wtedy w mieszkaniu, czy jest na jawie, kręcąc talizmanem Mal, skoro wystarczyło, że spojrzy czy ma na placu obrączke ? Rozumiem, że chodzi o puszczanie oczka do widza, czy tak ??

ocenił(a) film na 9
durto2

Tak, zapewne chodzi o puszczenie oczka, mało kto w ogóle zauważył że jest jakaś obrączka. Wiadomo że zakończenie miało zasiać wątpliwość i można się nad nim zastanawiać co jest bardzo fajnym zabiegiem. Jednak reżyser twierdzi że Cobb się wybudził więc sprawa jest rozstrzygnięta. http://secretum.pl/film/nolan-wyjasnia-zakonczenie-incepcji.html

ocenił(a) film na 8
Ines82

Mam pewną koncepcję odnośnie tego filmu. Wydaje mi się, że cała fabuła dzieje się w umyśle Cobba dlatego, że cały czas nie mogłam pojąć o co chodzi z powrotem do dzieci. Właściwie dlaczego nie mógł do nich wrócić? Mówił, że myślą, że zabił ich mamę. Dlaczego to miałoby się zmienić po jego misji wszczepienia idei? Może sam to wszystko stworzył po śmierci żony, żeby móc wrócić do dzieci, które w jego śnie nie będą go winić za śmierć matki? Sam chciał siebie oszukać. Przy czym oczywiście mogę się mylić. Bardzo chętnie wysłucham krytyki, bo ta idea mną zawładnęła ;) I niestety przegapiłam początek filmu, pewnie jakieś do pół godziny.

ocenił(a) film na 8
Anmaral

Ciekawa koncepcja, może faktycznie Cobb chciał dokonać incepcji na swoich dzieciach by moc do nich wrócić, tylko inne teorie wydaja sie bardziej wiarygodne niz ta. Z tym że wrocil do dzieci we snie to raczej nie, mogl zostac przeciez we snie z dziecmi i z Mal wiec raczej taka opcje by wybral decydujac sie na zycie we snie.

ocenił(a) film na 10
Anmaral

Albo niezrozumiałam o co ci chodzi, albo twoja wypowiedż nie ma sensu. Cobb nie mógł wrócić do domu bo był scigany listem gończym, bo jego żona zabiła się w taki sposób by wyszło na to że to było morderstwo. Jak by wrócił do Stanów to zaraz by go zamknęli. A po jego misji, Saito jako bardzo wpływowy człowiek mógłby wyczyścić jego przeszłosc. Ja to tak zrozumiałam.

ocenił(a) film na 8
majku4

Dzięki! Nie widziałam początku i dlatego nie wiedziałam. Myślałam, że dzieci go winią za śmierć matki. Coś mi się nie zgadzało ;)