PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10701}

Inni

The Others
2001
7,4 215 tys. ocen
7,4 10 1 214684
7,4 44 krytyków
Inni
powrót do forum filmu Inni

Mam pytanie, wczoraj nie dotrwałam do końca, a film oglądałam już kiedyś parę lat temu. Dlaczego Grace zabiła swoje dzieci? Podali jakiś powód?

No_5

no właśnie z tego co zauważyłem to nie podali powodu czemu matka zabiła swoje dzieci w tak okrutny sposób. Może nie mogła znieść braku męża i trudnej sytuacji w domu( choroba dzieci). Kto wie coś na ten temat niech pisze.

użytkownik usunięty
kampat_2

Tak jak ta dziewczynka mówiła wcześniej kilka razy - matka oszalała, ale nie wiadomo czemu.

No_5

Ja to zrozumiałam tak- Bezpośrednim powodem była ucieczka słóżby z jej domu (bo to się stało w ten sam dzień). Została zupełnie sama z dziećmi wymagającymi naprawdę specjalnej troski. Miała śwadomość, że jej mąż prawdopodobnie nie żyje. Czuła się samotna i bezradna. W takiej sytuacji wiele osób popełnia samobujstwo. Gdyby zabiła się najpierw sama to jej dzieci i tak wkrótce by umarły, bo same nie mogły przecież ruszyć się z domu. Nie pamiętam też dlaczego ta służba uciekła, ale to było jakieś realne zagrożenie (może wojna?), w każdym razie ono też zwiększyło jej poczucie braku bezpieczeństwa. Nic dziwnego, że w takiej sytuacji zwariowała. Być może uznała, że skoro ona i dzici nie mogą opóścić domu, śmierć jest dla nich jedyną ucieczką. Mnie to się wydaje całkiem realistyczne.

ocenił(a) film na 9
malga3

A moze sluzba uciekla, bo ona juz wczesniej zwariowala, wlasnie glownie z powodu braku meza?

malga3

z ta slozba to chyba nie tak bo ona cos powiedziala ze pewnego razu slozba poprostu nie przyszla(dobrze pamietam?) mi sie wydaje ze to bylo tak ze slozba nie przyszla bo oni nie zyli albo cos takiego no nieiwem ale moim zdaniem tak bylo

ocenił(a) film na 7
zyta_zryta

Grace i jej dzieci po śmierci nie widzieli osób żyjących. Dla tego mówi ona że po prostu służba pewnego dnia nie przyszła.
Mnie zastanawia pojawienie sie w domu jej meża. Mówi on, że szukał drogi do domu przez ten cały czas gdy go nie było. Zastanawiam się czy on pojawił się tam bo właśnie zmarł? I czemu odszedł(zniknął)?

cathi

no z sluzba to moglo byc tak jak mowisz/piszesz =] a z mezem to mi sie wydaje ze bylo tak jak w ludowych wierzeniach ze kiedy osoba umiera to jesli nie mogla sie pozegnac to ukazuje sie blizkim na chwile

zyta_zryta

jesli ogladalas "dom dusz" to tez tam byla taka sytulacja kiedy Ferula sie ukazala ..tyle ze clara odrazu wiedziala o co chodzi pozdrawiam =]

ocenił(a) film na 7
zyta_zryta

no, ale w tym przypadku to Grace musiałaby ukazać się mężowi?
możliwe, ze ukazała mu się choć nie była świadoma tego, ze nie żyje?

cathi

oj niemam pojecia ale to niekoniecznie by musialo byc tak moze ona nie miala takiej potrzeby moze poprostu sie nie pokazala bo wlasnie nie byla swiadoma moze filmowcy tego nie przewidzieli ;) a moze to jednak bylo cos innego, nie to ze umarl i chcial sie pozegnac ale wydaje mi sie ze to wcale nie musialo byc tak ze ona tez musiala mu sie pokazac. to ludowe wierzenie moze on nie wierzyl i nie widzial niemam pojecia =]

użytkownik usunięty
malga3

służba nie uciekła tylko przestała być dla nich widoczna po samobójstwie, przeszli na drugą stronę i przestali widzieć żywych..

ocenił(a) film na 10

Nie wiem, może się mylę, bo nie oglądałam od początku, ale mi się wydaje, że ona jeszcze żyła, jak służba uciekła ... bo dopiero potem przecież zabija dzieci i siebie.

ocenił(a) film na 10
malga3

poczytaj inne tematy co zrozumiesz !! sluzba nie odeszla z powodu zagrozenia czy wojny- w momencie gdy ona zabila dzieci i siebie wtedy sluzba po prostu odeszla z pustego domu

ocenił(a) film na 10
serbinek26

Przepraszam, mieliście rację .. właśnie obejrzałam sobie początek i ona po prostu już nie widziała służby. Wcześniej jakoś nie mogłam sobie tego poukładać bez tego fragmentu filmu;)

ocenił(a) film na 10
NormalnieNienormalna

o, przepraszam .. pomyliłam posty, to nie było do tego tematu;)

malga3

Ludzie!Grace nie miała zamiaru zabijać swoich dzieci (na końcu filmu o tym
wspomina) Po prostu ją denerwowały i chciała je uciszyć poduszką.Służba
zwyczajnie opusciła PUSTY dom bo Grace i dzieci już nie żyły.