PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427379}

Jaśniejsza od gwiazd

Bright Star
2009
6,7 17 tys. ocen
6,7 10 1 16502
6,9 20 krytyków
Jaśniejsza od gwiazd
powrót do forum filmu Jaśniejsza od gwiazd

Jane Austen to to nie jest.

użytkownik usunięty

Jane Campion po "Fortepianie" dałam naprawdę duży kredyt zaufania do jej możliwości robienia filmów kostiumowych. Zaufanie nadszarpnięto, ponieważ po "Bright Star" i wcześniejszym "Portrecie damy" spodziewałam się czegoś lepszego, a przede wszystkim ciekawszego. W obydwu tych obrazach brakuje jednej rzeczy: dynamizmu. Nie mówię tutaj o akcji na miarę "Supermana", ale o interesującym i wciągającym wątku takim jak np. w ponadczasowej "Dumie i Uprzedzeniu", czy nawet "Fortepianie". Świetne zdjęcia, dobra muzyka i klimat to za mało. Same te rzeczy filmu nie pociągną. Można było szybciej, lepiej i wyraźniej film ten nakręcić. Lubię kino kostiumowe, ale coraz bardziej wieje ono nudą. Wahałam się między oceną 4 a 5. Bo jednak film jest dla mnie rozczarowaniem, ale nie jest aż tak tragiczny. Jest po prostu poprawny i już.

ocenił(a) film na 4

Film miał być z założenia artystyczny. Mimo niezłych zdjęć i całej scenograficznej otoczki film nie ma nic do zaoferowania. Pewnie założeniem autorki było nakręcenie skromnego filmu o miłości dwojga ludzi, bez tego barokowego rozmachu i gatunkowego przepychu. Dramaturgi na ekranie jest niewiele, jeszcze mniej jest jej w dialogach, które wypowiadane są z werwą 100 letniego proboszcza czytającego ogłoszenia duszpasterskie. Film wielkich uczuć podanych z nieznośną gracją modelki pozbawionej kolan. Duma i Uprzedzenie i Fortepian to są całe lata świetlne. Powstała 2 godzinna laurka, nudna, ckliwa. Lepiej 15 raz obejrzeć Barry'ego Lyndona. Lepszy w każdym aspekcie, mimo, że film powstał wiele lat temu.