PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=539270}

Jak zostać królem

The King's Speech
2010
7,8 329 tys. ocen
7,8 10 1 328809
7,1 81 krytyków
Jak zostać królem
powrót do forum filmu Jak zostać królem

Jeśli film ten otrzyma Oscara za cokolwiek (no oprócz roli Bonan) to uznam Nagrody
Akademii za zupełnie polityczne i nic nie znaczące dla sztuki filmowej. Film przegadany,
przejaskrawiony z oklepanym tematem więzi maluczkiego z wielkim. Ludzie to już było. A
dodając do tego okaleczoną i nagiętą do granic historię uważam że to gniot, który nie
zasługuje na nagrody.

ocenił(a) film na 8
theart

Oscary od początku swojego istnienia są polityczne, więc dziwi mnie, że dopiero teraz zamierzasz uznać to za fakt. To raz. A dwa. Jeśli nie widzisz świetnej kreacji Colina Firtha a widzisz nagrodę dla Heleny to powinienem prosić Cię o dokładne wyłożenie mi analizy gry aktorskiej obu aktorów, która wskazuje, że Colin zagrał średnio a Helena oscarowo.

ocenił(a) film na 8
Saddam_filmweb

Również nie bardzo rozumiem jak można docenić tylko i wyłącznie postać Heleny, a nie zauważyć Firtha, który był fenomenalny! Gdy oglądam z nim wywiady aż mi się nie chce wierzyć, że tak płynnie mówi :) A całe zdanie dotyczące filmu wyrażam w ocenie, nie chce mi się dyskutować z "argumentem" theart pt.:"okaleczona i nagięta do granic historia" czy "gniot". Polemika nie ma sensu.

ocenił(a) film na 8
theart

Z ciekawości przejrzałem Twoje oceny: Transformers 10/10, Transformers 2 9/10, Opancerzony 7/10. I dla porównania: Cube Zero 3/10, King's Speech 3/10, Alicja w krainie czarów 5/10, LAS VEGAS PARANO 1/10 (!!!!). Wycofuje moją wcześniejszą prośbę. Jesteś filmowo upośledzona/ny filmowo i infantylna. Szkoda, że w ogóle otworzyłaś/eś ten temat i przez Ciebie zmarnowałem kilka cennych minut.

P.S. 1/10 dla LVP to obraz Twojej wiedzy filmowej i orientacji w tematyce twórczości Huntera Thompsona.

ocenił(a) film na 9
Saddam_filmweb

heh i zielona mila na 10, w sytuacji gdzie autorka zarzucila "krolowi" "przejaskrawienie"... heh nie ma co namawiac, poprstu nie dzisiejsze kino w stosuknu do dzisiejszych gustow

theart

Zgadzam się z Tobą w zupełności, film przeciętny, ani śmieszny, ani nazbyt ciekawy, historia przyjaźni powielana wielokrotnie w filmie i nie tylko. Przyjemnie się to oglądało, bardzo ładne stroje, dekorację, dość ciekawe ujęcia. Dobre role Firtha i Carter. Jeżeli już oscary to co najwyżej dwie nominacje za stroje i za rolę dla Colina Firtha ale bez statuetek bo to będzie gruba przesada.

ocenił(a) film na 8
theart

Transformers oceniony na 10 - a już obawiałem się, że to nie jest prowokacja.

theart

zacznijmy od tego, że to film nie na komercyjne kina, ponieważ 90% ludzi pojdzie na niego ze wzgledu na wszedobylskie reklamy i zupełnie nie zrozumie, dlatego też nie dziwie się komentarzom na forum. nie dlatego nie zrozumie, ze sa na to z glupi, ale dlatego, ze dla polowy bedzie to jest problem zupelnie nieefektowny i denerwujacy, a dla drugiej ewidentne sceny humorystyczne, beda odbierane na opak.
szczerze powiedziawszy, ja poszlam, usmialam sie po pachy i bylam z moim chlopakiem jedynymi ludzmi w kinie, ktorzy mieli czelnosc(!:)tak zareagowac. cale zycie sie jakam i przez kilkanascie lat przeszlam tysiace roznych kuracji i wiem z czym to sie je. wiem, ze jak sie jest wkurzonym, to mowi sie super plynnie, a niektorzy terapeuci stosuja jakies kosmiczne metody. w zwiazku z tym, dla mnie jest to naprawde rzetelne kino, ale trudne do ogarniecia dla osoby, ktora przez to nie przeszla.

ocenił(a) film na 5
theart

Muzyka i gra aktorska Colina, to jedyne aspekty, ktore powinny zostac nagrodzone oskarem, reszta? - normalny film...taki jak sie czasem oglada na TVN czy Polscacie wieczorami, dobry zeby sie odprezyc przed snem, tyle, ale wydaje mi sie ze to kwestia gustu;)