PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=539270}

Jak zostać królem

The King's Speech
2010
7,8 330 tys. ocen
7,8 10 1 329567
7,2 65 krytyków
Jak zostać królem
powrót do forum filmu Jak zostać królem

GRATULACJE !!! Przynajmniej w tym roku Akademia stanęła na wysokości zadania - wygrał piękny, ponadczasowy, mądry film...Zabrakło tylko statuetki dla Rusha.

ocenił(a) film na 9
Asia_impala

Łabędź nie był na pewno filmem wybitnym, choć biorąc pod uwagę zalew szmiry jaka przelewa się ostatnimi czasy przez ekrany oceniałem go jako bardzo dobry. Jeżeli coś drażniło mnie w tym filmie to 1) nadmierna ilość kalek z innych filmów (poprawnie politycznie można to nazywać inspiracją twórczą) mam na myśli Wstręt, Fight club, Muchę, Showgirls, Molin Rouge, Zapaśnika) 2) zbytnie przeładowanie filmu scenami kiczowatymi zaczerpnietymi z tanich horrorów gore oraz momentami dość tanie efekciarstwo. Pomimo to wystawiłem mu ocenę 8/10 przede wszystkim za świetną, rolę Natalki, za mroczny klimat, oraz fakt ze film zmuszał jednak ludzi do myślenia i poszukiwania w nim głębszego sensu - vide dyskusje na stronie Black swan - szczególnie polecam temat Interpretacja (może być już dość daleko) gostka o ksywie shrurikan, który w moim przekonaniu analizował niektóre sceny i szczegóły zbyt dosłownie i treść filmu odebrał jako opowieść o dziewczynie molestowanej seksualnie prętem przez matkę, czym wywołał prawdziwą burzę mózgów aż do wyczerpania możliwości dodatkowych wpisów....

ocenił(a) film na 10
piotrbimbasik

Zgadzam się co do tego w 100%, zwłaszcza jeśli chodzi o sceny wyjęte z tanich horrorów, których pełno na rynku i jedyne co robią to doskonale usypiają ;) Dzięki za informację odnośnie dyskusji o Black swan.