PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=538557}

Jestem numerem cztery

I Am Number Four
2011
6,4 118 tys. ocen
6,4 10 1 117693
3,7 10 krytyków
Jestem numerem cztery
powrót do forum filmu Jestem numerem cztery

Kiepska pisarka, jeszcze gorsze wykonanie filmowe. Co to w ogóle miało być? Ten film poraża
swoją głupotą a idiotyzmy pokazane w tym filmie są tak okropne że człowiek inteligentny jest
zażenowany takim czymś. Obejrzałam to coś do końca i sama się nadziwić nie mogę czemu. Ocena
1 na 10 to i tak aż nadto bo powinno być 0/10. Chcę jak najszybciej zapomnieć o tym żałosnym
filmidle.

ocenił(a) film na 6
nudecroft

Pisarz jak już. Stąd sądzę, że książki nie przeczytałaś dlatego argument kiepski.

ocenił(a) film na 6
Istari

No właśnie chciałam zapytać czy warto przeczytać, bo właśnie oglądam.

ocenił(a) film na 1
Istari

Jeśli to pisarz to tym gorzej o nim świadczy bo facet powinien wykazać się większym rozumem niż kobieta a przynajmniej tego się oczekuje od mężczyzn większej inteligencji. A tu facet takie bzdury wymyśla.

ocenił(a) film na 6
nudecroft

Ale bzdury pleciesz

ocenił(a) film na 1
Herma35

Nie piszę bzdur tylko prawdę. Już nie chodzi o to że kobiety mają mniej procent mózgu od mężczyzn. Od mężczyzn oczekuje się większej mądrości niż od kobiet.

ocenił(a) film na 5
nudecroft

Hahaha, no większej bzdury nie słyszałam :D

użytkownik usunięty
nudecroft

Skąd wzięłaś to przekonanie o tym, że od mężczyzn pod względem mądrości więcej się oczekuje niż od kobiet?

ocenił(a) film na 1

Od dawien dawna panuje takie przekonanie że od mężczyzn oczekuje się więcej niż od kobiet i to nie bez powodu tak jest. Możemy pogadać o tym np weźmy taki przykład zaczynając od pradziejów największe i najtęższe umysły to faceci, naukowcy mędrcy, filozofowie, matematycy, muzycy to faceci. Poza tym właśnie jak już napisałam kobiecy mózg jest procentowo mniejszy od mózgu mężczyzn i to naukowcy sprawdzili. Panuje ogólne przekonanie że to mężczyźni wiodą prym w mądrości a od kobiet nie oczekuje się takiej mądrości jak od mężczyzn to oczywiste chyba.

nudecroft

Hmm myślę że kobiet przez wieki do niczego nie dopuszczano.. w tym cały sekret. Przecież wystarczy sięgnąć kilkadziesiąt lat wstecz, kiedy to kobiet nie dopuszczano nawet do wyższych szkół, a co dopiero na studia.. pomimo że to tylko jedna kwestia (nie mówiąc o innych aspektach) jak możemy mówić o tym, że prawie wszyscy, którzy z czegoś zasłyneli byli płci męskiej?

oluss_RS

Dodam tylko, że w starożytności nie było nawet mowy o kształceniu kobiet. Nie było takiego pojęcia.

ocenił(a) film na 1
oluss_RS

To że nie dopuszczano kobiet do jakiejś wiedzy tajemnej to inna sprawa. Chodzi mi o to że umysł kobiety jest jednak dużo inaczej ukształtowany niż umysł faceta. Jednak przyjęło się mówić że od faceta wymaga się więcej. Faceci myślą logiczniej są bardziej pragmatyczni, przyziemni ale to już o tym wiesz.

nudecroft

Chyba nie rozumiesz. Nie do wiedzy tajemnej. Do żadnej wiedzy kobiety nie miały dostępu, nie mogły się kształcić, edukować.

ocenił(a) film na 1
oluss_RS

Możliwe.

nudecroft

O i tym "możliwe" potwierdzasz, że w sumie to nie wiesz o czym piszesz ;) Jeśli od mężczyzn oczekuje się więcej, tak jak insynuujesz, to jest to tylko i wyłącznie kwestia kulturowa (a w tym religijna, o tak, to zdecydowanie) pielęgnowana od starożytności. Wzięło się to właściwie z uwarunkowań fizycznych, jeszcze w jaskiniach. Mężczyzna był silniejszy, dominujący fizycznie, to fakt, stąd przejmował obowiązki w stylu polowanie, pilnowanie społeczności i tak dalej. Ponieważ "uwiązano kobietę do jaskini", zrobiło się to wygodne i tak już zostało, do cech czysto fizycznych dorzucono zdolność myślenia (że niby kobiety myślą gorzej), religie też zrobiły swoje. Dalej już wiadomo jak się potoczyło odsunięcie kobiety od edukacji. Napisałaś, że "panuje ogólne przekonanie, że to mężczyźni wiodą prym w mądrości". Właśnie, przekonanie - napędzone wiekami kulturowego i religijnego prześladowania. To strasznie archaiczne myślenie, więc bardzo mnie dziwi, że są jeszcze osoby uważające, że, cytuję "od kobiet nie oczekuje się takiej mądrości jak od mężczyzn". Może sposób myślenia faceta i kobiety się różni od siebie, ale to pewne uogólnienie, bo ilu jest idiotów, a ile kobiet - naukowców? Ilu facetów ma swoje babizmy, a ile kobiet swoje chłopizmy.

użytkownik usunięty
nudecroft

Jak dla mnie to trochę tu od rzeczy piszesz, ale ogólnie rzecz biorąc z oceną filmu mniej więcej się zgadzam.

ocenił(a) film na 7
nudecroft

Troll...

ocenił(a) film na 1
Blank_Planet

Nie wiele masz do powiedzenia co?

ocenił(a) film na 10
nudecroft

Ty jeszcze mniej.

ocenił(a) film na 7
nudecroft

Czerwona lampka włącza mi się zawsze, gdy ktoś daje filmowi skrajną ocenę (szczególnie jedynkę). Potwierdziłeś/aś moje spekulacje, gdy stwierdziłeś, że kobiety są mniej rozumne niż faceci (co na marginesie było odbiciem zarzutu o niewiedzę w kwestii autora książki). Mogę się mylić, ale na pierwszy rzut oka to wygląda to jak prowokowanie kłótni na forum, więc piszę, że jesteś trollem, żeby oszczędzić ludziom nerwów.

nudecroft

zasadniczo kino familijne więc czego tu oczekiwać ;)

ocenił(a) film na 1
maximus_

Raczej kino z gatunku "opowieści wydumane". Nazywasz to kinem familijnym gdzie ludziom dzieje się krzywda? - Patrz połykanie piłeczki z piłą mechaniczną !! I to ma być kino familijne hmmm ciekawe...

nudecroft

takie teraz czasy, cycki i w filmach po południu w tv uświadczysz więc co to teraz za problem z jakąś krzywdą

użytkownik usunięty
nudecroft

tak to kino familijne, bo gdyby było inne to pokazali by rentgena jak ta piłeczka sobie radzi we wnętrzu albo jak koleś zaczął by pluć krwią ;)

ocenił(a) film na 1

To fakt że nie pokazali tego obrazowo ale człowiek sobie dopowiada wyobraźnią i urasta to do czegoś bardziej makabrycznego.

ocenił(a) film na 8
nudecroft

Rozmawiacie z osobą która oceniła Forrest Gumpa na 1.
Dalsza dyskusja nie ma sensu.

ocenił(a) film na 1
Amikk

A ty gościu na ile oceniłbyś Forresta? Bo jeśli na więcej niż 7 to to samo mogę powiedzieć o tobie że dalsza dyskusja z tobą nie ma sensu. Każdy ma swój indywidualny gust i to jak ocenia filmy absolutnie nie przekłada się na to jaką osobą jest w rzeczywistości.

nudecroft

czy myśmy się już kiedyś nie spotkali? kojarze nicka ale jaki to był film...?
miałem na "jestem numerem cztery" okazje natrafić dwukrotnie i jedynie potwierdza regułe że filmami w TV nie warto sobie zawracać głowy
odradzam tracenie czasu
ale 1/10 dla Jestem legendą?
dlaczego?
1/10 dla Matrix Rewolucje, okej w oderwaniu od całości, zapominając że to sen Tomasa Andersona(gdzie wszystko jest możliwe)..
3/10 dla Joe Black?
dlaczego?
Niezniszczalny 1/10 - ha! tam się spotkaliśmy!
1/10 dla Foresta Gumpa
przeginka - można wiedzieć czym sobie film zasłużył?
nie mogę pojąć tych ocen ale mimo wszystko bez przesady z pisaniem troll, dziewczyna dorasta, narazie wyczuwam nastoletnie oczko w głowie tatusia, młodą idealistkę z dobrego domu pewnie w wieku przed gimnazjum, malującą paznokcie u stóp z koleżanką i robiącą sobie selfie co 15 minut
zgadłem?
zazdroszczę bo jeśli troluje, wolałbym być szczęśliwym trolem a ona chyba taką jest :)
wiem.. kim jesteś
szczelam - Kasia Tusk?

ocenił(a) film na 7
starszy_pan

bu hahaha

ocenił(a) film na 1
starszy_pan

OoOoO! Zgadłeś to ja Kasia - Skąd wiedziałeś?

ocenił(a) film na 1
starszy_pan

Panuje jakaś dziwna tendencja oceniania kogoś przez to jakie oceny wystawił filmom. To jest głupie bo każdy ma inne spojrzenie na dany film a ci od razu go podsumowują.