PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223112
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Cześć ! Ja osobiście uważam,że "Katyń" jest filmem, który przyniesie ogromne dochody jego twórcą, ponieważ chyba nie wiele jest szkół w kraju, które nie wybiorą się na ten film, ale znaczna większość uczniów nie pójdzie na ten film w celu pogłębienia wiedzy historycznej, ale po to żeby nie iść do szkoły, przyjmując założenie : Lepsze to niż szkoła !!!

ocenił(a) film na 5
Demonologic

I co z tego wynika? Że dobrze? Że źle? Że wszystko jedno? Że Wajda to chciwiec? Że Wajda ma prawo zarabiać tyle, ile może? Że szkoły nie powinny organizować wyjść do kina? Może, że powinny, ale z opcją wyboru dowolnego filmu?
Cały rozdygotany z emocji, czekam na Twoją odpowiedź.

hauser

Z tego wynika,że jak najbardziej Wajda ma prawo do zarabiania hajsu, bo przecież sam włożył hajs w ten film. Ja uważam,że "Katyń" jest filmem, który powinien być oglądnięty przez każdego Polaka, ale Polaka chcącego pogłębić swoją wiedzę historyczną. A co do szkół, to jak najbardziej powinny organizować wyjścia na tego typu filmy, tylko nie zainteresowani uczniowie nie powinni się wybierać do kina, ale wybierać się będą bo przecież dla nich to lepsze niż szkoła. Ps. Chociaż opcja wyboru dowolnego filmu też mogła by być ciekawa. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
Demonologic

Do pogłębiania wiedzy historycznej są książki a nie filmy fabularne. Osoby chcące się czegoś o historii nauczyć, z filmu Katyń niewiele się dowiedzą, poza kilkoma datami, tym że miało miejsce takie zdarzenie jak mord katyński i II wojna światowa.

pozdrawiam
M.

ocenił(a) film na 5
Misha

Ale dobry film może też owe zainteresowania historią rozbudzić.

ocenił(a) film na 3
hauser

Owszem, może być bodźcem do pogłębienia wiedzy.
Ale, jak sam zauważyłeś, powienien to być dobry film.

pozdrawiam
M.

Misha

Zgadzam się co do książek, ale chyba mało młodych ludzi sięga po książki historyczne o zbrodni katyńskiej, więc dobrze, że taki film powstał. Ps. Chociaż ja po oglądnięciu tego filmu mam lekki niedosyt, ponieważ było w nim mało Katynia. Dopiero ostatnie 10 minut pokazuje zbrodnie katyńską. Pozdrawiam !

ocenił(a) film na 8
Demonologic

Jest to film który dotyka trudnego a nawet kontrowersyjnego do tej pory tematu - Katynia. Uważam, że Wajda wykonał odważny i dobry ruch. Zawsze bardzo go ceniłem, tym razem również mnie nie zawiódł. Pomijam fakt, że do kin będą walić tłumy młodzieży bo zawsze tak jest. Jestem zdania, że każdy Polak powinien zobaczyć ten film.
Tak, Wajda zbije kase, ale chyba nie to było priorytetem reżysera. Pzdr

użytkownik usunięty
Misha

Nie do końca się z tym zgadzam. Film nie zasypuje nas gradem faktów jak podręczniki, ale za to ma sporo wspólnego z książkami historycznymi nie skupiającymi się tylko na "datach". Pokazuje wydarzenia od innej strony, przedstawiając w miarę realną rzeczywistość, i raczej mało tu błędów historycznych, co mnie pozytywnie zakoczyło.

Przed obejrzeniem myślałem, że film będzie się skupiał głównie na osobistych cierpieniach jeńców i tragedii w jakiej się znajdują, tymczasem ambicją reżysera było nie tylko pokazanie, jak straszne było to, że dostali kulkę w łeb. Całkiem nieźle pokazane jest tło wokół, ale bez niczego nadzwyczajnego - standardowy schematyzm, typowy dla takich filmów, choć chyba nie mamy prawa spodziewać się czegoś innego.

Najbardziej cieszy mnie to, że to jeden z nielicznych filmów osadzonych w realiach historycznych (nie chodzi mi tylko o II wojnę światową), do którego nie mogę się za bardzo przyczepić, jeśli chodzi o prawdziwość faktów. Wyraźnie zostało przedstawione, że w Katyniu została wymordowana polska inteligencja (oficerowie rezerwy), a nie przeciętni żołnierze, o czym nie zawsze wszyscy wiedzą. Propaganda komunistyczna też wypada nienajgorzej.

Hmmm... W scenie z 13 (chyba) kwietnia 1940 oficer sowiecki mówi, że ma wyruszyć na fiński front i boi się, że umrze. Tyle, że, o ile pamiętam wojna zimowa zakończyła się 12 marca 1940, a raczej nie chodzi o zwykłe stacjonowanie. Ciekawe, czy to celowy zabieg czy pomyłka?

Co do mojej oceny: 6/10.

użytkownik usunięty
Demonologic

krystian0789 mówisz że Wajda zrobił film za własny chajs to się grubo mylisz dostał dofinansowanie z P.I.S.F. (6 mln złotych) podaje link do tych informacji:

http://www.filmweb.pl/PISF+dofinansowuje+pierwsze+produkcje+filmowe,News,id=2854 5

POZDRAWIAM i napszyszłósc jak coś piszesz to najpierw podaj fakty że zrobił film za własne pieniądze.

Leatherface, małe sprostowanie, nie pisałem, że Wajda zrobił film za własny hajs (czyli, ze cała kwota pochodziła od niego), ale, że włożył w niego hajs i ma prawo na nim zarabiać, a skąd miła kasę to miał, ale włożył. Pozdrawiam twórcę tego godnego przemyśleń postu !!!

Demonologic

coś w tym jest , właśnie moja córka była dziś była w kinie, fajnie bo nie było lekcji..eh...

an_etk_a

Widzi Pani, Pani Aneto, tak jest uczniów nie obchodzi film tylko to,że mają dzień wolny. Ciekawe co Pani córka zapamiętała z filmu ?! Pozdrawiam.

Demonologic

nie pisze się "jego twórcą" tylko twórcom, jeśli masz na myśłi l.mn:P widocznie wielu osobom przyda sie dokształcenie więc lepiej zostań w szkole. a co do wajdy to ma ponad 80 lat, co będzie mieć z tej kasy? na poprzednich filmach zarobił tyle że jego wnukowie będą jeszcze mogli spokojnie żyć więc wcale Katynia nie musiał robić. Nie zrobił Katynia bo przymierał głodem i połasił się na dużą kasę, tylko zrobił ten film z własnego przekonania.

alien_2

Ok Alien, przyda się wielu osobom dokształcenie, ale większość uczniów ma po prostu, tu przepraszam za wyrażenie w dupie dokształcenie i taka jest prawda !!! Myślisz,że nie byłem ze szkołą na "Katyniu" ?! Byłem i widziałem jak potrzebne jest dokształcenie, znalazło się parę osób które ten film oglądała z uwagą a reszta poszła na "Katyń" bo to lepsze niż szkoła.

ocenił(a) film na 7
Demonologic

ja byłam ze szkołą na "Katyniu" i powiem, że wolałabym mieć lekcjie niż cały film wstydzić się za zachowanie mojgo LO. Nie wiem gdzie wychowali się Ci ludzie ale ja nie chce mieć zn imi nic do czynienia. Przez cał film znajdowali bardoz smieszne sytuacje... Było mi głupio, że na pewno nauczyciele traktowali nas jak masę, a ja do niej należe...