KATYŃ- wczoraj byłem na nim w kinie i na pewno nie żałuje. Katyń to bardzo dobry, zaryzykowałbym stwierdzenie najlepszy polski film XXI w. Ten film musiał taki być, poruszając temat badzo ważny jakim jest masakra katyńska. Od strony technicznej prezentuje się wrecz wyśmienicie: bardzo dobra scenografia, kostiumy. Gra aktorów również nie pozostawia wiele do życzenia. Czegoś jednak zabrakło do nazwania tego filmu arcydziełem. Czego? Trudno powiedzieć, wg mnie w filmie znajduje sie za mało scen pokazających brutalność polskich prześladowców. Wtedy film byłby dosadniejszy, a ludziom byłoby łatwiej zrozumieć jak okropną rzeczą była wojna.
Ocena: 8,5/10
Według mnie znalazłoby się kilka lepszych polskich filmów nakręconych w tym wieku.
Muszę się nie zgodzić z przedmówcą. Otóż, aby film był arcydziełem, nie trzeba pokazać anatomii człowieka spływającej po ścianie, co nie znaczy że film miał też inne niedociągnięcia, z których najbardziej raziła mnie sztuczność w grze Maii Ostaszewskiej. Ponadto ścieżka dźwiękowa jest ponadprzeciętna, a emocje wzrastają w miarę oglądania filmu. Najbardziej mnie poruszyła scena z egzekucjami, która była zarazem zwieńczeniem (jeżeli można to tak nazwać) dzieła jakim jest ten film. wg mnie 8,5/10. POLECAM