PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223112
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Chodzi mi o to (może sie myle ale takie są moje odczucia) że w Polsce kręci sie te filmy jakoś dziwnie. Tak "psychologicznie", "teatralnie" jakoś tak...sztucznie.Taki mieszkaniec np. w USA i nie mający pojęcia o Polsce nic by z niego nie zrozumiał. Mamy naprawdę bogatą historię której USA i inne kraje możgą nam tylko pozazdrościć więc wykorzystajmy ją tak aby cały świat poznał co sie wydarzyło a nie tylko Polacy. Nie wiem może źle myśle. Co o tym sądzicie?

użytkownik usunięty
reggie1984

A ty jak byś to zrobił? Uprościł do takego poziomu, żeby każdy głupek mógł zrozumieć? Zresztą co w tym filmie jest aż tak trudne do odbioru? Pianista był pod wieloma względami podobnym filmem, choć jestem daleki od porównywania ich, a jednak go zrozumiano.

ocenił(a) film na 7
reggie1984

Sądzę, że masz racje- ŹLE MYŚLISZ. W filmie nie ma nic, czego przedstawiciele innych narodów mogliby nie zrozumieć, dopóki pojmowaliby sens patriotyzmu. Oddanie za ojczyznę nie jest stricte polskie. Pewne jej elementy owszem (chociażby kolęda w barakach- patriotyzm w naszym przypadku często jest połączeniem miłości do Polski jaki i chrześcijanizmu, religii). Jeśli zaś chodzi o historie- jest ona na tyle dobrze przedstawiona, że nawet ktoś całkowicie pozbawiony jakiegokolwiek pojęcia o II wojnie światowej bez trudu połapie się kto napadł, kiedy, ilu ich było, i kto się zbrodni dopuścił? Poza tym to nie jest film przeznaczony na eksport. Jak na mój gust trochę rozdmuchany, ale i tak wart obejrzenia- szkoły obowiązkowo powinny na niego wysyłać klasy .Dorośli obywatele niekoniecznie muszą się z nim zapoznać- Katyń powtarza wielokrotnie już przytaczaną prawdę o patriotyzmie, oddaniu, poświęceniu, itp, itd? Cała ta cholerna wojna była jedną wielką zbrodnią, nie tylko na Nas. A Katyń mówi ?tylko? o jednym z wielu jej wątków. To film Wajdy. Przez niego, i dla niego. W końcu on wie najlepiej jaka to musiała być tragedia dla bliskich? 7/10

Razoel

ale trzeba przyznac ze katyn oglada sie nie jak film a przedstawienie teatralne. Gra aktorska jest fatalna. Pomylil sie im film z teatrem. Niestety tak jest w wiekszosci okrzyczanych filmow (Wajdy szczegolnie, ale nie tylko).
Obejrzyj sobie film "The Wind That Shakes the Barley", o historii walki Irlandczykow o niepodleglosc, zobaczysz roznice o ktorej mozemy porozmawiac.

Pandemonium

Tak. Film bardziej przypomina przedstawienie teatralne.

Dialogi są sztuczne. Zwróćcie uwagę na ubrania i buty aktorów... Przez cały film wyglądają jakby dopiero co je wzieli z wieszaka.

I ten sweter... mi to się od razu skojarzyło z czerwoną sukienką z Listy Schindlera.

Total porażka. Bez pomysłu. Film-pomnik - nie wystawie mu oceny.