PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=271956}
6,8 223 tys. ocen
6,8 10 1 223106
5,8 44 krytyków
Katyń
powrót do forum filmu Katyń

Tak durni ruscy zabili niewinnych polskich oficerów strzałem w tył głowy.To
było ludobójstwo.15000 zabitych i oni to wszystko zataili,a Niemcy w celach
propagandowych oczywiście dali temu taki rozgłos aby społeczeństwo polskie znienawidziło rusków.I ja ich nienawidzę 50 lat pasożycili na naszym kraju a teraz mówią, że Polacy im cztery litery lizali.Jak ja ich nie lubię tych moskali w usra..ych kufajkach.A ten kto uważa, że to Niemcy zabili Polaków w Katyniu jest głupi.Sami ruscy przyznali się, że to oni zrobili.A my Polacy powinniśmy pamiętać i wypominać moskalom do końca świata o Katyniu.Nie powinniśmy zapomnieć.Ofiarom tragedii składamy hołd.
Oby nigdy nie przeszła pamięć tego wydarzenia

ocenił(a) film na 4
sil8

Problem w tym, że Rosjanie nie uważają tego za ludobójstwo. Zresztą przeciętny Rosjanin ma nawciskaną do głowy propagandę i wierzy, że Katyń był dziełem Niemców.

rycerz1984

Tak to prawda.Nie rozumiem dlaczego rosyjskie władze są takie chamskie i takie dumne

sil8

To proste. Rosjanie uznali Katyń za ludobójstwo, ale nie za zbrodnie przeciwko ludzkości ( tak jak np. w przypadku mordów żydów przez Niemców). Gdyby uznali to za taką właśnie zbrodnie musieliby wypłacić rodzinom poległych wielkie odszkodowania, bo zbrodnie przeciwko ludzkości się nie przedawniają. To po prostu zwykłe ohydne cwaniactwo z ich strony.

jowi46

Zatem powinniśmy teraz zrobić jak oni nam.Zabić 15000 durnych rusków

ocenił(a) film na 4
sil8

Jeśli ktoś tu jest durny to właśnie ty i wszyscy ci,którzy myślą podobnie.
To co napisałeś jest tak skrajnie debilne i chore,że zastanawiam się,czy nie pisałeś tego pod wpływem pewnych substancji.Jak można chcieć takiego odwetu?!Ci co tej zbrodni dokonali już dawno nie żyją.Jedyne co możemy zrobić to pamiętać i uczyć o tym co się stało w 1940.

Ja osobiście winą za tą zbrodnię przeciwko ludzkości obarczam przede wszytskim Stalina,mniej NKWD (wykonawców).To Stalin wydał rozkaz,nie cały naród rosyjski.Jak jest na wojnie to chyba każdy jakieś pojęcie ma.Rozkaz to rozkaz,jeśli nie zostanie wykonany to kula w łeb,a to co miałeś zrobić ty,zrobi ktoś inny.NKWD nigdy święte nie było i nie próbuję ich jakoś usprawiedliwiać,ale takie były (i niestety są) realia na wojnie,dlatego nienawidzę armii i tej niewolniczej relacji pan-sługa.A najgorsze jest to,że finansujemy zbrojenia ze swoich podatków (zgadnijcie na co idzie największa część pieniędzy).Zamiast zwalczać bezrobocie,rozwijać gospodarkę itp. itd. to opłacamy morderców.

Moim zdaniem jest to równie chore co sama zbrodnia katyńska.

ocenił(a) film na 10
Cyprien_Kurohata

Wojna to wojna ale na wojnie żołnierze ze sobą walczą a jak mógł to robić bezbronny,któremu jakiś śmieszny ruchol strzelał w tył głowy?Stalin wydał rozkaz ale to nie on zabijał tysiące bezbronnych tylko właśnie jak to ująłeś ,,naród rosyjski"w mundurze.A takiego rozkazu normalny człowiek by nie wykonał,już wolałby sam zginąć.Ruscy strzelali godzinami jak do kaczek tyle że z bliska-brak mi określenia dla tych podłych tchórzy.Niemal cały ten śmieszny naród nas Polaków nienawidzi a Ty jeszcze próbujesz ich tłumaczyć?!Dlaczego teraz nie chcą udostępnić dokumentów które jak dobrze wiemy mają?Ba! Nawet sami mówią że mają ale nawet troche dobrej woli nie chcą pokazać.
To nie ludobójstwo??A niby co??
Nienawidze tego fałszywego narodu i nic tego nie zmieni.
Pogarda

ocenił(a) film na 5
MartiniKS

Ja też nie jestem za rozgrzeszaniem narodu bo większość popierała komunizm i Stalina a tym bardziej NKWD (służba w tej zbrodniczej organizacji nie była przymusowa).
Ale jeśli chodzi o same wykonanie rozkazu to się z tobą nie zgadzam. Nie można winić kogoś, że chce żyć a nie zostać martwym bohaterem. Przypuszczam że ja (jak większość osób) strzelałbym gdybym za odmowę miał zginąć. Lecz ja nie byłbym w NKWD.

ocenił(a) film na 9
Lech_qv

Nie wiem, czy stwierdzenie, że "większość popierała komunizm i Stalina a tym bardziej NKWD" jest zasadne. Myśle, że my nie jesteśmy w stanie tego ocenić. Poza tym nawet gdyby tak było to pamietaj, że Ci ludzie nie żyli w kraju demokratycznym a totalitarnym, gdzie byli stale manipulowani, okłamywani, zastraszani, więc ich zdolność rozumienia otaczającej rzeczywistości była znikoma. Wszystkie lata istnienia ZSRR ukształtowały taką a nie inną świadomość, czego skutki można odczuć także dziś.

ocenił(a) film na 5
trish1984

Z zdaniu "... nie jestem za rozgrzeszaniem narodu bo większość popierała komunizm i Stalina a tym bardziej NKWD" nie chodziło mi o to że większość popierała NKWD lecz że członków tej organizacji tym bardziej nie należy rozgrzeszać.

ocenił(a) film na 4
MartiniKS

Do MartiniKSa=>Wojna to zabijanie,także tych niewinnych i bezbronnych,myślałem że jest to oczywiste."Normalny człowiek" w normalnych warunkach pewnie tak,ale to wszystko co zwiemy okropieństwami wojny powoduje znieczulicę;nie wszyscy są tacy jak ty-chętni do oddania życia,za cenę niewykonania egzekucji (którą i tak ktoś wykona)."Niemal cały ten śmieszny naród nas Polaków nienawidzi"-nie wiem skąd masz takie informacje i co jest w nim śmiesznego.Sądzę,że rosjanie udostępnili by nam dokumenty (bo niby czemu nie),ale naród to nie Putin.Nie kwestionuję tego,że zbrodnia katyńska była ludobójstwem,ba...uważam,że powinno się to powszechnie nazywać zbodnią przeciwko ludzkości.I na koniec-nie wsadzaj całego narodu do jednego worka,polacy bardzo dużo wycierpieli,ale sami też święci nie są,więc czy ktoś ma prawo nienawidzić ciebie za grzechy przodków?NIE!

Co do wypowiedzi Alastorivsa...sądzę,że to była prowokacja i to naprawdę niskich lotów.

MartiniKS

Widzę, że się świetnie rozumiemy MartiniKS

ocenił(a) film na 5
sil8

To jest dopiero durna wypowiedź. Taki odwet na przypadkowych osobach byłby jeszcze większą zbrodnią i na pewno nic dobrego by nie przyniósł.

ocenił(a) film na 4
sil8

zgadzam się z wszystkimi powyżej zamieszczonymi tereściami. Nie mogę się doczekać, kiedy zobaczę ten film i ocenię go na podstawie historii. Ja nienawidzę Rosji za ich tępe mózgi! Putin pow. "KATYN TO NIE BYLA ZBRODNIA PRZECIWKO LUDZKOSCI" Każdy Polak powinien być zbulwersowany taką wypowiedzią, poza tym rosjanie lubią być trzymani mocno za twarz i o ziemię . Inteligencka część Rosji jest grubo przeciwko Putinowi, no ale trudno takiego władcy się nie zmienia! Nie pozwolę żeby historia Naszego kraju poszła w niepamięć, ponieważ kocham Polskę i jej historię! Powstańcy się w grobie przewracają jak widzą co Kaczyńscy robią i jak "szanują" Polskę

hell_sinki

Akurat to Kaczyńscy przywrócili Polsce politykę historyczną a więc historię i poszukiwanie tożsamości - więc strzeliłeś jak kulą w płot.

I nic tego nie zmieni - możesz co najwyżej próbować przeciwstawić Muzeum PW błękitny kołnierzyk koszuli Kwaśniewskiego.

ocenił(a) film na 4
sil8

z wszystkimi oprócz tego mściwca! Nie będziemy się zniżać do poziomu rosjan.Nie jesteśmy krwawym narodem tylko walecznym.

hell_sinki

To nie naród rosyjski mordował Polaków jak słusznie zauważono, lecz Stalin autokrata, który wydal rozkaz.

ocenił(a) film na 8
Blase

Pomysłodawcą wymordowania polskich oficerów wyszedł od Ławrientija Berii, szefa NKWD, Stalin "tylko" podpisał...

ocenił(a) film na 8
blazej83

Przepraszam za błąd składniowy w moim wcześniejszym poście.

blazej83

Beria i Stalin obaj siebie warci. Sukinsyny i tyle, dzisiaj przez nich wszyscy myślą, że komunizm=stalinizm, a to ewidentna bzdura.

ocenił(a) film na 5
Blase

Oczywiście, że komunizm to nie tylko stalinizm bo jest jeszcze chociażby maoizm z około 80 mln ofiar w samych Chinach. Mnie właśnie wkurza to, że dużo ludzi widzi zło tylko w stalinizmie a nie w komunizmie jako takim. A nawet są tacy którzy negują to, iż stalinizm jest odmianą komunizmu. A że nie trzymał się w pełni tych bzdurnych nierealnych założeń pierwszych teoretyków, nie da się w prawdziwym świecie w pełni ich trzymać. Piękny komunizm jest utopią, realny komunizm zawsze jest zbrodnią.

Lech_qv

Cóż, każdy ustrój jest piękny na papierze. Komunizm jednak w rzeczywistości okazał się najbardziej zbrodniczym ustrojem, jaki wymyślono. Przez tę czerwoną zarazę ginęły i giną miliony ludzi, też nie potrafię zrozumieć, jak niektórzy potrafią być tak zaślepieni, by dalej zachwycać się wizjami komunistycznej utopii...Jednakże, z nieznanych mi powodów, był i będzie modny. I cholera mnie bierze, kiedy widzę ludzi z koszulkami np. z Che Guevarą, bo dla mnie to jak popieranie mordowania ludzi na ulicach.

hell_sinki

Nie chodziło mi o to żeby rozwalić przypadkowych Rosjan nie chodziło mi nawet o to żeby zabić jakiś rusków.Napisałem tak pod wpływem emocji.Chodziło mi oto aby zgnoić rusków typu putin, czyli te wszystkie putinowskie organizacje.Mi się wydaje, że w Rosji dalej nie ma demokracji.Słyszeliście może o tym że opozycji zakazano strajkować w wybranym przez siebie miejscu tylko wyznaczyli im mały placyk gdzie nie chodzą ludzie.I nie lubie tych rusków, którzy mówią o nas paliaczki

ocenił(a) film na 5
sil8

To po co tak napisałeś. Nieprzemyślane emocjonalne wypowiedzi nic dobrego nie przynoszą.
Co do reszty tej wypowiedzi. Oczywiście, że w Rosji daleko jest do demokracji (w sumie najbliżej było za Jelcyna): opozycja nie ma dostępu do mediów, bo niezależnych nie ma, nieprzychylni Putinowi dziennikarze giną tak jak inni, którzy zbyt głośno wyrażają swój sprzeciw (ewentualnie trafiają do więzienia). A to, co się dzieje w Czeczenii to rzeźnia (jakoś modne jest krytykowanie USA za Irak a o tym niemal cicho, choć nie idzie tego nawet porównywać).
Generalnie też nie lubię Rosjan (zarówno przez to, co słyszę tym społeczeństwie jak i na osobiste doświadczenie). Ale pamiętaj, że zawsze są wyjątki. Mała opozycja demokratyczna jednak istnieje a i ja spotkałem się z pojedynczymi bardzo pozytywnymi Rosjanami. I nie można obwiniać aktualnych Rosjan za zbrodnie ich przodków, lecz tylko za to, że je negują.

Lech_qv

O jakie osobiste doświadczenie codzi, jeśli oczywiście mogę spytać

ocenił(a) film na 5
sil8

Spotkałem w życiu nie jednego Rosjanina. Najwięcej styczności miałem z tym narodem na Cyprze, gdzie pracowałem jako kelner (z turystów było ich tylu co Anglików, pracowników niewielu gdyż mają tam kłopoty z uzyskaniem pracy).

sil8

Katyń to ludobójstwo dokonane przez żydów. NKWD w 99% składało się z żydów. Większość czołowych komunistów to żydzi.

Alastorivs

A ty jestes kompletnym debilem i antysemita.NKWD w 99%to Żydzi,ty puknij sie w ten durny leb i to tak mocno,albo wracaj do szkoly i porozmawiaj z nauczycielem historii..dzizus,ze takich glabow Ziemia musi nosic

Makael

Typowy debil z wypranym przez michnika alias szechtera mózgiem. Każdy, kto źle pisze o żydach to debil i dzikus tak??? Nie masz o mnie żadnego pojęcia, więc się pajacu syjonistyczny nie odzywaj. I co to ma znaczyć "antysemita"??? Czy ja coś źle pisze o wszystkich Semitach, czy tylko o żydach, którzy stanowią ich niewielki procent??? Poza tym czy każda krytyka żydów to "antysemityzm"??? A te wypowiedzi powyższe o Rosjanach to co? Rusofobia??? "Poprawność polityczna" nowomowa.... "Antysemita nie jest ten, kto nienawidzi żydów, lecz ten, kogo żydzi nienawidzą"

Alastorivs

Ja sie odnioslem do twoich 99%Zydow w NKWD-co to za dane,ze niby 1%niezydow byl tam?i tak ,mialem na mysli w wyzszych jego kregach.To mozna powiedziec ze i Stalin był Zydem bo w koncu jak 99% w NKWD samym to czemu nie w calym Kremlu.I nic nie wspominalem o jakiejs krytyce,bo zadnej krytyki tu nie bylo,wiec nie wiem o co ci chodzi.A jesli chodzi ci o wypowiedzi na temat Rosjan,to z tego co tu widze,to kazda wypowiedz dotyczy Katynia a nie ogolu narodu rosyjskiego,rowniez i w tym momencie nie wiem czemu dajesz na tapete temat "Rusofobii".A z tego co ja sie uczylem historii i zdawalem ja na maturze to nie pamietam takich danych jakie przytoczyles.Oczywiscie ze w tych kregach byli ludzie roznych religii,ale wpis typu "Katyn to wina zydow"sorry stary,ale ja nie lubie jak ktos takie rzeczy wypisuje,bo mloda osoba to przeczyta,nie majaca pojecia o historii i bum dzieciaki glupoty opowiadaja o tym ,ze wszystkiemu winni Zydzi..

Makael

Wybacz, ale do niczego się nie odnosiłeś tylko obrzuciłeś mnie stosem obelg, co świadczyło o twojej słabości i przywodziło na myśl styl uprawiania "polemiki" przez wyznawców guru michnika aka szechtera.

"z tego co tu widze,to kazda wypowiedz dotyczy Katynia a nie ogolu narodu rosyjskiego"

Z tego co tu widzę, moja wypowiedź dotyczy Katynia, a nie ogółu narodu żydowskiego.

<<i w tym momencie nie wiem czemu dajesz na tapete temat "Rusofobii".>>

A dlaczego ty "dajesz na tapetę" temat "antysemityzmu"??? Ja nie pisałem, że "durne żydki zamordowały Polaków", ani, że trzeba w odwecie zamordować 15 000 "durnych żydków" (tak jak sil8 napisał o Rosjanach), a jedynie, że to Żydzi odpowiadają za tą zbrodnię. Marks, Engels, Lenin, Trocki, Beria, Zinowiew, Kamieniew to tylko niektórzy czołowi komuniści żydowskiego pochodzenia. Żydzi stanowili większość w kierownictwie partii bolszewickiej, mienszewickiej i u eserowców. Opanowane przez Żydów banki i londyńska giełda od początku wspierały finansowo i nie tylko finansowo siły rewolucyjne. Gdy oddziały Korniłowa szły na Petersburg ceny rubla gwałtownie spadły, gdy "pucz Korniłowa" został stłumiony przy pomocy bolszewików ceny te podskoczyły gwałtownie. To samo było gdy przewagę mieli podczas wojny domowej Biali. Gdy czerwoni rubel szedł w górę, wbrew prawom logiki i wolnego rynku (w końcu bolszewicy byli za upaństwowieniem całego przemysłu, a Biali za własnością prywatną). Działo się to wbrew przytłaczającej większości opinii publicznej w Anglii, która najpierw była za generałem Korniłowem i Białymi. Stalin był Osetyjczykiem, ale bardzo popierał żydostwo i uważał Żydów za twórców i największych sprzymierzeńców komunizmu, "anstysemityzm" uważał za zbrodnię zdrady stanu i karał, z reguły śmiercią. Cerkwie i kościoły zamieniane były nie tylko na magazyny i stajnie, ale także na synagogi.

Makael

Jestem olimpijczykiem z historii, a mój nauczyciel uważa dokładnie tak samo, jak ja. Tyle, że ja się historii uczę z polskich książek, a nie żydowskich pism propagandowych. Powinieneś się wiele nauczyć, bo pewnie myślisz, że żydzi byli tylko ofiarami, a oni bardzo często byli katami i to nie tylko czerwonymi, ale także brunatnymi (Rosenberg, Judenraty, Gettopolizei etc.)

Alastorivs

Mialem juz nie odpowiadac na ten wpis,ale to co dales w nawiasie zastanowilo mnie.Po pierwsze nie wyskakuj tutaj z tym ,ze jestes olimpijczykiem z historii,bo to o niczym nie znaczy.A pod drugie nie obrazaj mnie,ze ty kolego uczyles sie z POLSKICH ksiazek a ja z zydowskich pism propagandowych,bo to jest wlasnie ten styl wypowiedzi,ktory spowodowal,ze taki byl moj pierwszy wpis w tym temacie a zarazem odpowiedz na twoje slowa.I uwierz panie mister historii nie potrzebuje sie wiele uczyc o tym okresie,i o tym ze byli rowniez katami jak sam wspomniales.Ale wsadzanie calego narodu do jednego worka i mowienie,ze sa oni winni zbrodni katynskiej nie mowi za dobrze o tobie.A co do nawiasu,no co to ma byc..Judenraty,Gettopolizei??a co to w naszym narodzie nie znajdziesz gnojow,ktorzy zabiliby za kromke chleba w tamtych czasach?a z tego co pamietam Judenraty jak tylko mogly chcialy uratowac jak najwiecej ludzi,ale zapewne jak rozumiem,wiesz jak to naprawde wygladalo.

Makael

Co ma to, że jestem olimpijczykiem??? Na pewno więcej niż to, że ty zdawałeś maturę z historii (o czym pisałeś nieco wyżej. Poza tym zarzuciłeś mi w chamski sposób nieuctwo i odesłałeś do mojego nauczyciela od historii, który ma w tej sprawie dokładnie takie same poglądy, jak ja i z którym otrzymuję wciąż dobre stosunki mimo upływu tyłu lat od ukończenia liceum. Mimo, iż poszedłem w inny kierunku naukowym niż historia to historią nadal się interesuję, czytam różne opracowania, także żydowskich autorów, wyrabiam sobie na ich podstawie własne zdanie, a nie wierzę ślepo temu, co jest popierane przez jedną opcję. Ale jeżeli ktoś czyta tylko opracowania "poprawne politycznie", to jego wiedza jest strasznie okrojona z powodu licznych tabu, jakie narzuca terror "politycznej poprawności". Co do obrażania to nie bądź śmieszny. Przeczytaj najpierw swój pierwszy post pod moim adresem i pamiętaj: "Jak pozdrawiasz, tak jesteś pozdrawiany" (Katon). Ja nie wsadzam wszystkich osób pochodzenia żydowskiego do jednego worka. Po prostu napisałem, że tej zbrodni dokonali Żydzi, a nie Rosjanie. To nie znaczy, że dokonali jej wszyscy Żydzi, ale ci, którzy byli w NKWD. Tak samo jak zbrodni w Auschwitz dokonali Niemcy. To nie znaczy, że zbrodni w Auschwitz dokonali wszyscy Niemcy, tylko ci, którzy byli w S.S.. Rozumiesz??? Co do Judenratów to wystąpiły one do Himmlera z prośbą o utworzenie żydowskiej dywizji Waffen S.S., składającej się z członków Judenratów, ich najbliższych, oraz funkcjonariuszy Ghettopolizei. Himmler się zgodził i tylko osobisty protest Hitlera w ostatniej chwili sprawił, iż nie postała takowa formacja. Judenraty dbały tylko o własne tyłki. Podczzas gdy większość Żydów umierała w gettach z głodu, oni otwierali kolejną butelkę szampana, zagryzali kawiorem i posuwali kolejną ladacznicę. Gnoje byli wszędzie, to fakt. Tylko, że o gnojach naszych i rosyjskich mówi się ciągle do znudzenia, kręci filmy, organizuje akademie, trąbi w mediach etc., a o gnojach żydowskich cicho sza. I tylko o to chodzi. Swoją drogą tu nie rozmawiamy o polskich gnojach, czy gnojach niemieckich, francuskich, czy papuaskich, ale o konkretne zbrodni, które dokonały konkretne gnoje, w tym wypadku w znakomite większości pochodzenia żydowskiego.

Alastorivs

I nadal nie rozumiesz co mam na mysli i skad w ogole ta dyskusja.Mi chodzi o to,ze jesli piszesz,ze Zydzi sa winni zbrodni katynskiej a nie rosjanie to niektorzy nie majacy pojecia o tej zbrodni moga przyjac to tak jakby Zydzi przyjechali z Jerozolimy, uwzieli sie na panstwo polskie i wymordowali polskich oficerow.A ta zbrodnie popelnili komuchy i tyle.Jakbys napisal,ze we wladzach NKWD w wiekszosci zasiadali Zydzi(z czym sie po prostu nie zgodze,ale nie o to tu chodzi)i to oni wydali rozkaz wymordowania polskich oficerow,to bym sie nie czepial,ale sam spojrz na swoj wpis "Katyń to ludobójstwo dokonane przez żydów. NKWD w 99% składało się z żydów. Większość czołowych komunistów to żydzi."Zydzi,Zydzi,Zydzi-zadnego uzasadnienia,to jak mialem na to zareagowac,niczym nie podparte,wygladajaca (jak widze,nie miales wcale takiego zamiaru)jak prowokacja wypowiedz.Po kolei odniose sie do twojego postu.Piszesz,ze interesujesz sie historia itp.spoko pochwalam i w ogole,bo sam uwazam,ze znanie historii a tym bardziej swojej to podstawa.Ale chyba troche przesadzasz piszac,ze ktos czyta opracowania "politycznej poprawnosci"bo wystarczy chodzic do sredniej klasy liceum by wiedziec co trzeba i zadne opracowania i profesorowie go nie przekonaja.Ja mam historyka w rodzinie,wiec rowniez mam stycznosc z kims kto ta historie walkuje na codzien.I ani ja ani ta osoba nie ma takich pogladow na temat zydow w NKWD,ale nie ma co sie wyklucac,kazdy ma swoja racje i tak sie nie przekonamy.Piszesz,ze o zbrodniach zydowskich sie nie mowi,ale wlasnie wrecz przeciwnie,byc moze nie jest to naglasniane az tak,ale to tylko dlatego zeby nie podjudzac skrajnie nacjonalistycznych ugrupowan,oni tylko na to czekaja.Wyobraz sobie jakby zaczeto mowic na glos o tych zbrodniach,ktore w porownianiu z niemieckimi badz rosyjskimi sa niewielkie(zapewne sie nie zgodzisz,ale ok)to zaczal by pogrom Zydow,ten sam durny powod z jakiego zaczela sie druga wojna swiatowa.Ten narod juz swoje wycierpial.A co do Judenratow nie zgodze sie,masz troche racji,ale czy otwierali butelki szampanow i zagryzali kawiorem,watpie.To byli jednak ludzie,ktorzy sami wiedzieli,ze jesli sie nie zgodza to jedyne co ich czeka to kulka w leb.Wiec musieli sie zgadzac,bo jesli by nie wykonali rozkazu to tak czy owak znalazl by sie ktos na ich miejsce.Konczac,mozna sie tak klocic az do premiery filmu i dalej..ale po co:)przekonac,jak wspomnialem sie nie przekonamy..wiec konczac,chodzilo tylko o to bys napisal konkretnie,ze byli to rosjanie ale wyznania mojzeszowego.dzieki za dlugasna dyspute;]

ocenił(a) film na 5
Alastorivs

Z skąd ty masz te dane? Z broszurki Bubla?
Trzeba przyznać, iż procentowo więcej ludzi pochodzenia żydowskiego (prawdziwy komunista nie mógł być wyznawcą judaizmu) było komunistami niż np pochodzenia polskiego. Lecz nie była to znaczna różnica i przez wierzących byli odrzucani. A na pewno w ZSRR procentowo (już nie mówiąc ogółem) większość to byli Ruscy.

P.S. Mam nadzieje, że to jakaś głupia prowokacja.

Lech_qv

Bubel to żydowski agent i prowokator, pornograf, człowiek zamieszany w niejasne interesy. Oczywiście Rosjan, bliskich nam genetycznie i mentalnie, można obrażać, a żydów- obcych pod każdym względem i uważających nas za gojów= podludzi, nie. Typowa hipokryzja. Pisałem wyraźnie, że większość CZOŁOWYCH komunistów to byli żydzi, nie miałem na myśli jakiś tępych pachołków z zabitego dechami kołchozu. Co do wyznania to stara wymówka- jak ktoś był komunista nie mógł być żydem, bo to się kłoci z ich religią. Otóż nie kłoci się. Żyd będący komunistą lub nawet islamistą zgodnie z talmudem nadal jest żydem. Jeżeli przejdzie na katolicyzm przestaje być automatycznie żydem skutek natychmiastowy i nieodwracalny). Ciekawy wykład na ten temat miał x. profesor Chrostkowski, można go odnaleźć na necie. Równie dobrze można powiedzieć, że zbrodniarze hitlerowscy nie mogli być Niemcami, bo jak ktoś robi takie okropne rzeczy to nie jest Niemcem, bo się one kłócą z niemiecką kulturą i humanitaryzmem... O odsetku żydów w NKWD pisał nawet liberalny historyk Norman Davies.

ocenił(a) film na 4
Alastorivs

Żydzi uważają nas za podludzi?! Uczę się historii z "żydowskich pism propagandowych"?! Toś mnie człowieku oświecił,jestem bardzo wdzięczny.Zapomniałeś tylko dodać,że budują nam obozy koncentracyjne,no i,że wraz z komunistami próbują przejąć władzę nad światem (a może już ją mają?).

A tak na serio...
jeśli te "POLSKIE" książki są rozpowszechniane przez LPR,MW,ONR,skinheadów itp.to wiedz,że faszerują cię nienawiścią i głupotą.Co do tej obcości pod K-A-Ż-D-Y-M względem to radzę się chociaż raz zastanowić.

Cyprien_Kurohata

Właśnie.Żydzi nam teraz dziękują, że uratowalismy im tyłki podczas wojny.I to też jest naród, który swoje wycierpiał.Najpierw Egipt potem wojna, a teraz antysemici.Co Żydzi nam coś zrobili.Napiszcie chociaż 5 mocnych i prawdziwych argumentów przeciw Żydom to może będę o nich myślał inaczej na razie jestem neutralny

sil8

Właśnie widać jak "dziękują"..... Polskie obozy, antypolskie, skrajnie poniżające i rasistowskie karykatury w izraelskiej prasie, nielegalne żądania haraczu za rzekomy majątek żydowski (dostali zwrot w 100% z odsetkami od Niemców, rząd USA wziął na siebie na podstawie umowy międzynarodowej wszystkie zobowiązania amerykańskich żydów etc.), oszczerstwa, kłamstwa, rozsiewanie plotek o rzekomym polskim "antysemityzmie", żądanie przeprosin za wszytko, co im się tylko nie spodobało, nagonka na każdego, kto ich skrytykuje. Ukrywanie zbrodniarzy wojennych żydowskiego pochodzenia (Salomin Morel, teraz już nie żyjący, czy brat adasia michnika- stefan michnik, albo Wolińska).

ocenił(a) film na 5
Alastorivs

Z tą antypolskością Żydów jest podobnie jak z antysemityzmem Polaków (w Polsce też nie brakuje durnych gazet i książek). Dużo Żydów Polakom dziękuje i dużo ich obraża i tyle.
Muszę jednak ci przyznać racje co do wydawania zbrodniarzy (ale to nie są zbrodniarze wojenni tylko powojenni). Nie tylko że nie wydają (bo prawo Izraela zabrania wydania swojego obywatela) to jak przeczytałem odpowiedź w sprawie Morela to mi szczena opadła.
No i mimo że tych Żydów komunistów nie było aż tak dużo to trzeba przyznać iż nawet nie komuniści bardzo często donosili na Polaków Ruskom. Ale ty musisz przyznać że wielu Polaków wydawało Żydów Niemcom.
Ani Polacy ani Żydzi święci nie są. Ale obwinianie za wszystko Żydów nie ma sensu.

Do sil8: Z tą niezwykłą niedolą w Egipcie to raczej mit.

Cyprien_Kurohata

"Tylko żydzi są ludźmi. Goje (Nieżydzi) nie są ludźmi, lecz bydłem", "Goje są gorsi od chorych świń", "Majątek Goja jest jak pustynia, kto pierwszy przyjdzie, może go zagarnąć". To tylko niektóre kwiatki z talmudu, który jest podstawą judaizmu. Nie obrażaj pamięci ofiar. Znałem oficera AK, który siedział wiele lat w obozie koncentracyjnym zbudowanym przez Żydów i przez Żydów zarządzanym (Workuta). On dobrze wiedział, kto za tym stoi. Nie ma się z czego śmiać, należy dążyć do pojednania, ale tylko opartego na prawdzie i dobrej woli obu stron, a nie na dyktacie i kłamstwie.

Alastorivs

Najgorsze jest to, że człowiek zapomni. A jak zapomni to się to powtórzy.
Wystarczy na sytuację w Niemczech popatrzeć.
Rodzina mojej babci zginęła w obozie koncetracyjnym a matka mojego ojca była w Gros Rozen (przepraszam za ewentualną błędna pisownię).
Co do wcześniejszych wypowiedzi to absolutnie nie możemy nikogo zabijać.
Najwarzniejsze to pamięć.
Co do samych Rosjan to w*****a mnie ich postawa. Raz się przyznają a raz nie. I co ? Co im szkodzi się przyznać. Wiele rodzin czeka pewnie na wiadomość co się stało z ich krewnymi w czasie wojny.

Co do sposobu, w jaki zostali zamordowani polscy żołnierze to przypomina mi się fragment książki, którą czytałam jakiś czas temu.
W taki sam sposób zostały zabite sieroty, którymi opiekował się Korczak. W tym przypadku mordercami byli Niemcy. Wykopadli wielki dół. Dzieci usiadły na brzegu tego dołu i były po kolei zabijane strzałem w tył głowy. Kiedy wszystkie dzieci zostały zabite zabito samego Korczaka.

ocenił(a) film na 3
NoX_4

zawsze myslalam, ze Korczak zostal zagazowany... naprawde zabili dzieci strzalem w tyl glowy?

ocenił(a) film na 5
Alastorivs

Z tym, że większość czołowych komunistów to Żydzi też nie mogę się zgodzić. Co Lenin, Stalin, Beria, Chruszczow itp to byli Żydzi, a może Mao i Che Guevara też.
Osobiście nie wierzę w genetyczne spojrzenie a mentalnie jesteśmy bardzo różni od Rusków. Choć jest nam nieco dalej kulturowo to nie powiedziałbym aby nic nas nie łączyło z Żydami.
"Co do wyznania to stara wymówka- jak ktoś był komunista nie mógł być żydem, bo to się kłoci z ich religią."
Z tego co wiem nie mógł być żydem tylko ateistą, ale jednak pozostawał Żydem.

ocenił(a) film na 5
Lech_qv

A teraz dopiero zauważyłem, że jednak twierdzisz, iż Beria i Lenin byli Żydami. Ani według patrzenia Tory ani Talmudu nimi nie byli bo rodzice nimi nie byli. O Berii nie wiem jak było w dalszych pokoleniach a to że dziadek Lenina był zasymilowanym Żydem nie robi z niego Żyda.
A Stalin niby tak lubił Żydów. Tu też słyszałem zupełnie coś innego. Przecież bodajże pierwsza czystka partii i nie tylko z Żydów była jeszcze za Stalina. O tworzeniu synagog też jakoś nic nie słyszałem.

Cóż może mam już wyprany mózg przez te żydowską propagandę.

ocenił(a) film na 5
Lech_qv

ruskie sykinsyny zeby im tam bin Ladem bombe atomowa posrzucił i póścił z symem całe to przeklęte państwo,,ale i tak szkopów bardziej nie nawidze za cołokszztałt

konrii_2

A ja bardziej nie lubię rusków.I gratulacje i pokłony reprezentacji Hiszpanii w siatkówce.Dziękuję, że wygraliście z ruskimi Brawo!!!!!!!!!!!

sil8

a niepowinienes ich nienawidzic już za zabory,wojny o Inflanty itp?Przynajmniej teraz mogą nam skoczyć, najwyzej miesa niekupią albo gaz przykrecą ale Polska kacapom niepowinna ustepować!

ocenił(a) film na 2
sil8

nie bornie Rosjan, ale ktory kraj przyznał by się do ludobójstwa? to totalny wstyd, wolom widziec to po swojemu.

elektroneuronowa

Hiszpania wymiata 3-2 dla Hiszpani Brawoooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!